HDP Milletvekilleri için çok kritik gün

Ve HDP'li iki vekil için bugün TBMM'de meclis üyeliği devamlılığı konusunda karar verilecek.

Haberler 03.05.2017 - 15:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Haklarnda yakalama karar çkartlan ve yurt dnda olduklar için yakalanamayan HDP Milletvekilleri Tuba Hezer Öztürk ile Faysal Saryldz için TBMM divannda önemli gelimelerin yaand son dakika olarak açkland. Yurt dnda olduklar gerekçesi ile meclise girmedeikleri sebebi ve Meclise devamszlk nedeniyle TBMM üyeliklerinin düürülüp düürülmeyeceine karar verilecek.

Hürriyet Gazetesinde geçen haber de Meclis Bakanl, kinci yasama yl ekim, kasm, aralk dönemlerine ilikin Genel Kurulun 47 birleimine katlmadklar gerekçesiyle iki HDPli hakknda karar alnmas için konuyu Bakanlk Divanna tad. Anayasann 84üncü maddesine göre Meclis çalmalarna özürsüz veya izinsiz bir ay içerisinde toplam 5 birleim günü katlmayan milletvekilinin TBMM üyeliinin düürülmesi gerekiyor. Bu durumun Bakanlk Divannca tespit edilmesi üzerine Genel Kurulca karar verilebiliyor. Ancak bu karardan önce dosya Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna gönderilerek rapor hazrlanyor. eklinde açklama yapld.

YOLLUK BÖLÜMLER KESLECEK

TBMM çtüzüüne göre TBMM Bakan yazyla bavuran milletvekiline 10 günü amamamak üzere izin verebiliyor. Daha uzun süreli izinler için Bakanlk Divannn teklifi üzerine Genel Kurul karar verebiliyor. Bir yasama yl içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleimden fazla yok saylan milletvekilinin yolluklarnn 3 ayl kesiliyor. Bir yasama yl içinde aralksz 2 ay veya daha fazla izin alm olan milletvekillerine ödenek ve yolluklarnn verilebilmesi Bakanlk Divannn teklifi üzerine Genel Kurulunu kararna bal. HDP milletvekillerinin itirazlar kabul edilmezse çalmadklar gerekçesiyle maalarna eklenen yolluk bölümleri kesilecek.

Ana Sayfaya Git