GAP hayali ile DEDAŞ sendromu arasında kalan çiftçiler

Tarım denildiğinde akla gelen Mezopotamya Ovasının verimli topraklarına sahip olan Güneydoğulu çiftçilerin DEDAŞ olan sorunu hala çözülebilmiş değil.

Haberler 15.05.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik irketinin özellemesiyle beraber patlak veren sorunlar nedeniyle geçtiimiz yllarda birçok çiftçi eylemleri yaanmt. Zaman zaman belediyelerin bile borç nedeniyle elektriini kesen Dicle Elektrik, ehirlerin susuz kalmasna neden olmutu.

Baz uygulamalar o kadar pes dedirtiyor ki, Adyamann Samsat ilçesinde pamuk üretimi yapan çiftçilerden Ali Savunmaz, elektrik kesintisinin nedenini örenmek için gittii AKEDAta u cevab ald: Senin Suruçlu bir hemehrinin borcu var. Onu bulup borcu ödemezsen elektriini açmayz.

Hemen hemen her yl tekrarlanan sorun hala çözülebilmi deildir. Mardinin Kzltepe ile Derik ilçelerinde yüzlerce köyün elektrii, geçtiimiz günlerde Dicle EDA tarafndan borç iddiasyla yeniden kesilmeye balanmas barda taran son damla oldu.

Yüksek tutarl elektrik faturalaryla bölgede sulama için kullanlan sondaj kuyularnn elektriinde yaplan kesintiler üzerine bir araya gelen çiftçi temsilcileri, muhtarlar ile oda bakanlar, bir dizi kararlar ald.

Karara göre, Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geni tarm arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovasnda buday hasadnn ardndan ikinci ürün olarak ekilen msr ile pamuk bu yl ekilmeyecek.

çFTçLER KEYF UYGULAMALARA ARTIK SYAN EDYOR

Alnan karar üzerine Kzltepe çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbeyi ziyaret eden HÜDA PAR Kzltepe lçe Bakan Abdullah Kavan, DEDAn uygulamalar ciddi maduriyete sebebiyet verdiini ifade ederek, çiftçiler keyfi uygulamalara artk isyan ettiini söyledi.

Erbeyi ise Muhtarlarmz ve STKlarmz ile birlikte dün bir karar aldk. Bölgedeki bu irketin haksz yere çiftçilerimizi perian ettiini, haksz yere faturalar çkardn ve hiçbir devirde olamayan kesintilere gittiini daha önce defalarca dile getirdik. Ama bir sonuç almadk, bu yüzden imdi böyle bir karar aldk. dedi.

HUKUKSUZ BR EKLDE KESLEN BR CEZAYI KNC KEZ ÖDEMEM STYORLAR

çiftçilerden Mehmet Emin Bathan ise unlar söyledi:

Elektrik irketinden bir ekip, benim kuyuma gelerek incelemelerde bulundular. Herhangi bir sorun olmaynca bana temiz raporu verdiler. Bu rapordan sadece 25 gün sonra bana 82 bin TLlik bir ceza geldi. Bunun üzerine hemen müdürün yanna gittim ve durumu arz ettim. Onlarda söz konusu cezann Diyarbakrn sistemi üzerinden kesildiini söylediler. Bunun üzerine Diyarbakr aradk ama onlar da ekip gönderdi ve cezay kendilerinin kesmediini söyledi. Tekrar müdüre gittik ve onlar da cezada indirim yaparak 29 bin TLye indirdiler. Biz kalkp bunu mecburen verdik. Hem ceza hem faturalar ödedikten sonra borcunuz kalmad dediler ve bizi gönderdiler. imdi ise ayn cezay tekrar gönderdiler. Biz gidip konutuumuzda imza atmadnz için kabul etmedik ve icraya verdik dediler. Daha önce verdiimiz 29 bin TLyi de geri iade etmiyorlar. Yani haksz ve hukuksuz bir ekilde kesilen bir cezay ikinci kez ödememi istiyorlar. Hem de elimde temiz raporu olmasna ramen.

KEYF UYGULAMALAR VAR

DEDAn keyfi davrandn ve çiftçinin de elinden hiçbir ey gelmediini kaydeden çiftçi Hasan Ulus da keyfi uygulamalarn önüne geçilmesi gerektiini, aksi takdirde çiftçiliin bitme noktasna geleceini söyledi.

çiftçi Ulus, Hem haksz yere ceza kesiyorlar hem yüksek fatura yazyorlar hem de bize belge vermiyorlar. Kendileri nasl istiyorsa iki saniyede bilgisayarda yapp bir klfa sokuyorlar. Ben, geçen bir dilekçe verdim, itiraz ettim ama daha eve varmadan dilekçenin reddedildiini bildirdiler. Dilekçelerimizi okumadan reddediyorlar. 40 bin TLlik fatura ödemiim ama onlar sistemden düürmeyerek ödemediini söylüyorlar. Sistemden düürüp düürmemek ellerinde çünkü Bizim isteimiz, bu keyfi uygulamalarn önüne geçilmesidir. dedi.

HARCADIIMIZ KLOVATI 80 LE çARPARAK FATURALANDIRIYORLAR

çiftçi Süleyman Bathan ise unlar söyledi:

Elektrik sayacmz trafonun tepesine koymular ve kilitlidir. Hiçbir ekilde kaç kilovat harcadmz göremiyoruz. Fatura geldiinde ise harcanan kilovat yazlmyor, sadece verilecek ücret yazlyor. Gidip sorduumuz ise bize söylemiyorlar. Yani bizler aslnda ne kadar kilovat harcadmz bilmiyoruz, bu da bir sorundur. Biz ne kadar kilovat harcamsak o kadar bizden almalarn istiyoruz. En fazla bir kuyu 5 bin kilovat bile harcamsa bunun kilovat 1 TLden bile olsa 5 bin TL ediyor. Ama onlar bu harcadmz kilovat 80 ile çarparak bizden alyorlar. Son yüzde 65 sözde indirim yapyorlar. Biz indirim istemiyoruz, ne kadar kilovat harcamsak o kadar ücret alnsn bizden. kincisi ise biz bankaya deil DEDAn içinde borcumuzu ödemek istiyoruz. Biz banka hesabna güvenmiyoruz. Biz niye DEDAta deil de bankada ödüyoruz. Üçüncü sorun da bizden sanayi elektrik ücreti alyorlar. Bize herhangi bir özel hat çekilmemi. Köylere gelen 3 fazdan elektriimizi çekmiiz.

Güneydouya GAP gelecek ve çiftçinin derdi bitecek deniliyordu, fakat ne GAP geldi ne de çiftçinin derdi bitti

Aslnda çiftçilerin elektrie deil suya ihtiyac var, u an elektrii de suyun tarlaya ulamasnda kullanyorlar. Bu yüzden yüz yl önce bir proje ortaya atld. Güneydouya GAP gelecek ve çiftçinin derdi bitecek deniyordu. Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan gibi Türkiyeyi çeitli dönemlerde yöneten siyasetçilerin tamam her frsatta GAP gündemlerine almlardr. Güneydou Anadolu Projesi denilen bu sürece ad geçen siyasetçilerin hiçbirisinin ömrü yetmedi. Ne onlar GAPn bittiini gördü ne de Güneydoulu çiftçinin derdi bitti.

AK Parti hükümeti de GAP gündemine ald ve zaman zaman bütçeden pay ayrdklar da görüldü. Ancak mevcut duruma bakld zaman bu proje AK Parti zamannda da bitmeyecek gibi. Zira çalmalar durma noktasna gelmi.

YÜKSEK GRD MALYETLER çFTçLER KARA KARA DÜÜNDÜRÜYOR

Son yllarda iyice artan girdi maliyetleri, çiftçileri kara kara düündürüyor. Gübre, tohum, mazot ve ilaçlama gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolay zor günler geçiren çiftçiler, topraklarnn çoraklamamas için ürün ekmekten baka çarelerinin olmadn söylüyor.

Tarmda kullanlan ürünlerin pahall ve Dicle EDAn yüksek elektrik faturalar çkartmasnn yannda ekilen ürünün fiyatnn düük olmas maliyetini karlamadn belirtiyorlar.

DCLE ELEKTRK, çFTçLERE ELEKTRK VERMEYECEK

Dicle Elektrik Datm A (Dicle EDA) dün yapt yazl açklamada, Daha önce birçok kez tarmsal sulama abonelerimizin geçmie ait elektrik borçlarn ödemeleri çarsnda bulunduk. Ancak bu çarlarmz, büyük bir kesim tarafndan görmezden gelindi. irketimiz, bundan sonra borcunu ödemeyen ve iyi niyetimizi istismar eden tarmsal sulama abonelerinin enerjisini kesme karar almtr. Borçlarn yeniden yaplandrmak için bize bavuran ve ödeme takviminde mutabk kaldmz abonelerimiz, imdilik kapsam dnda tutulacaktr. ifadeleri kullanld.

DEDA LE çFTçLER ARASINDAK BU SORUNA çÖZÜM BULUNMALI

Hemen hemen her yl tekrarlanan sorun hala çözülebilmi deildir. Bölgesel sorun haline gelen DEDA ile çiftçiler arasndaki bu soruna devleti yönetenler mutlaka bir çözüm bulmaldrlar.

Ana Sayfaya Git