Herşeyimizi kaybederiz!

3. Milli Kültür Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çağıımızın en büyük sorunlarından biri kültürel sığlaşmadır. Televizyonların, internetin özellikle sosyal medyanın kültürümüzü adeta yiyip bitirmesine izin veremeyiz." dedi.

Haberler 04.03.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kültür ve Turizm Bakanlnn düzenledii 3. Milli Kültür uras nn açlna katld. Açl törenine Erdoann yan sra Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avc, Ak Parti Genel Bakan Yardmcs Mehdi Eker, stanbul Valisi Vasip ahin, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Kadir Topba da katld.

Cumhurbakan Erdoan açl töreninde yapt konumasnda, Öncelikle kültür faaliyetleri ad altnda niteliksiz, milli kültürümüze uymayan, kültür hayatmza katk salamayan etkinlikler konusunda dikkatli olmalyz. çamzn en büyük sorunlarndan biri kültürel slamadr. Hiçbir derinlii ve kalcl olmayan günlük üretilip, günlük tüketilen ilerle bir kültür ve medeniyet ina edilemez. Kalc ve uzun vadeli ilere younlamak zorundayz dedi.

SOSYAL MEDYANIN KÜLTÜRÜMÜZÜ ADETA YYP BTRMESNE GÖZ YUMAMAYIZ

Cumhurbakan Erdoan, Özellikle gençlerimizi bir ustann, bir üstadn dizinin dibinde oturtarak gerçek sanat ve kültürü örenmeye tevik etmeliyiz. Benim siyasetteki tecrübem bunu gösteriyor. Kültürün her alannda birikimimizi sahiplenecek deerlerimizi yaatacak çalmalar ön plana çkarmal ve desteklemeliyiz. Televizyonun, internetin özellikle ede sosyal medyann kültürümüzü adeta yiyip bitirmesine göz yumamayz. Tam tersine bu imkanlar kendi kültürümüzü yeni kuaklara aktarma konusunda etkin bir ekilde kullanmann yollarn aramalyz. diye konutu.

TORUNLARIM ZLYOR

Erdoan, Dirili Erturul dizisi benzer bir ekilde ülkemizin içinde ve dnda ilgiyle takip ediliyor. Eer benim 6-7 yandaki torunum, 12-13 yandaki torunum sadece normali izlemekle kalmayp tekrarn da izlemek suretiyle tekrarn da izlemek suretiyle buna aina oluyorsa, demek ki bunu kazanmz. Öyleyse bundan sonraki süreçte de yatrmlarmzda bunlara çok daha yer vermek durumundayz dedi.

RFANDAN YOKSUN BR KÜLTÜR AçIK KONUAYIM HAMALLIKTAN BAKA BR EY DELDR

Erdoan, Müzik alannda yaanan yozlamaya ramen ve hatta ona inat, müziimizin farkl alanlarnda çok nitelikli çalmalar yaplyor. Ak Veyselin, Muharrem Ertan, Neet Ertan eserleri yediden yetmie bütün insanlarmz tarafndan tekrar kefediliyor, yeni yorumlarla her gün bir kez daha hayat buluyor. Itrinin, Dede Efendinin Tamburi Cemil Beyin ve dier üstatlarn ölümsüz eserleri hem icra ediliyor, hem yeni eserlere ilham kayna oluyor. Demek ki uranca, emek verince, kaynak ayrnca netice alnabiliyor. Bu tür örnekleri çoaltmalyz. Dier hususlarla birlikte, medya alanndaki faaliyetlerimizin de ölçüsü bilmek ile anlamak arasndaki fark ifade eden kültür ve irfan kavramlar olmaldr. rfandan yoksun bir kültür açk konuaym hamallktan baka bir ey deildir. Ahlaktan yoksun yoksun bir kültür anlay bizi ancak yozlamaya götürür dedi.

SYAS KTDAR, SEçMLE, OYLA, SANDIKLA OLUNABLR

Cumhurbakan Erdoan, Siyasi iktidar, seçimle, oyla, sandkla olunabilir. Ama kültür iktidar için çok daha farkl bir birikime emee, çalmaya, dirsek çürütmeye, aln teri dökmeye ihtiyacmz var. Kültürel yabanclaamaya ve kültür emperyalizmine kar yerli ve milli olan kültür deerlerimizi evrensel dille yeniden kefetmeli, yeniden ina etmeliyiz. Bir kültür ürününün formunun yerli ve milli olmas, onun manasnn ve mesajnn evrensel olmasna asla engel deildir diye konutu.

ANAYASA DEKL LE ÜLKEMZ YEN BR YÖNETM SSTEMNE KAVUTURMANIN MÜCADELESN VERYORUZ

Erdoan, Eer bugün stanbulun sokaklarnda yürüyen bir kiinin kyafetinden, ayakkabsndan, apkasndan, vücut çalmndan hangi kültüre mensup olduunu çkartamyorsak, kültürel kurakln pençesindeyiz demektir. Bir sofrann bana geçtiimizde, örtüsünden, tabaklarna, yemeklerinden sunumuna tüm unsurlaryla hangi millettin ürünü olduunu anlayamyorsak durum gerçekten vahimdir. Bu tartmalar dünyann pek çok yerinde yaplyor. Ayn sanclar oralarda da çekiliyor. Fakat bizim bir farkmz var. Biz hem medeniyet birikimi, hem tarihi geçmii, hem de devlet gelenei bakmndan çok farkl bir milletiz. ça kapatp, ça açm bir ecdadn torunlar olarak kendimize yeni ve büyük bir gelecek ina etme gücüne, iradesine, imkanna sahibiz. te onun için büyük Türkiye diyoruz, güçlü Türkiye diyoruz. Onun için 2023 hedeflerimize ulamak istiyoruz. te bunun için gençlerimize 2053 ve 2071 vizyonlarn miras brakyoruz. Ve ite bunun için anayasa deiiklii ile ülkemizi yeni bir yönetim sistemine kavuturmann mücadelesini veriyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git