HDP: Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışa taraf olunmalı

HDP, Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan çatışmaların topyekün bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunarak, Türkiye’nin iki ülke arasındaki savaşa değil, barışa taraf olması gerektiğini vurguladı.

Haberler 28.09.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Azerbaycan ile Ermenistan arasnda bu sabah balayan çatmalara ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasnda balayan çatmalarn giderek yaylmas ve topyekün bir savaa dönümesi ihtimali olduu belirtildi. Açklamada, Aralarnda sivillerin de olduu ölüm haberleri gelmeye balad. Bu savan bir kazanan olmayacak, sava her iki taraf da derinden tahrip edecektir. Bu sebeple her iki ülke hükümetini acilen atekes ilan etmeye ve öncelikle sivilleri koruyacak önlemler almaya çaryoruz denildi.

BARIçI DPLOMAS YÜRÜTÜLMEL

Türkiyenin iki ülke arasndaki savatan yana tutumunun eletirildii açklamada, Dou Akdenizdeki sava ve gerilim politikalarnn baarszl orta yerde dururken, AKP hükümeti imdi de Azerbaycan ve Ermenistan arasndaki tarihsel problemleri soydalk üzerinden deerlendirip Azeri hükmetini savaa tevik eden milliyetçi söylemlerde bulunuyor, yangnn üzerine körükle gidiyor. Kald ki, Ermeniler de Azeriler gibi bu corafyann kadim halklarndandr. Bu balamda Türkiye hükmetini bir taraf destekleyerek ve soyda milliyetçilii yaparak sava büyütmek yerine, Türkiyede yaayan halklarn Azeri ve Ermeni halklar ile olan tarihsel balarn esas alarak arabulucu ve barç bir diplomasi yürütmeye çaryoruz ifadelerine yer verildi.

SAVALARI REDDEDYORUZ

Açklamann devamnda unlar kaydedildi: AKP-MHP koalisyonu tabann konsolide etmek ve iktidarda kalmak için hem içte hem de dta çatma, gerilim ve sava politikalarna hz vermi durumda. HDP olarak Kafkasyadan Ortadouya, Dou Akdeniz ve Kuzey Afrikaya kadar olan corafyada militarist yöntemler yerine barçl diplomatik yöntemlerin kullanlmas gerektiini, halklar birbirine düman edecek politikalardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. AKP hükmetinin müdahil olduu tüm vekalet savalarn reddediyor, halklarn bir arada, özgür ve bar içinde yaayabilecei bir bölgesel istikrarn salanmas yönündeki her türlü adm destekleyeceimizi bir kez daha beyan ediyoruz. Türkiyenin de üyesi olduu Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat Minsk Grubunu atekes ve çözüm için acilen göreve davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git