HÜDA PAR: Toplumsal bir buhrandan geçiyoruz

HÜDA PAR tarafından Türkiye ve dünya gündemine ilişkin yapılan değerlendirmede dikkat çekici mesajlar verildi.

Haberler 07.09.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezinin 6 Eylül 2021 tarihli gündem deerlendirmesinde TÜKin büyüme rakamlar, zamlar, toplumda yaanan cinayetler ile TV kanallarndaki gayri ahlaki yaynlar ve seçim baraj gibi Türkiye gündemine ilikin açklamalarda bulunuldu.

D gündem deerlendirmesinde ise ABDnin Afganistandaki sivil katliam, siyonist igal rejiminin saldrlar ve Irakta gerçekletirilen Komu ve Bölge Ülkeler Birlii ve Dayanma Zirvesi ele alnd.

Ekonomik büyüme sokaa yansmyor

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) 2021 ylnn ikinci çeyreinde açklad büyüme rakamlarnn halka yansmad belirtilen deerlendirmede u ifadeler kullanld:

Yüksek enflasyon ve borçlanarak harcama, halk daha da fakirletirirken bata sermaye gruplar olmak üzere belli kesimlerin bu büyümeden aslan payn almalarna neden olmaktadr. Salkl ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin etkisi tabanda da hissedilir. Büyüme oranlar iyi olsa da henüz salkl bir zemine oturabilmi deildir. Bata enflasyonun düürülmesi olmak üzere isizliin asgari düzeye çekilmesi, yolsuzluklarla mücadele ve gelir dalmndaki adaletsizlii giderecek mekanizmalarn oluturulmas, büyümeyi salkl ve sürdürülebilir klmak için arttr.

Doalgaz zamlarnn arkas kesilmiyor

Yaplan zamlara dikkat çekilen deerlendirmede, Elektrik ve doalgaza pe pee gelen zamlar enflasyon ile mücadeleyi sekteye uratmann yan sra fiyat istikrarnn önünde büyük bir engel haline gelmitir. Elektrik ve doalgaz fiyatlarnn aaya çekilmesinin beklendii bu günlerde sanayide ve elektrik üreten doalgaz santrallerinde kullanlan doalgaza yüzde 15 zam yaplmas büyük bir hayal krkl oluturdu. Enflasyonla mücadelenin öncelikli konular arasnda olduu vurgulanan bu dönemde, tüketici enflasyonunu da tetikleyen üretici enflasyonundaki yükseli, üretim sektörünün en çok ihtiyaç duyduu fiyat istikrarnn salanmasn imknsz hale getirecektir. Sanayiciler, yükselen bu girdi maliyetleri ile mücadele edebilmek için zaten alm gücü iyice düen tüketiciye yüklenecek ve çarklarn yeni zamlarla döndürmeye çalacaktr. denildi.

Toplumsal bir buhrandan geçiyoruz

Toplumda hzla art gösteren trajediler, aileye zarar veren baz kanunlar ile ekonomik, sosyolojik ve psikolojik nedenlere dikkat çekilen deerlendirmede u ifadeler kulland:

Her geçen gün yeni bir aile faciasyla karlayoruz. Bir babann 3 çocuunu katletmesi ve 14 yandaki bir çocuun, ailesini ateli silahla vurmas toplumu bu hale getiren sebeplerin sorgulanmasn kaçnlmaz hale getirmitir. Ülkemizde son 5 ylda psikolojik rahatszlklar nedeniyle salk kurulularna bavuranlarn art oran yüzde 330 olarak belirlenmitir. Toplumda hzla art gösteren trajediler, aileye zarar veren baz kanunlar ile ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sebepler ile eitim sisteminin yetersizlii silsilesinin ac sonuçlar olarak önümüzdedir. Aileyi Koruma Kanunu ve ilgili mevzuatta iddet faktörü ile boanmalar tevik eden birçok düzenleme vardr. TV kanallar, gayrimeru ilikileri, ahlakszl ve iddeti normalletirmek için birbirleri ile yar halindedirler. Öte taraftan sosyal medya platformlar her türlü çirkin hayszl hiçbir engelle karlamadan yayma araçlarna dönütürülerek deerlerimizi tahrip etme çabalarna hz verilmitir.

Yargtay 2. Hukuk Dairesinin, ein akamlar i çknda annesini ziyaret etmesini kusurlu bularak boanma sebebi sayd haberi basnda yer ald. Yuvalar kolay kurulmad gibi bu kadar basit bir ekilde de yklmamaldr. Mahkemenin vermi olduu bu karar; toplumumuzun temel deerlerine, sosyal ve kültürel yapsna aykrdr. Toplumumuzda meydana gelen aile içi iddet ve cinayet vakalar ile hzla artan boanma oranlarnn altnda yatan sebeplerin aratrlmas için bata hükümet ve Aile Bakanl olmak üzere siyasi partiler ve Diyanet leri Bakanlndan uzman kiiler ile aralarnda sosyolog, psikolog ve kanaat önderlerinin de bulunduu bir komisyon acilen kurulmaldr.

Daha fazla zaman kaybetmeden aile kurumunu ve toplumumuzu derinden etkileyen bu soruna sebep ve sonuç ilikisi üzerinden yaklalarak mesele masaya yatrlmal aile hukuku, toplumumuzun inancna ve kültürüne uygun bir ekilde yeniden düzenlenmelidir.

Temsilde adalet için seçim baraj kaldrlmaldr

Siyasi partiler kanununda deiiklik yaplarak seçim barajnn kaldrlmas gerektii vurgulanan deerlendirmede, Hükümet kanadndan gelen açklamalarda, milletvekili genel seçimlerinde uygulanmakta olan yüzde 10 seçim barajnn yüzde 7ye çekilmesi konusunda bir mutabakatn saland belirtilmitir. Partilerin kahir ekseriyeti tarafndan Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile birlikte seçim barajnn tamamen anlamszlat ve makul bir izahnn kalmad ifade edilmesine ramen hl seçim barajnn yüzde 7 ya da yüzde 5 seviyelerine çekilmek istenmesi ciddi bir çelikidir. Halk iradesinin adil bir ekilde mecliste temsil edilmesinin önünde bir barikat görevi gören seçim baraj tamamen kaldrlmaldr. Bununla birlikte Türkiye Milletvekillii de ciddi olarak düünülmesi gereken bir konudur. Barajn korunarak sadece aaya çekilmesi eklindeki bir uygulama, siyasi partilerin varlk nedenine de aykrdr. Seçim kanunlarnda yaplacak olan deiikliklerde temel referans noktas, temsilde adalet olmaldr. Seçime katlabilen her partinin ald oylarla orantl bir temsil hakkna kavumas salanmaldr. Partilerin, adaleti gerçekletirmek yerine kendi çkarlar dorultusunda yapacaklar her düzenleme uzun vadede dönüp kendilerini de vuracaktr. Adalet, herkesin faydasna; adaletsizlik ise hakikatte en çok onu yapanlarn aleyhinedir. denildi.

Ana Sayfaya Git