Güven: O sandıkların 750'sinde AK Partili üye vardı

İstanbul'da seçimin iptaline karşı oy kullanan YSK Başkanı Sadi Güven, maddi hataların giderilerek SEÇSİS'e işlendiğini, 39 ilçede geçersiz oyların yeniden sayıldığını, savcılık soruşturması açılmış olmasının iptali gerektirmeyeceğini, kamu çalışanı olmadığı halde sandık başkanı olarak görev yapan 754 kişinin görev yaptığı sandıkların 750 tanesinde AK Partili üyenin görev yapmış olduğunu anlattı.

Haberler 23.05.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) stanbul seçimine ilikin iptal kararna kar oy kullanan Bakan Sadi Güven, imzasz saym döküm cetvelleri ile sandk sonuç tutanaklarnn uyumlu olduunu, maddi hatalarla ve kaydrmalarla ilgili usulsüzlüklerin giderilerek SEçSSe ilendiini, 39 ilçede geçersiz oylarn yeniden sayldn, Büyükçekmecede soruturma açlm olmasnn iptali gerektirmeyeceini, kamu çalan olmad halde sandk bakan olarak görev yapan 754 kiinin görev yapt sandklarn 750 tanesinde AK Partili üyenin görev yapm olduunu anlatt.

stanbul seçiminin iptaline kar oy veren dört üyeden biri olan YSK Bakan Güven, sandk kurullarnn usulsüz oluturulmas tam kanunsuzluk saylamayacan da belirtti. Güvenin erhinde özetle u ifadeler yer ald:

SAYIM DÖKÜM CETVELLER

mzasz saym döküm cetvelleri ile sandk sonuç tutanaklar uyumlu olup seçim iptal nedeni olabilecek bir uyumsuzluk görülmemitir. Saym döküm cetveli olmayan 22 sandkta görev yapan sandk kurulu üyeleri ayn sandklarda dier seçim türüne ait 19 sandn saym döküm cetvellerini ve 22 sandn sandk sonuç tutanan doldurduuna ve tutanak defterine bir itiraz yaplmadna göre, siyasi partilerin müahitlerinin ve oy verme yerinde hazr bulunanlarn huzurunda oy saym ve döküm ileminin yaplm olmas karsnda saym ve dökümün sandk banda

denetlendiinin ve buna göre sandk sonuç tutanann tanzim edildiinin kabulü gerekmekle bu eksiklikler tüm Kurulca iptal nedeni olarak görülmemitir. Maddi hatalarla ve kaydrmalarla ilgili usulsüzlükler giderilerek, SEçSSe ilendiinden iptal nedeni kabul edilmemitir.

39 LDE GEçERSZ OYLAR SAYILDI

Sandk sonuç tutanandaki geçersiz oylarn geçersizlik nedenlerinin yazl olmay da stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimine yönelik 39 lçede geçersiz oylar yeniden sayldndan iptal nedeni olarak görülmemitir. stanbul Büyükçekmece lçesinde hayali bina oluturarak, kamu binalarn, tr parklarn, bo arsalar mesken gibi göstererek usulsüz seçmen kayd yapld ve bununla ilgili Cumhuriyet Basavclnca soruturma balatld ileri sürülmü ise de, kesinlemi seçmen kütüklerindeki yolsuzluklara ve 298 sayl Kanunun 130. maddesinin 1. fkrasnn 6.

bendindeki hükme dayanlarak mazbatann veya seçimin iptali istenemeyeceinden (YSK 2004/436, 2014/3119) Ayrca 298 sayl Kanuna ilikin yolsuzluk yapan ahslar aleyhine ilgili mercilerce

takibat yaplmas, dava açlmas suçlarn takibi yönünden doal olup, bu balamda yürütülen ceza davalar ile verilen ceza mahkumiyetleri seçimin iptalini gerektirmeyeceinden, seçmen listelerinde usulsüzlük yapld gerekçesiyle seçimin iptali talebi kabul edilmemitir.

USULSÜZ OY KULLANAN SAYISI 706

ki aday arasndaki oy fark 13.729 olup 2.732 oy kullanan kstl seçmen, 1.229 adet ölü yerine oy kullanan seçmen, 10.290 hem cezaevi listesi hemde ikametgah seçmen listesinde kaytl olup oy kullanan seçmen, 5.287 adet stanbul seçmen listesinde kaytl hükümlü seçmen, 236 yerleim yeri cezaevi olan seçmen, 21.358 zihinsel engelli seçmen, ek 5.315 kstl seçmenin oy kulland ileri sürülmü ise de bu nedenlere dayal usulsüz oy kullanld tespit edilen kii says 706 olup sonuca etkili görülmemitir, iptal nedeni saylmamtr.

SANDIK BAKANLARININ USULSÜZ ATANMASI TAM KANUNSUZLUK SAYILMAZ

Kurulda 212 sandk ve ilave 41 sandk üzerinde yaplan deerlendirmede, ilçe seçim kurullarnca bildirilen listeye göre 222 sandk kurulu bakannn özel irket çalanlarndan görevlendirildii ve bunun sonuca etkili olduu çounluk tarafndan benimsenmitir. lçe seçim kurullarnn tümünde Adalet ve Kalknma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisinin üyesi görev yapmaktadr. Yasa koyucu sandk kurulu bakanlarnn usulsüz atanmalarn tam kanunsuzluk nedenine dayal mutlak iptal sebebi saymamtr. Yüksek Seçim Kurulu da kararlarnda tam kanunsuzluk nedeniyle iptal sebebi saymamtr.

MUSTAFAKEMALPAA KARARI

Yüksek Seçim Kurulu Mustafakemalpaa lçesinde sandk kurulu bakannn belediyede çalan müdür ve müdür yardmclarndan olutuu bu durumun tam kanunsuzluk hali olduu ve bu sandklarda seçim iptali söz konusu olduu halde seçim sonuçlarnn deieceini belirterek seçimin iptali ile yenilenmesi iddias üzerine sandk kurulu bakannn çalt kurumun nitelii ile ilgili deerlendirmeye girmeden sandk kurullarnn tekiline ilikin itirazn Yüksek Seçim Kurulunun 2018/1105 sayl seçim takvimine göre 02 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara balanmas nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasna ilikin talebin reddine karar vermitir.

750 TANESNDE AK PARTL ÜYE VARDI

Dosyadaki belgelere göre; kamu çalan olmad halde sandk bakan olarak görev yapan 754 kiinin görev yapt sandklarn 750 tanesinde Adalet ve Kalknma Partili üye görev yapm olup bu sandklara 1.104 üye vermekle 354 sandkta iki üye ile temsil edilmitir. Cumhuriyet Halk Partisi de ayn sandklarn 3 tanesine üye vermemi, 28 üye göreve gelmemi, dier 723 sandkta üyesi görev yapmtr. Ayn sandklara toplamda 979 üye veren Cumhuriyet Halk Partisinin de 256 sandkta iki üyesi görev yapmtr. Bu sandklarda ayrca Milliyetçi Hareket Partisi, Halklarn Demokratik Partisi, Saadet Partisi, yi Parti, Demokratik Sol Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Partili ve Vatan Partili üyeler de görev yapmtr. Saym döküm cetvelinin olmad 22 sandkta ise bakan hariç Ak Parti 36, Cumhuriyet Halk Partisi 33, Halklarn Demokratik Partisi 12, Saadet Partisi 12, yi Parti 1, seçmen 5 üye ve 22 memur üye görev yapmtr. Baz partilerin bir sandkta ikier üyesi görev yapmtr.

SONUCA ETK ETTNE LKN TESPT YOK

Sandk kurullarnn usulsüz olumas tam kanunsuzluk halini oluturmaz. Sandk kurullarnn kuruluuna ilikin ilemlerin kesinlemesinden sonra bu kurulua kar yaplacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek bana bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez. 298 sayl Kanunun 21 ve 23. maddeleri gerei 5 kiisi siyasi parti temsilcisi olup 7 kiiden oluan sandk kurulunda siyasi partili üyelerle birlikte görev yapan usulsüz atanm sandk kurulu bakannn 31 Mart 2019 günü yaplan stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimine ilikin maddi hatalar giderilip geçersiz oylarn tamamnn yeniden saylmas karsnda tek bana seçimin neticesine tesir ettiine ilikin seçimin iptalini gerektirir tespit olmadndan sayn çounluun seçimin iptali ile yenilenmesine ilikin kararna katlnamamtr.

Ana Sayfaya Git