HDP CHP'nin peşine düştü

HDP, güçlü bir ittifak ve "anti-AK Parti" bloğu oluşturmanın önemine inanıyor. HDP'nin olası ittifak ortağında aradığı en önemli kriter, "AK Parti-MHP ittifakının karşısında yer alınması" yönündeki adaylarla yola çıkılması. Ancak genel ve yerel seçimlerde sol-sosyalist küçük partilerle güçbirliği yapan HDP'nin ittifakta ortaklaşmak istediği esas parti CHP.

Haberler 07.10.2018 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daha çok Y Parti ile ittifaka yakn duran ve genel seçimlerde de bu nedenle HDPyi ittifaktan dlayan CHPnin de AK Parti-MHP ittifak tarafndan zaten kriminalize edildiine dikkat çeken HDP kaynaklar, özellikle Kürt nüfusun youn olduu stanbul, zmir, Mersin, Adana gibi illerde CHP ile tavanda olmasa da tabanda ittifak yaplabileceine dikkat çekiyorlar.

ttifak için CHPnin mesafeli tutumu nedeniyle üst düzeyde bir iletiim kurulmasa da iki parti arasndaki oy geçikenliini anmsatan HDPliler, yerel ölçekte ittifak temaslarnn yürütülebileceini ve birçok yerde AK Parti ve MHP ile bakanlk mücadelesi vermek durumunda kalacak olan CHPnin bu seçenee tümüyle kapy kapatamayacana iaret ediyorlar.

HDPNN FORMÜLÜ: CHPYE BATIDA DESTEK

Yerel seçimlerde batda da seçime girecek olan HDP, partinin güçlü olmad illerde aday çkarmama dahil birçok seçenei seslendiriyor. Dou-Güneydouda zaten CHPnin güçlü olmadn, aday çkarsa da parti oyunun bölünmeyeceini savunan parti kaynaklar, özellikle zmir ve stanbulda iki partinin güçlü aday destekleme yönteminin izlenebileceine iaret ediyorlar.

HDP KULSLERNDE U GÖRÜLER DLE GETRLYOR

stanbul Büyükehirde, zmirde ve hatta Ankarada biz CHP adayn destekleyebiliriz. Bu konuda tek kriterimiz, bizi kriminalize etmeyen, demokrat kimlikli bir aday olmas. Örnein, tahmin edilenin tersine, Muharrem nceye bizim seçmenimiz oy verir. Biz büyükehirde aday çkarmayz. Bunun karlnda belki HDPnin güçlü olduu baz ilçelerde de CHPliler HDP adayn destekleyebilir. Mersin, zmir, Adanada da bu yaklam izlenebilir.

Eer AK Parti-MHP yerel ittifak yaparsa, CHP tek bana bu illerde zorlanabilir. CHP, Y Parti ile ittifak yapmak istese de bu partinin tavr henüz net deil, CHP oylarn bölebilir. Kald ki CHP her yerde HDP ile ittifak yapmak zorunda da deil. zmir, baz Akdeniz illeri, stanbulda Y Partinin oylarn bölmesi durumunda zor durumda kalacan düünerek, bizimle tabanda ittifaka yönelebilir.

HDP olarak her ne kadar bölgede aday çkaracak olsak da ç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Akdenizin kimi önemli illerinde aday çkarmayarak, biz CHP adayna destek verebiliriz.

CHP: TTFAK TABANDA OLUR

HDP içinde ittifak senaryolarnn ana aktörü konumundaki CHP ise genel seçimlerde olduu gibi yerel seçimlere dönük de HDP ile temastan kaçnyor. Bu konuda özellikle iktidar kanadndaki PKK ile ibirlii yapyor algs yaratma çabas etkili oluyor.

Bir baka endie ise HDP sözcülerinin PKK ve Abdullah Öcalanla ilgili kimi çklarnn yaratt rahatszlk. Bu konuda HDP Ebakan Pervin Buldann, Türkiyede yaanan ekonomik krizi, Abdullah Öcalann tecritte tutulmasna balayan sözleri en yakn örnek olarak gösteriliyor.

Genel seçimlerde Y Partiye milletvekili ödünç vererek, seçimlere katlmn salayan CHPye yöneltilen en büyük eletirilerden biri de bir ksm seçmenin HDPye yönlendirildii iddias.

CHPde parti üst yönetimi HDPye mesafeli dursa da, baz parti kurmaylar, HDPnin imdiye kadar parti tarafndan dlansa da seçmenin tabanda güçbirlii yaptna dikkat çekerek, yerelde çkacak adaylara göre ittifakn tabanda kendiliinden ekillenebileceini ve yerel düzeyde temaslar olabileceini belirtiliyorlar.

Ana Sayfaya Git