Gelecek'ten infaza 7 itiraz!

İnfaz düzenlemesine yedi başlıkta itiraz eden Gelecek Partisi, “Hasta mahpusların sevk süreçleri hızlandırılmalı; kronik hastalar öncelikli olarak ve ivedilikle tahliye edilmelidir” çağrısında bulundu.

Haberler 06.04.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Adalet Politikalar zleme Kurulu, Meclis Adalet Komisyonunda kabul edilen infaz yasa teklifine ilikin itirazlarn açklad. Teklifin; Meclis d partiler, sivil toplum kurulular ve kamuoyuyla paylalmadan hazrlandna dikkati çeken Gelecek Partisi, geçici düzenleme yerine nfaz Kanununda köklü deiiklik önerdi. Kurul, Yasa teklifinin toplumla paylalmam olmas ve toplumun içeriini bilmedii ve yeterince tartamad bir kanun yapma sürecini doru bulmuyoruz görüünün altn çizerek, yedi ayr balkta itiraz ettiklerini açklad.

TEKLF TOPLUMLA PAYLAILMADI

Gelecek Partisinin itiraz ettii balklar öyle: Yasa teklifinin toplumla paylalmam olmas ve toplumun içeriini bilmedii ve yeterince tartamad bir kanun yapma sürecini doru bulmuyoruz. TBMM içinde ve dndaki partiler, sivil toplum örgütleri ve barolarn sürece dahil edilmesi gerektiine inanyoruz.

BU KANUN AF MI?

Kanunun çkarlma gerekçesi netlik kazanm deildir. Bu kanun Koronavirüs sebebi ile mi çkarlmaktadr yoksa bir af olarak m? Yaplmak istenen iyiletirmelere katlmakla birlikte virüsün yaylmasna kar tutuklu ve mahkmlarn can güvenliinin salanmas birinci öncelikli sorun olarak ele alnmas gerekirken, üzerinde yeterli çalma yaplmam, kamuoyu, siyasi partiler ve ilgili STKlarn görülerine bavurulmadan hazrlanm bir infaz kanunu deiiklii yeni problemlere neden olabilir.

KADINLARIN CEZASI ERTELENMEL

Yal, engelli, çocuk, kadn ve hastalarn eitlik ilkesi çerçevesinde deerlendirilmesi ve adli-siyasi ayrmna gidilmemesi gerekmektedir. Yeni doum yapan kadnlarn cezas 6 ay yerine 1 yl 6 ay ertelenebilecek olmas yeterli deildir.

0-6 ya gurubu çocuklarn salkl bir ekilde gelimelerini temin edebilmek için iyi hal art aranmakszn, çocuk sahibi olan kadn hükümlü ve tutuklularn cezalar da suçlar bakmndan hiçbir ayrm gözetilmeksizin 6 yla kadar ertelenebilmelidir.

TUTUKLU YARGILAMA DÖNEM BTMEL

Ceza ve tutuklu evlerinin kapasitesinin üzerinde dolu olduu ve infaz kanununda aff çartran bir düzenleme yapld bir durumda, yarglamalarn zorunlu olmadkça tutuksuz yaplmas hem ceza usul yasas hem adil yarglanma hakk ve hem de cezaevlerindeki insani yaam artlarnn iyiletirilmesi bakmndan son derece önemlidir.

Son yllarda maalesef terör tanm hem siyaset hem de yarg makamlar tarafndan ceza hukukunun genel ilkelerine aykr olacak ekilde geniletilmitir. Hukuk geriye doru iletilmi ve geçmite suç saylmayan fiiller yüzünden bireyler silahl terör örgütü üyesi ya da sempatizan saylarak tutuklanm veya mahkm edilmilerdir. lkesel olarak, Devlet, kiilere kar ilenen suçlar affedemez yaklam yerindedir. Lakin devlete kar ilenen suçlarda kriter; irtibat ve iltisak deil cebir ve iddet olmaldr.

ARTLAR YLETRLMEL

Cezaevlerinin artlar asgari insan onuruna yakr standartlarda olmaldr. Salk tedbirleri artrlmal, karantina ad altnda istiflemeye sebep olunmamaldr. Eldiven, maske, dezenfektan vb. ihtiyaç maddeleri kolay ulalabilir ve ücretsiz olmaldr. Hasta mahpuslarn sevk süreçleri hzlandrlmal kronik hastalar öncelikli olarak ve ivedilikle tahliye edilmelidir.

YEN NFAZ SSTEM GEREKL

nfaz Kanununu teklif edildii gibi bir kere daha ksmen deitirmek; defalarca deiiklie urayarak, insicam ve bütünlüü bozulmu, tekli bir infaz rejimi olmaktan çkm infaz sistemimizi çok daha karmak hale getirecektir. Virüs salgn ve tutuklu ve hükümlülerin can güvenlii endiesi ve basks olmakszn, yeni bir ceza infaz sistemi ülkemiz için son derece önemli ve acil ihtiyaçtr.

Ana Sayfaya Git