İnfaz hakimliklerinde yeni dönem eylülde başlayacak

Yaklaşık 90 bin hükümlünün cezaevlerinden tahliyesini sağlayan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, infaz hakimlerinin görev ve yetkilerinin genişletilmesini hedefleyen Yargı Reformu Strateji Belgesi'ndeki düzenlemelerin hayata geçirilmesini de sağladı.

Haberler 18.04.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanunla infaz aamasndaki tüm kararlar infaz hakimleri alacak. Ayrca, Cumhuriyet savcsnn ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazna ilikin verdii kararlara yönelik ikayetleri de infaz hakimleri deerlendirecek.

Her il merkezi ile bölgelerin corafi durumlar ve i younluu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hakimler ve Savclar Kurulunun (HSK) olumlu görüü alnarak Adalet Bakanlnca infaz hakimlii kurulacak.

durumunun gerekli kld yerlerde birden fazla infaz hakimlii oluturulabilecek. Bu durumda infaz hakimlikleri numaralandrlacak. Müstakilen infaz hakimliine atanan hakimler, adli yarg adalet komisyonlarnca baka mahkemelerde veya ilerde görevlendirilemeyecek.

nfaz hakimlii bulunduklar il veya ilçenin adyla anlacak. Corafi durum ve i younluu göz önünde tutularak bir infaz hakimliinin kaldrlmasna veya yarg çevresinin deitirilmesine Adalet Bakanlnn önerisi üzerine HSK tarafndan karar verilecek.

Ceza infaz kurumlar ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakknda idarece yaplan ilemler veya bunlarla ilgili faaliyetlere ilikin ikayetler bakmndan ilemin yapld veya faaliyetin gerçekletii ceza infaz kurumunun bulunduu yerde infaz hakimlii yetkili olacak. nfaz hakimliinde bir yaz ileri müdürü ile yeteri kadar personel bulunacak.

- Yeni görevler

nfaz hakimleri, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazna ilikin mahsup, ceza zaman am ve hükümlünün ölümü hallerinde verilecek kararlar da dahil olmak üzere hakim veya mahkeme tarafndan verilmesi gerekli kararlar alacak ve ileri yapacak.

Ceza infaz kurumlar ve tutukevlerinde hükümlü ve tutuklular hakknda yaplan ilemler veya bunlarla ilgili faaliyetlerin ya da Cumhuriyet savcsnn ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazna ilikin verdii kararlarn kanun veya dier mevzuat hükümlerine aykr olduu gerekçesiyle infaz hakimliine bavurulabilecek.

nfaz hakiminin kararlarna kar ise ikayetçi veya ilgili Cumhuriyet savcs tarafndan itiraz yoluna gidilebilecek.

Öte yandan, infaz hakimleri, cezann konutta ya da gece infazna ilikin de kararlar verebilecek.

nfaz hakimliine yeni görevler, yetkiler veren düzenlemeler, 1 Eylül 2020den itibaren uygulanacak. Bu süreye kadar HSK tarafndan gerekli admlar atlacak, meslek içi eitim verilecek.

Ana Sayfaya Git