HDP CHP'nin peşine düştü

HDP, güçlü bir ittifak ve "anti-AK Parti" bloğu oluşturmanın önemine inanıyor. HDP'nin olası ittifak ortağında aradığı en önemli kriter, "AK Parti-MHP ittifakının karşısında yer alınması" yönündeki adaylarla yola çıkılması. Ancak genel ve yerel seçimlerde sol-sosyalist küçük partilerle güçbirliği yapan HDP'nin ittifakta ortaklaşmak istediği esas parti CHP.

HDP CHP'nin peşine düştü

Daha çok İYİ Parti ile ittifaka yakın duran ve genel seçimlerde de bu nedenle HDP'yi ittifaktan dışlayan CHP'nin de AK Parti-MHP ittifakı tarafından zaten 'kriminalize' edildiğine dikkat çeken HDP kaynakları, özellikle Kürt nüfusun yoğun olduğu İstanbul, İzmir, Mersin, Adana gibi illerde CHP ile 'tavanda' olmasa da tabanda ittifak yapılabileceğine dikkat çekiyorlar.

İttifak için CHP'nin 'mesafeli' tutumu nedeniyle üst düzeyde bir iletişim kurulmasa da iki parti arasındaki oy geçişkenliğini anımsatan HDP'liler, yerel ölçekte ittifak temaslarının yürütülebileceğini ve birçok yerde AK Parti ve MHP ile başkanlık mücadelesi vermek durumunda kalacak olan CHP'nin bu seçeneğe tümüyle kapıyı kapatamayacağına işaret ediyorlar.

HDP'NİN FORMÜLÜ: CHP'YE BATI'DA DESTEK

Yerel seçimlerde batıda da seçime girecek olan HDP, partinin güçlü olmadığı illerde aday çıkarmama dahil birçok seçeneği seslendiriyor. Doğu-Güneydoğu'da zaten CHP'nin güçlü olmadığını, aday çıkarsa da parti oyunun bölünmeyeceğini savunan parti kaynakları, özellikle İzmir ve İstanbul'da iki partinin "güçlü adayı destekleme" yönteminin izlenebileceğine işaret ediyorlar.

HDP KULİSLERİNDE ŞU GÖRÜŞLER DİLE GETİRLİYOR

"İstanbul Büyükşehirde, İzmir'de ve hatta Ankara'da biz CHP adayını destekleyebiliriz. Bu konuda tek kriterimiz, bizi kriminalize etmeyen, demokrat kimlikli bir aday olması. Örneğin, tahmin edilenin tersine, Muharrem İnce'ye bizim seçmenimiz oy verir. Biz büyükşehirde aday çıkarmayız. Bunun karşılığında belki HDP'nin güçlü olduğu bazı ilçelerde de CHP'liler HDP adayını destekleyebilir. Mersin, İzmir, Adana'da da bu yaklaşım izlenebilir.

"Eğer AK Parti-MHP yerel ittifak yaparsa, CHP tek başına bu illerde zorlanabilir. CHP, İYİ Parti ile ittifak yapmak istese de bu partinin tavrı henüz net değil, CHP oylarını bölebilir. Kaldı ki CHP her yerde HDP ile ittifak yapmak zorunda da değil. İzmir, bazı Akdeniz illeri, İstanbul'da İYİ Parti'nin oylarını bölmesi durumunda zor durumda kalacağını düşünerek, bizimle tabanda ittifaka yönelebilir.

"HDP olarak her ne kadar bölgede aday çıkaracak olsak da İç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'in kimi önemli illerinde aday çıkarmayarak, biz CHP adayına destek verebiliriz."

CHP: İTTİFAK TABANDA OLUR

HDP içinde ittifak senaryolarının ana aktörü konumundaki CHP ise genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlere dönük de HDP ile temastan kaçınıyor. Bu konuda özellikle iktidar kanadındaki 'PKK ile işbirliği yapıyor' algısı yaratma çabası etkili oluyor.

Bir başka endişe ise HDP sözcülerinin PKK ve Abdullah Öcalan'la ilgili kimi çıkışlarının yarattığı rahatsızlık. Bu konuda HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan'ın, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizi, "Abdullah Öcalan'ın tecritte tutulmasına" bağlayan sözleri en yakın örnek olarak gösteriliyor.

Genel seçimlerde İYİ Parti'ye milletvekili ödünç vererek, seçimlere katılımını sağlayan CHP'ye yöneltilen en büyük eleştirilerden biri de bir kısım seçmenin HDP'ye yönlendirildiği iddiası.

CHP'de parti üst yönetimi HDP'ye mesafeli dursa da, bazı parti kurmayları, HDP'nin şimdiye kadar parti tarafından dışlansa da seçmenin tabanda güçbirliği yaptığına dikkat çekerek, yerelde çıkacak adaylara göre ittifakın tabanda kendiliğinden şekillenebileceğini ve yerel düzeyde temaslar olabileceğini belirtiliyorlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz