İnfaz yasası üç suçta cezaları artırdı

Cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesine yönelik yasayla, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) dört maddesine kasten yaralama, tefecilik ve suç örgütü kurmada cezaları artıran yeni hükümler eklendi.

Haberler 18.04.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yasayla TCKnin kasten yaralama suçunu içeren 86. maddesinde deiiklik yapld.

Bu maddenin suçun nitelikli hallerini belirleyen üçüncü fkrasna kasten yaralamann canavarca his ile ilenmesi halinde cezann bir kat artrlmasna yönelik hüküm eklendi. Böylece, kasten öldürmede olduu gibi kasten yaralama suçunda da canavarca his nitelikli haller arasna dahil edildi.

Öte yandan kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesinde verilecek cezann artrm orann düzenleyen 87/4. maddesinde de deiiklik yapld. Bu kapsamda da nitelikli kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi halinde cezann 16 yl olan üst snr 18e çkarld.

- Suç örgütü cezas

Suç ilemek amacyla örgüt kurma suçunu kapsayan TCKnin 220. maddesinde de cezalar artrld. Suç ilemek amacyla örgüt kuranlara ve yönetenlere verilen cezann alt snr 2 yldan 4 yla, üst snr ise 6 yldan 8 yla çkarld. Bu örgütlere üye olanlara hükmedilecek cezann bir yl olan alt snr 2 yla, 3 yl olan üst snr da 4 yla yükseltildi.

Tefecilik suçunu düzenleyen TCKnin 241. maddesindeki deiikliklerle de bu suçun cezasnn 5 yl hapis olan üst snr 6 yla çkarld.

Ayrca maddeye eklenen fkrayla örgütlü tefecilik nitelikli haller arasna girdi. Suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde ilenmesi halinde verilecek cezann bir kat artrlmas öngörüldü.

Ana Sayfaya Git