HDP'nin kapatılmasına bölge insanı ne diyor?

Kararın siyasi olduğunu belirtenler, parti kapatmanın demokrasiye yara vereceğini, Kürtlerde ise duygusal kırılmayı derinleştireceğini söyledi. "Dava ve dokunulmazlığın düşürülmesini yasal zorunluluk olarakak vatandaşlar ise, "Yargının vereceği karara saygılı olunmasını" istedi.

Haberler 29.03.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezi, HDPye açlan kapatma davas ve Ömer Faruk Gergerliolunun milletvekilliinin düürülmesini Diyarbakr, Van, Mardinin olduu 11 ilde halka sordu. Kararn siyasi olduunu belirtenler, parti kapatmann demokrasiye yara vereceini, Kürtlerde ise duygusal krlmay derinletireceini söyledi. Dava ve dokunulmazln düürülmesini yasal zorunluluk olarakak vatandalar ise, Yargnn verecei karara saygl olunmasn istedi.

KAPATMA DAVASI SORULDU

Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezi, HDPye dair açlan kapatlma davas ve partinin Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolunun vekilliinin düürülmesine ilikin halkn nabzn tuttu. Vatandalarn bu gündemlere dair alg, tepki ve eilimlerini ölçmek üzere 18-21 Mart 2021 tarihinde Diyarbakr, anlurfa, Batman, Mardin, Van, Kars, Siirt, rnak, Hakkari, Mu ve Bingöl olmak üzere Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde yer alan 11 kenti kapsayan bir anket çalmas yapld. 1020 hanede yüz yüze gerçekletirilen anket çalmasnn sonuçlar kamuoyu ile paylald.

Aratrma grubuna TBMMde Ömer Faruk Gergerliolunun milletvekilliinin düürülmesini nasl deerlendiriyorsunuz? sorusu yöneltildi. Katlmclarn yüzde 33,5i bu durumu siyasi iradeye darbe olarak deerlendirirken, yüzde 28,3ü AK Parti-MHP ittifaknn siyasi tutumu sonucu gerçekleen bir uygulama, yüzde 22,6s yasal sürecin zorunlu bir sonucu ve yüzde 15,1i ise yasal süreç tamamlanmadan gerçekleen bir uygulama olarak deerlendirdi.

TE ANKETN SONUç VERLER?

* Gergerlioluun milletvekilliini düürülmesini AK Partiye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 54ü yasal sürecin zorunlu bir sonucu olarak görürken,

* CHPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 36,4ü siyasi iradeye darbe olarak,

* HDPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 43,1i siyasi iradeye darbe olarak,

* MHPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 63ü yasal sürecin zorunlu bir sonucu olarak,

* Hür Dava Partisine oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 65i yasal sürecin zorunlu bir sonucu olarak,

* Y Partiye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 40,5i siyasi iradeye darbe olarak,

* Saadet Partisine oy verdiini belirten katlmclarn ise yüzde 50si yasal sürecin zorunlu bir sonucu olarak deerlendirdi.

HDPYE KAPATMA DAVASI

Anket katlmclarna Yargtay Basavcsnn HDPnin kapatlmas istemiyle Anayasa Mahkemesine açt dava da soruldu. Aratrma grubunun toplamda yüzde 71,8i bu giriimi olumsuz bulurken (yüzde 49,6s çok olumsuz buluyorum, yüzde 22,2si olumsuz buluyorum toplamda yüzde 12,3ü olumlu (yüzde 6,6s olumlu buluyorum, yüzde 5,7si çok olumlu buluyorum) bulduunu belirtti. Bu sonuçlar, seçmenlerin oldukça büyük bir kesiminin HDPye kapatlma davas açlmasnda yasal deil, siyasi saiklerle hareket edildiini, sonuçlarnn da siyasi olaca düüncesinde olduunu görmedi dikkat çekti.

KATILIMCILARIN PARTI DAILIMI

AK Partiye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 30u, CHPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 67,3ü, HDPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 94,6s, MHPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 18,5i, Hür Dava Partisine oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 25i, Y Partiye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 59,4ü, Saadet Partisine oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 50si kapatlma davasn olumsuz bulduunu belirtirken; ilk defa oy kullanacak olan genç seçmenin arln oluturduu oy kullanmadm diyen katlmclarn ise yüzde 62,1i de kapatlma davasn olumsuz bulduunu belirtti.

KAPATILMASININ YARATTACAI SIKINTI

HDPnin kapatlmasnn olas 1. öncelikli sonucu sorulduunda da aratrma grubunun yüzde 36,8i Türkiye demokrasisi yara alr, yüzde 13,1i Kürt sorununun demokratik ve barçl yollarla çözülme olana darbe alr, yüzde 12,8i Türkiyede gerilim ortamn arttrr, yüzde 11,5i Kürtlerde duygusal krlma derinleir, yüzde 9,1i Kürtlerin siyasal temsil alan zayflar dedi.

HDPnin kapatlmasnn 2. önemli olas sonucu olarak ise, katlmclarn yüzde 25,9u Kürtlerde duygusal krlma derinleir, yüzde 16,8i Kürtlerin siyasal temsil alan zayflar, yüzde 16s Kürt sorununun demokratik ve barçl yollarla çözülme olana darbe alr klarn iaretledi.

HDP DAVAYA KARI NE YAPMALI?

Anket katlmclarna Sizce kapatlma giriimi karsnda HDP ne yapmal? sorusu da yöneltildi. Bu soruya katlmclarn yüzde 39,8i davann sonuçlanmasn beklemeli ve ona göre tavr belirlemeli, yüzde 15i davann sonuçlanmasn beklemeden kendini feshetmeli ve farkl isimle devam etmeli, yüzde 10,4ü uluslararas alanda kamuoyu oluturmal yantlarn verdi.

SEçMENLERN DAVRI NE OLABLR?

HDP kapatlr ise sizce HDP seçmeni nasl bir tavr gelitirir? sorusuna ise katlmclarn yüzde 40,6s partisinin alaca karar bekler, yüzde 13,8i kitlesel eylemlerle karar protesto eder, yüzde 11,5i HDPnin ardl olacak yeni partiye katlr biçiminde yantlar verdi.

Katlmclara Mevcut muhalif yaplarn HDPnin kapatlma davas karsnda tavr ne olmal? diye de soruldu. Bu soruya verilen yantlar; yüzde 44,2si mevcut karar karsnda HDP ile dayanmal, yüzde 21,9u yargnn verecei karara sayg duymal, yüzde 13,5i ülke demokrasisi adna bu karar protesto eden bir dizi etkinlik yapmal eklinde oldu.

SEçMENLERN DAILIM PAYI NEDR

Bu soruya verilen yantlarn seçmen dalm içindeki payna bakldnda;

* AK Partiye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 44ü yargnn verecei karara sayg duymal,

* CHPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 38,2si mevcut karar karsnda HDP ile dayanmal, yüzde 31,8i yargnn verecei karara sayg duymal,

* HDPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 60,4ü mevcut karar karsnda HDP ile dayanmal,

* MHPye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 50si yargnn verecei karara sayg duymal,

* Hür Dava Partisine oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 55i yargnn verecei karara sayg duymal,

* Y Partiye oy verdiini belirten katlmclarn yüzde 37,8i yargnn verecei karara sayg duymal, yüzde 32,4ü mevcut karar karsnda HDP ile dayanmal,

* Saadet Partisine oy verdiini belirten katlmclarn ise yüzde 50si yargnn verecei karara sayg duymal yantlarn verdi.

Ana Sayfaya Git