Hesaplar tutmadı

AK Partinin sandalye sayısı 300’ün altına düşünce milletvekili seçilen 22 bakanın yeni kabineye girme ümitleri suya düştü.

Haberler 27.06.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seçim sonuçlar, Mecliste AK Partinin çounluu yakalayarak kabineyi girmeyi bekleyen bakanlar hayal krklna uratt. Cumhurbakan Erdoann partinin milletvekili saysnn 300ün altnda kalmas nedeniyle milletvekilleri arasndan bakan atamas yapmas beklenmiyor.

KABNEYE MHPL SMLER GRYOR

Bakanlk saysn Cumhurbakanl kararnamesi ile 16ya düürecek olan Erdoann dardan bir kabine oluturaca kaydediliyor. Kabinede MHP kökenli isimlere de yer verilmesi bekleniyor. Cumhurbakan Erdoan, seçimlerden önce bakanlk saysn 21den 16ya düüreceini, baz bakanlklarn kaldrlacan, bazlarnn da birletirileceini açklamt. Ayrca Cumhurbakanlnda 5 ofis ve 9 da kurul oluturulacak. Yeni sistem gerei bakanlar dardan atanacak.

Meclis içinden bir atama yaplmas durumunda bakan olacak milletvekilinin yasama üyelii düecek. Seçim sonuçlar, Cumhurbakan Erdoan tarafndan milletvekili listesine konulan bakanlar da hayal krklna uratt. Babakan Yardmcs Mehmet imek, Maliye Bakan Naci Abal, Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, AB Bakan Ömer çelik ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü dnda Cumhurbakan Erdoann damad Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrakn da aralarnda bulunduu 22 bakan milletvekili aday listesinde yer ald. 22 bakan yeniden milletvekili seçilirken, AKPnin milletvekili saysnn 300ün altnda kalmas nedeniyle yeniden kabineye girme ümitleri suya dütü.

BELK BR YA DA K SM

Cumhurbakan Erdoan, seçim öncesinde Mecliste partinin yakalayaca çounlua göre kabinenin ekilleneceini açklamt. Partinin tek bana çounluu salayamamas nedeniyle kabineye Meclisten atama yapmas beklenmeyen Erdoann, belki bir ya da iki ismi alabilecei konuuluyor. Erdoann daha çok dardan atama yapaca, MHP kökenli isimlere de kabinede yer verebilecei kaydediliyor.

Bakanlarn milletvekili olarak devam etmesi ve kabineye alnmamas durumunda komisyon bakanlklar ve grup yönetiminde AKP Grubunda büyük yar yaanacak. Bakanlarn çounun komisyon bakanlklarna ve grup yönetimine getirilebilecei kaydediliyor. Bu durumda da grup ve komisyonlarda büyük bir deiim yaanacak. MHPye de baz komisyon bakanlklarnn verilebilecei kaydediliyor.

BAYKAL OLMAZSA BEHçEL YÖNETECEK

Yüksek Seçim Kurulu Bakan Sadi Güven, kesin seçim sonuçlarn 5 Temmuz Perembe günü açklayacaklarn bildirdi. Resmi ilann bu tarihte yaplmas durumunda TBMM Genel Kurulu, 8 Temmuzda toplanacak. lk oturumda TBMM Genel Kurulunu en yal üye sfatyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal açacak.

Ancak salk sorunlar nedeniyle Baykaln gelememesi durumunda ilk oturumu, MHP Lideri Devlet Bahçeli geçici TBMM Bakan olarak yönetecek. Güven, tutanaklarn tümünün sisteme girdiini belirterek Buna göre cumhurbakanl seçiminde geçerli oylar 50 milyon 65 bin 80. Sayn Erdoann alm olduu oy ise 26 milyon 328 bin 42. Bunlar, 41 gümrük kaps sonuçlar girmeden önceki son rakamlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git