İyi Parti’de depremler!

İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ partisinden ihraç edildi. Karar, oy birliği ile alındı. İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ise İYİ Parti'den istifa etti.

Haberler 17.11.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Y Parti, stanbul Milletvekili Ümit Özdan parti üyeliinden, Kurucular Kurulu üyelii dahil olmak üzere, kesin olarak çkarlmasna oy birlii ile karar verildiini açklad. Öte yandan Y Parti Adana Milletvekili smail Koncuk da partisinden istifa etti.

Y Partiden yaplan yazl açklamada, stanbul Milletvekili Ümit Özdan eylemlerinin Müterek Disiplin Kurulunun bugünkü toplantsnda gündeme alnd bildirildi. Açklamada, Y Parti Tüzüünün 76/D maddesinde düzenlenen; insan haklar, demokrasi ve hukuk devleti gibi en temel ilkeleri yok sayc davran ve eylemlerin içerisinde bulunmak ve Genel Bakan, Bakanlk Divan, Genel dare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Danma ve Yüksek stiare Kurulu üyeleri ile Y Parti milletvekilleri ve belediye bakanlar aleyhinde sosyal medyadan, yazl veya görsel basn yolu ile aslsz iddialarda bulunmak ve bunlar tekrarlamak, hükümleri kapsamnda olduu tespit edilerek soruturulann Y Parti tüzüünün 76/D-a ve l maddeleri gereince Y Parti üyeliinden, Kurucular Kurulu Üyelii de dahil olmak üzere kesin olarak çkarlmasna Müterek Disiplin Kurulu tarafndan oybirlii ile karar verilmitir denildi.

ÖZDA MAHKEME GDYORUM

Özda, Y Parti Disiplin Kurulu tarafndan oy birliiyle partiden ihraç edilmesine ilikin deerlendirmede bulundu. Bunun haksz bir ihraç olduunu savunan Özda, u anda sadece mahkemeye götüreceim. Adalet sanyorum mahkemede yerini bulur. Bu ihrac kabul etmiyorum. Hukukun bütün temel kurallarna aykr bir ihraç. diye konutu.

DSPLN VE HRAç SÜREC

Özdan, katld bir televizyon programnda stanbul l Bakan Bura Kavuncunun FETÖcü olduu yönündeki iddialarnn ardndan Kavuncu, Özda hakknda suç duyurusunda bulunmutu. Daha sonra parti tekilat, Özdan beyanlarnn gerçek d ve iftira olduunu belirttikleri dilekçeleri Genel Merkeze ileterek partiden ihracn istedi.

Genel Bakan Meral Akener ise tekilattan gelen bavuru ve talepleri deerlendirerek Özdan Disiplin Kuruluna sevkine karar verdi.

Bu gelimenin ardndan Özdaa ilikin dosyay görüen Kurul, Özdadan iddialar ve açklamalaryla ilgili savunma talep etti. Özdan savunmasn vermesinin ardndan bugün toplanan Kurul, oy birliiyle ihracna karar verdi.

KONCUK STFA ETT

Buarada, Y Parti Adana Milletvekili smail Koncuk, partiden istifa ettiini açklad. Koncuk, Y Partinin 4üncü Olaanüstü Genel Kurulu ve 2nci Olaan Genel Kurulunda kuruluu, misyonu ve demokrasi ile badamayan kirli operasyonlar ve ayak oyunlar yaandn savundu. Koncuk, Bir yandan kürsüden kamuoyuna demokrasi vurgusu yaplrken, dier yandan brakn demokrasiyi insanlkla ve siyasi ahlakla ilgisi olmayan olaylar yaadk. Bu partiye emek vermi dava arkadalarmz, milletvekillerimiz bizzat Genel Merkez talimat ile birçok il bakannca datlan kara listelere alnarak açkça aalanm, tasfiye edilmeye çallmtr. Olayn en garip taraf, hakarete urayan, kirletilmeye çallan bu arkadalarmzn hakl talepleri göz ard edilerek, bu kirli operasyonu yapanlarn ba tac edilmesi, madur edilen dava arkadalarmzn ise bizzat yöneticiler tarafndan hem de TV ekranlarndan sürekli hakarete uramasdr. Operasyonu yapanlar ayan beyan ortadayken, madur edilen, kara listeye alnan dava arkadalarmz, utanmazca nerdeyse operasyon yapmakla itham edilerek adeta yalan rüzgar estirilmitir. Bugüne kadar sorumlu davranarak, Sayn Genel Bakanmza kanaatlerimizi ve taleplerimizi ilettik ancak olumlu hiçbir sonuç alamadk. Sayn Genel Bakann tercihinin kara liste operasyonunun faillerinden yana olmasn, bizlere yönelik açk mesaj olarak görüyorum diye konutu.

PARTNN NEREYE SAVRULDUU MEçHUL

smail Koncuk, Y Partinin iyi yönetilmediini; adalet, effaflk, problem çözme iradesi yerine kendi içinde ve kendi eliyle sürekli kaos yaratan siyasal harekete dönütüünü savunarak, unlar söyledi:

Kendi öz eletirisini hiç yapmadan, sürekli bakalarn suçlamak, bir siyasi partinin yönetim anlay olamaz. Partinin kuruluunda görev alm, il, ilçe bakanlar, yönetici, üst kurul delegeleri ve kurucular kurulu üyelerinin büyük bölümü ya dlanm ya da partiyle gönül ban koparmak zorunda braklmtr. Tamam deilse bile birçok il ve ilçe bakanlklar Genel Merkezde yetkiyi elinde bulunduran, dar bir kadronun yönlendirmesi ve basksyla oluturulmu. Türk milliyetçii ile merkez sa, hatta ulusalc sol söylemler arasnda skm, ülkemizde yaanlan sosyokültürel olaylara ürkerek, kim ne der? anlay ile yaklaan, bir kimlik bunalm içinde, adeta rüzgarn önünde sürüklenen yaprak görüntüsü verilmekte, üst düzey açklamalarda bile bir fikri birlik anlay görülmemektedir. Divan üyesi olarak görevlendirilen baz kiilerin, Anayasann ilk 3 maddesi, Türklük tanm, ana dilde eitim konularndaki Türk milliyetçilii ile taban tabana zt görüleri ile PKK, FETÖ konusundaki açklamalar göz önüne alndnda partinin vitrine koyduu bu tür kiilerle nereye savrulduu meçhuldür. Temsil noktasndaki, bu zihniyet sahiplerini kabullenmek milliyetçi, muhafazakar insanlar için mümkün deildir.

AKENERN BLGS DIINDA YAPILMASI MÜMKÜN DEL

smail Koncuk, Genel Bakan Meral Akenerin Kafama silah dayasalar Cumhur ittifak ile olmaz ifadelerini anmsatarak Kamuoyu, gelecekte Y Partinin nerede konumlanacandan emin olamamaktadr. Bunun temel sebebi, kamuoyuna güven vermeyen, geçmi ahlaki zafiyetleri bilinen, operasyonel siyaset simsarlarnn Y Partinin üst karar mekanizmalarnda çok etkili olduklarnn bilinmesidir. Kamuoyunun üphe ile bu bakt isimler, bizzat Sayn Genel Bakan tarafndan da yakndan bilinmesine ramen srarla üst düzey görevlerde tutulmaktadr. Bu konuda kamuoyuna güven verecek isimler partiden dlanarak gelecee dair bir takm ön hazrlklar yaplmaktadr. Bu sebeple Y Parti Genel Kurulunda yaanlan kara liste ile tasfiye operasyonunun amac cumhurbakanl seçiminde AKP için büyük handikap olan, yüzde 51 baraj artndan ayr düünülemez. Hiçbir siyasi partide genel bakana ramen bir tasarrufun söz konusu olmayacan bilecek kadar hayat ve siyasi tecrübemiz vardr. Bu sebeple her iki Genel Kurulda yaanlan operasyonlarn Sayn Meral Akenerin bilgisi dnda yaplmas mümkün deildir. Güven ortam tamamen yok edilmitir. Aslnda bu güvensizlik, sadece 3-5 milletvekilini deil, maalesef TBMM grubunun büyük ksmn rahatsz eden bir boyut kazanmtr.

Y PART LE BR BALANTIM KALMAMITIR

smail Koncuk, Y Partinin Genel Bakan ve Genel Merkez Yönetiminin bu yaklamlarnn kendisinde derin güvensizlik oluturduuna vurgu yaparak, Türkiye ve Türk milletine böyle bir anlayla hizmet edilebileceini mümkün görmüyorum. Sayn Genel Bakann bu yaananlarn dnda olduuna dair zerre inancm kalm olsa, kalr ve mücadeleye devam ederdim; ancak tespitlerim, yaadklarmzn tamamnn bizzat bilgisi dhilinde olduunu göstermektedir. Ahlaki olan daha fazla krgnlklar olumadan, herkes kendi yoluna anlay ile birlikteliimizi sonlandrmaktadr. Y Parti ile milletvekili ve üye olarak bir balantm kalmamtr. Gerek Y Parti TBMM grubundaki milletvekili arkadalarm gerekse tüm tekilatlarda yönetici ve üye olarak bulunan samimi arkadalarm saygyla selamlyorum. Onlarla dostluum, benim açmdan bakidir. Türkiye ve Türk milletine hizmetten, hayatm boyunca savunduum ilkelerden milim sapmadan, bundan sonra da bir adm geri durmayacam tüm kamuoyuna sayg ile duyururum dedi.

HRAç EDLEN ÜMT ÖZDA: çOK AIRDIM

Öte yandan smail Koncuka destek olmak için basn açklamasnda yannda bulunan Ümit Özda ise Y Partiden ihraç edildii haberinin verilmesi üzerine gülümseyerek, çok ardm. imdi bir cevap vermeyeceim. Sayn vekilimize destek için geldim deerlendirmesinde bulundu.

MLLETVETL SAYISI 36YA DÜTÜ

Adana Milletvekili smail Koncukun istifas ve stanbul Milletvekili Ümit Özdan ihracyla, Y Partinin milletvekili says 36ya dütü.

Y Parti, 24 Haziran 2018deki genel seçimlerinde 43 milletvekiliyle Meclise girmiti. lk olarak Y Parti listesinden seçime giren Demokrat Parti Genel Bakan Gültekin Uysal istifa ederek ayrlmt.

Daha sonra yi Partiden stanbul Milletvekilleri Hayati Arkaz ile Fatih Mehmet eker, Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Balkesir Milletvekili smail Ok ile Antalya Milletvekili Tuba Vural çokal istifa etti. Son olarak Adana Milletvekili Koncuk partiden istifa ederken, stanbul Milletvekili Özda da ihraç edildi.

stanbul Milletvekili Arkaz, MHPye Manisa Milletvekil Akkal ve Antalya Milletvekili çokal ise AK Partiye geçmilerdi. MHPden ihraç edilen Samsun Milletvekili Erhan Usta, Y Partiye geçmiti.

Bugün Özdan ihrac ve Koncukun istifasyla Y Partinin sandalye says 36ya düerken, TBMMdeki bamsz milletvekili says da 9a yükselmi oldu.

Ana Sayfaya Git