HDP: Demokratik değişimin kapısı aralandı

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, ‘Demokrasi ortak paydasına herkesi çağırırken iki tarihsel blokun tekçi anlayışından bir çözüm çıkmadığını görmüş durumdayız’ dedi.

Haberler 25.06.2019 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, genel merkezde topland. HDP Sözcüsü Günay Kubilay, MYK toplantsna ara verildii srada basn toplants düzenleyerek, 23 Haziran stanbul seçimine dair deerlendirmelerde bulundu.

Kubilay, stanbul halknn siyasi iradesinin gasp edilmesine 23 Haziranda çok sert bir tepki göstererek, siyasi iradesini geri aldn ifade etti. Kubilay, Bu sadece bir belediye bakanl seçimi olmad, ayn zamanda tüm eksikliklerine ramen bu zamana kadar bir teamül haline gelmi olan seçimle gelenin seçimle iktidar brakt gelenekte srarl olduunun altn çizmi oldu. 23 Haziran akamnda stanbulda Sayn mamolu büyük bir farkla tekrar seçimi kazan oldu. Halklarn Demokratik Partisi olarak Sayn mamoluna baarlar diliyoruz diye konutu.

BEKLENTMZ YEREL DEMOKRASNN GÜçLENDRLMES

Kubilay, sadece stanbul deil oy destei verdikleri tüm illerde beklentilerinin yerel demokrasinin güçlendirilmesi olduunu dile getirdi.

stanbulda halkn darbe-demokrasi ikileminden demokrasiyi seçtiini, hakszla, adaletsizlie sert bir tepki gösterdiini dile getiren Kubilay, Umuyoruz ki bundan sonra hiç kimse siyasal zor yoluyla halkn iradesini ortadan kaldracak herhangi bir giriime cüret etmeyecektir dedi.

stanbulda ayn zamanda iktidar blokunun üstenci, kibirli dilinin, çatmac ve kutuplatrc siyasetin, kara ve ranta dayal belediyecilik anlaynn kaybettiini söyleyen Kubilay, öyle devam etti: stanbul seçimi ayn zamanda ina edilmekte olan Erdoan-Bahçeli ikilisiyle otoriter rejimin de sorguland, demokrasi, bar ve insanca yaam özlemlerinin dile getirildii bir seçim olmutur.

stanbul seçiminin, içerde bask ve zor politikalarn, d politikada da militarist, saldrgan politikalarn radikal bir dönüüme ihtiyaç olduunu gösterdiini dile getiren Kubilay, Sorunlara Washington-Moskova kaplarnda sürünerek bir çözüm bulanamaz dedi. Kubilay, Türkiyenin Suriyede yapc ve barçl bir rol oynamas gerektiini dile getirdi.

DEMOKRATK ANAYASA OLUTURULMALIDIR

Kubilay, öyle devam etti: çerde ve darda barçl, demokratik, özgürlükçü, eitlikçi bir politikaya ihtiyaç vardr. çözüm yerel demokrasi ile güçlendirilmi, eitlik yurttalk temelinde ekillenecek olan çoulcu ve demokratik cumhuriyettir. Bunun bir toplumsal sözleme ve hukuksal zemini olarak demokratik anayasay birlikte oluturabilmek, bu konuda ittifak politikas gelitirebilmek önemlidir. ktidar ve muhalefeti ile demokrasi ortak paydasnda bulumas arttr. Demokrasi ortak paydasna herkesi çarrken, cumhuriyetin kuruluundan beri Türkiyenin siyasi geleceini ekillendiren iki tarihsel blokun tekçi anlayndan bir çözüm çkmadn görmü durumdayz. Türkiye kendi kurulu mayasna ve dokusuna dönmek zorundadr. Türkiye sadece Türkler, Kürtler deil pek çok halkn birlikte yaad ortak bir corafyadr, herkesin ortak vatandr. Türkiye onurlu bar içine girmek zorundadr. Parlamentosunda demokratik müzakere yoluyla bunlar çözmek zorundadr. stanbul seçimi Türkiyeye yeni bir imkan sunmutur.

Abdullah Öcalann sözlerinin ksr parti polemikleri olarak görülmemesi, tarihsel perspektif içinde ele alnmas ve imkana dönütürülmesi gerektiini ifade eden Kubilay, Kürt halk stanbul seçimlerinde de bir kez daha Kürt sorununda çözümün muhatabnn Sayn Öcalan olduuna iaret etmitir dedi.

Parlamentoya önemli görevler dütüünü ve demokrasi ortak paydasnda atlacak her adm için HDPnin gereken destei vereceini belirten Kubilay, Bizim önerdiimiz demokrasi ittifak üç be siyasal çevrenin bir araya gelmesi olarak deerlendirilmemelidir. Türkiyenin çok kültürlü, çok inançl yapsnn toplumsal uzlamayla demokratik ortak paydada bulumasn kast ediyoruz diye konutu.

DEMOKRATK DEMN KAPISI ARALANDI

23 Haziranda Türkiyede demokratik deiimin kapsnn aralandn ve yeni bir siyasal dönüüm sürecine girildiini söyleyen Kubilay, ekledi: HDP izledii strateji ve taktik admlarla bu süreci tutarl bir biçimde iletmi oldu, üzerine düeni yerine getirmitir oldu.

Bir gazetecinin yeni anayasa ve demokrasi ittifak konusunda HDPnin yol haritasn sormas üzerine de Kubilay, unlar belirtti: HDP, iki tarihsel blok dnda üçüncü yol aray içinde olan; demokrasi, bar, özgürlük aray içinde olan bir partidir. Eer Türkiye demokratik hukuk devleti olarak var olmak istiyorsa burada herkesi eit yurttalk temelinde buluturacak bir demokratik anayasadr. çok farkl kimliklerin, inançlarn, kültürlerin yaad bu ülkede ittifak arttr. Bu ittifak, herhangi bir siyasi gücü arkasna alarak ya da kendisini dierlerine dayatarak gerçekleecek deildir. Demokrasi aray olacaksa demokratik tartma ortamnn ilemesi gerekiyor. Bu sadece HDPnin sorunu deil, biz yarna dair projeksiyon tutuyoruz. stanbul seçimlerinde ortaya çkan tablo önerdiimiz üçüncü yolun, demokratik çoulcu yol haritasnn herkese yol gösterici olacan düünüyoruz.

Ana Sayfaya Git