‘Geleceğe güvenle bakacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cengiz Aytmatov'un hem dünya tarihine hem siyasi tarihe kazandırdığı en dikkat çekici kavramın 'mankurt' olduğunu belirterek, "Mankurt kavramını ve bunu izah için anlattığı olayı biz de her fırsatta kendisini rahmetle anarak kullanıyoruz. Coğrafyamızı mankurtlardan kurtarabildiğimiz ölçüde hep birlikte geleceğimize güvenle bakabileceğimize, hedeflerimize hızla yaklaşabileceğimize inanıyoruz" dedi.

Haberler 11.06.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Krgz Cumhuriyeti Cumhurbakan Sadr Caparov ile Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen Cengiz Aytmatov Uluslararas 4üncü Issk-Göl Forumu kapan programna katld. Caparov ve heyeti ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinde çok verimli, samimi görümeler gerçekletirdiklerini belirten Erdoan, Siyaset, ekonomi, güvenlik, terörle mücadele, kültür ve eitim gibi pek çok alanda atacamz admlar kararlatrdk. kili ilikilerimizin hak ettii seviyeye ulamas konusunda Krgz dostlarmzla ayn hissiyat paylatmz memnuniyetle gördük. Ülkelerimiz arasndaki dostluk ve kardelik balarn tahkim edecek her adm cumhurbakanlar olarak desteklemekte kararlyz dedi.

TÜRKSTAN CORAFYASININ KUTUP YILDIZI

Cumhurbakan Erdoan, kalem ve kelam erbab deerler sayesinde canlln devam ettiren köklerin çiçek açtn, serpilip büyüdüünü belirterek, Hep birlikte o ulu çnarlarn altnda büyük bir aile olarak toplanyoruz. Sahip olduumuz medeniyet ve kültür hazinemizi ileyen yazarlarmz, airlerimiz ve fikir adamlarmz yeniden dirili ve yükseli için bize yön gösteriyor, yol gösteriyor. Büyük airimiz Yahya Kemal, Türkçe için ses bayramz diyor. Cengiz Aytmatov ite bu bayra Türkistan corafyasnn kutup yldz olarak tüm dünyada parldayan, kalpleri buluturan, gönülleri kuatan bir sancak haline getiriyor diye konutu.

ÜZERNDE DURULMASI GEREKEN AHSYET

Kökleri çok eski tarihlere dayanan Krgzlarn dünya edebiyatna kazandrd ei olmayan 2 mücevher olduunu vurgulayan Erdoan, Bunlardan ilki, kendi alannda dünyann en uzun metni olma özelliine sahip Manas Destan ve destann kahraman Manastr. kinci mücevher ise Cengiz Aytmatovdur. Aytmatov, eserleri ile dünya edebiyatnn en önemli kalemleri arasndaki yerini alrken bizatihi kendi hayat hikayesiyle de uzun uzun üzerinde durulmay hak eden bir ahsiyettir. Yapt dier hizmetlerle de Krgzlarn günümüzdeki milli kahraman haline gelmitir. Yazd birbirinden deerli eserleri ile dünya çapnda edebiyat tarihindeki yerini alrken bizatihi kendi hayat hikayesi ile de uzun uzun üzerinde durulmaya hak eden bir ahsiyettir dedi.

UMUTSUZLUA YER VERMED

Cumhurbakan Erdoan, neredeyse her yaygn dile çevrilen on milyonlarca basks yaplan eserleri ile Aytmatovun, doduu ve yaad topraklar, Krgz kültürünü tüm insanla tanttn belirterek, Karargahnn bulunduu Talas Vadisindeki eker köyünde dünyaya gelen Aytmatovu tüm dünyann ve tabii en bata da bizim ortak deerimiz olarak görüyoruz. Yazarlar toplumlarnn aynasdr hakikatinden hareketle Aytmatov da ait olduu toplumun aklarn, özlemlerini, sevinç kederlerini büyük bir içtenlikle eserlerine yanstmtr, zor bir corafyaya hitap etmesine ramen umutsuzlua yer vermemi diye konutu.

HEDEFLERMZE HIZLA YAKLAABLECEMZE NANIYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, Aytmatovun, Yunus Emre ve Hz. Mevlanann izinden gittiini belirterek, Bir ayan doduu topraklara sabitleyen Aytmatov dier aya ile de bütün dünyay kuatan cihanümul bir daire çizmeyi baarmtr. Burada bir arada bulunmamza da vesile olan Isskgöl Formu da Aytmatovun baarlarndan biridir. Kurucusu olduu forma Aytmatovun adnn verilmesi bir kadirinaslk örnei olarak takdirle karlyorum. çok yönlü bir fikir edebiyat ve diplomasi insan olan Aytmatovun hem dünya edebiyatna hem de siyasi tarihe kazandrd en dikkat çekici kavramlardan biri nedir biliyor musunuz? Mankurtluktur. Kiinin kendisine, ailesine, toplumuna, milletine, tarihine, kültürüne ksacas daha önce sahip ve ait olduu her eye yabanclamas hatta dümanlamas demek olan mankurtluk aslnda kölelik anlamna geliyor. Unutulmaz eseri, Gün Olur Asra Bedel romannda kulland mankurt kavramn ve bunu izah için anlatt olay biz de her frsatta kendisini rahmetle anarak kullanyoruz. Corafyamz mankurtlardan kurtarabildiimiz ölçüde hep birlikte geleceimize güvenle bakabileceimize, hedeflerimize hzla yaklaabileceimize inanyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git