HDP'li Konca'nın vekilliği düşürüldü

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurul'da, HDP'li Konca'nın vekilliğinin düşürülmesi için hazırlanan Başbakanlık tezkeresi okundu. 'Örgüt propagandası yapmak' suçundan hakkında 2,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek, Konca'nın milletvekilliği düşürüldü.

Haberler 04.10.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda, HDP Siirt Milletvekili Besime Koncann milletvekillii düürüldü.

TBMM Genel Kurulu, Bakanvekili Aye Nur Bahçekapl bakanlnda topland. Bahçekapl gündeme geçmeden önce Babakanln, Anayasann 84. maddesine göre, Koncann kesin hüküm giydiine dair kesinleen mahkeme karar hakknda tezkeresini okuttu. Babakanlk Tezkeresinde, Koncann, terör örgütü propagandas yapmak suçundan cezalandrlmasna ilikin mahkeme kararnn kesinletii anmsatld. Tezkerede, Anayasann ilgili maddesi uyarnca Koncann milletvekilliinin düürülmesi için gereinin yaplmas talep edildi. Bahçekapl, Anayasann 76. maddesi kapsamnda milletvekili seçilmeye engel bir suça ilikin olan ve Anayasann 84. maddesi 2. fkras gereince bilgiye sunulan kesinlemi mahkeme karar okunduu için Koncann milletvekilliinin dütüünü duyurdu.

YANLI BR KARAR ALINMITIR

Bu arada söz konusu Babakanlk Tezkeresi okunurken, HDP milletvekilleri sralara vurarak, Koncann milletvekilliinin düürülmesini protesto etti. HDP Grup Bakanvekili Ahmet Yldrm, kararn okunmasnn ardndan söz alarak Besime Koncann milletvekilliinin düürülmesine tepki gösterdi. Siyasallam bir yargnn kararn kabul etmediklerini söyleyen Yldrm, bu yanl kararlarn hesabnn er geç verileceini ifade etti. Bu arada Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilikin kesinlemi mahkeme karar TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekillii, oylamaya gerek kalmakszn düüyor.

BU KONUMASINDAN DOLAYI

Koncann, vekilliinin dümesine neden olan konumay Diyarbakr merkez Sur lçesindeki oparasyonlarda ölü ele geçirilen PKKl terörist Cihat Türkann Batmandaki cenazesinde yapt belirtildi.

HDP Siirt milletvekili Besime Koncann milletvekilliini düeren yarglama zinciri, Batman Cumhuriyet Basavclnn açt soruturma ile balad. Basavcln, Diyarbakr merkez Sur lçesindeki oparasyonlarda ölü ele geçirilen terör örgütü PKKnn sözde Sur sorumlusu çiyager kod adl Cihat Türkann, Batmanda 16 Mart 2016 tarihindeki cenazesinde yapt konumayla ilgili Konca hakknda, terör örgütü propagandas yapmak suçundan hazrlad iddianemeden sonra dava açld.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ile birlikte katld terörist cenazesinde bir konuma yapan Konca, Batman 2nci Ar Ceza Mahkemesinde yarglanmaya baland. Davann 31 Mays 2017 tarihli durumasnda mahkeme Koncaya, terör örgütü propagandas yapmak suçundan 2 yl 6 ay hapis cezas verdi.

Davann Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine tanmas üzerine sözkonusu mahkemenin 4üncü Ceza Dairesi, 13 Temmuz 2017de verdii kararda, Besime Koncaya verilen 2.5 yllk hapis cezasn onad. Uzun süre tutuklu kalan HDPli Konca, daha sonra dosya üzerinde yaplan inceleme ile tahliye edildi.

Ana Sayfaya Git