Görüş Bildir

İyi Parti’de depremler!

İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ partisinden ihraç edildi. Karar, oy birliği ile alındı. İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ise İYİ Parti'den istifa etti.

İyi Parti’de depremler!

İYİ Parti, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın parti üyeliğinden, Kurucular Kurulu üyeliği dahil olmak üzere, kesin olarak çıkarılmasına oy birliği ile karar verildiğini açıkladı. Öte yandan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk da partisinden istifa etti.

İYİ Parti'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın eylemlerinin Müşterek Disiplin Kurulu'nun bugünkü toplantısında gündeme alındığı bildirildi. Açıklamada, "İYİ Parti Tüzüğü'nün 76/D maddesinde düzenlenen; 'insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti gibi en temel ilkeleri yok sayıcı davranış ve eylemlerin içerisinde bulunmak' ve  'Genel Başkan, Başkanlık Divanı, Genel İdare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Danışma ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ile İYİ Parti milletvekilleri ve belediye başkanları aleyhinde sosyal medyadan, yazılı veya görsel basın yolu ile asılsız iddialarda bulunmak ve bunları tekrarlamak', hükümleri kapsamında olduğu tespit edilerek soruşturulanın İYİ Parti tüzüğünün 76/D-a ve l maddeleri gereğince İYİ Parti üyeliğinden, Kurucular Kurulu Üyeliği de dahil olmak üzere kesin olarak çıkarılmasına Müşterek Disiplin Kurulu tarafından oybirliği ile karar verilmiştir" denildi.

ÖZDAĞ MAHKEME GİDİYORUM

Özdağ, İYİ Parti Disiplin Kurulu tarafından oy birliğiyle partiden ihraç edilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bunun haksız bir ihraç olduğunu savunan Özdağ, "Şu anda sadece mahkemeye götüreceğim. Adalet sanıyorum mahkemede yerini bulur. Bu ihracı kabul etmiyorum. Hukukun bütün temel kurallarına aykırı bir ihraç." diye konuştu.

DİSİPLİN VE İHRAÇ SÜRECİ

Özdağ'ın, katıldığı bir televizyon programında İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun "FETÖ'cü" olduğu yönündeki iddialarının ardından Kavuncu, Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Daha sonra parti teşkilatı, Özdağ'ın beyanlarının gerçek dışı ve iftira olduğunu belirttikleri dilekçeleri Genel Merkez'e ileterek partiden ihracını istedi.

Genel Başkan Meral Akşener ise teşkilattan gelen başvuru ve talepleri değerlendirerek Özdağ'ın Disiplin Kurulu'na sevkine karar verdi.

Bu gelişmenin ardından Özdağ'a ilişkin dosyayı görüşen Kurul, Özdağ'dan iddiaları ve açıklamalarıyla ilgili savunma talep etti. Özdağ'ın savunmasını vermesinin ardından bugün toplanan Kurul, oy birliğiyle ihracına karar verdi.

KONCUK İSTİFA ETTİ

Buarada, İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, partiden istifa ettiğini açıkladı. Koncuk, İYİ Parti'nin 4'üncü Olağanüstü Genel Kurulu ve  2'nci Olağan Genel Kurulu'nda kuruluşu, misyonu ve demokrasi ile bağdaşmayan kirli operasyonlar ve ayak oyunları yaşandığını savundu. Koncuk, "Bir yandan kürsüden kamuoyuna 'demokrasi' vurgusu yapılırken, diğer yandan bırakın demokrasiyi insanlıkla ve siyasi ahlakla ilgisi olmayan olayları yaşadık. Bu partiye emek vermiş dava arkadaşlarımız, milletvekillerimiz bizzat Genel Merkez talimatı ile birçok il başkanınca dağıtılan kara listelere alınarak açıkça aşağılanmış, tasfiye edilmeye çalışılmıştır. Olayın en garip tarafı, hakarete uğrayan, kirletilmeye çalışılan bu arkadaşlarımızın haklı talepleri göz ardı edilerek, bu kirli operasyonu yapanların baş tacı edilmesi, mağdur edilen dava arkadaşlarımızın ise bizzat yöneticiler tarafından hem de TV ekranlarından sürekli hakarete uğramasıdır. Operasyonu yapanlar ayan beyan ortadayken, mağdur edilen, kara listeye alınan dava arkadaşlarımız, utanmazca nerdeyse operasyon yapmakla itham edilerek adeta yalan rüzgarı estirilmiştir. Bugüne kadar sorumlu davranarak, Sayın Genel Başkan'ımıza kanaatlerimizi ve taleplerimizi ilettik ancak olumlu hiçbir sonuç alamadık. Sayın Genel Başkan'ın tercihinin kara liste operasyonunun faillerinden yana olmasını, bizlere yönelik açık mesaj olarak görüyorum" diye konuştu.

'PARTİNİN NEREYE SAVRULDUĞU MEÇHUL'

İsmail Koncuk, İYİ Parti'nin iyi yönetilmediğini; adalet, şeffaflık, problem çözme iradesi yerine kendi içinde ve kendi eliyle sürekli kaos yaratan siyasal harekete dönüştüğünü savunarak, şunları söyledi:

"Kendi öz eleştirisini hiç yapmadan, sürekli başkalarını suçlamak, bir siyasi partinin yönetim anlayışı olamaz. Partinin kuruluşunda görev almış, il, ilçe başkanları, yönetici, üst kurul delegeleri ve kurucular kurulu üyelerinin büyük bölümü ya dışlanmış ya da partiyle gönül bağını koparmak zorunda bırakılmıştır. Tamamı değilse bile birçok il ve ilçe başkanlıkları Genel Merkez'de yetkiyi elinde bulunduran, dar bir kadronun yönlendirmesi ve baskısıyla oluşturulmuş. Türk milliyetçiği ile merkez sağ, hatta ulusalcı sol söylemler arasında sıkışmış, ülkemizde yaşanılan sosyokültürel olaylara ürkerek, 'kim ne der?' anlayışı ile yaklaşan, bir kimlik bunalımı içinde, adeta rüzgarın önünde sürüklenen yaprak görüntüsü verilmekte, üst düzey açıklamalarda bile bir fikri birlik anlayışı görülmemektedir. Divan üyesi olarak görevlendirilen bazı kişilerin, Anayasa'nın ilk 3 maddesi, 'Türklük' tanımı, ana dilde eğitim konularındaki Türk milliyetçiliği ile taban tabana zıt görüşleri ile PKK, FETÖ konusundaki açıklamaları göz önüne alındığında partinin vitrine koyduğu bu tür kişilerle nereye savrulduğu meçhuldür. Temsil noktasındaki, bu zihniyet sahiplerini kabullenmek milliyetçi, muhafazakar insanlar için mümkün değildir."

'AKŞENER'İN BİLGİSİ DIŞINDA YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

İsmail Koncuk, Genel Başkan Meral Akşener'in "Kafama silah dayasalar Cumhur ittifakı ile olmaz" ifadelerini anımsatarak "Kamuoyu, gelecekte İYİ Parti'nin nerede konumlanacağından emin olamamaktadır. Bunun temel sebebi, kamuoyuna güven vermeyen, geçmiş ahlaki zafiyetleri bilinen, operasyonel siyaset simsarlarının İYİ Parti'nin üst karar mekanizmalarında çok etkili olduklarının bilinmesidir. Kamuoyunun şüphe ile bu baktığı isimler, bizzat Sayın Genel Başkan tarafından da yakından bilinmesine rağmen ısrarla üst düzey görevlerde tutulmaktadır. Bu konuda kamuoyuna güven verecek isimler partiden dışlanarak geleceğe dair bir takım ön hazırlıklar yapılmaktadır. Bu sebeple İYİ Parti Genel Kurulu'nda yaşanılan 'kara liste' ile tasfiye operasyonunun amacı cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP için büyük handikap olan, yüzde 51 baraj şartından ayrı düşünülemez. Hiçbir siyasi partide genel başkana rağmen bir tasarrufun söz konusu olmayacağını bilecek kadar hayat ve siyasi tecrübemiz vardır. Bu sebeple her iki Genel Kurul'da yaşanılan operasyonların Sayın Meral Akşener'in bilgisi dışında yapılması mümkün değildir. Güven ortamı tamamen yok edilmiştir. Aslında bu güvensizlik, sadece 3-5 milletvekilini değil, maalesef TBMM grubunun büyük kısmını rahatsız eden bir boyut kazanmıştır."

'İYİ PARTİ İLE BİR BAĞLANTIM KALMAMIŞTIR'

İsmail Koncuk, İYİ Parti'nin Genel Başkanı ve Genel Merkez Yönetimi'nin bu yaklaşımlarının kendisinde derin güvensizlik oluşturduğuna vurgu yaparak, "Türkiye ve Türk milletine böyle bir anlayışla hizmet edilebileceğini mümkün görmüyorum. Sayın Genel Başkan'ın bu yaşananların dışında olduğuna dair zerre inancım kalmış olsa, kalır ve mücadeleye devam ederdim; ancak tespitlerim, yaşadıklarımızın tamamının bizzat bilgisi dâhilinde olduğunu göstermektedir. Ahlaki olan daha fazla kırgınlıklar oluşmadan, herkes kendi yoluna anlayışı ile birlikteliğimizi sonlandırmaktadır. İYİ Parti ile milletvekili ve üye olarak bir bağlantım kalmamıştır. Gerek İYİ Parti TBMM grubundaki milletvekili arkadaşlarım gerekse tüm teşkilatlarda yönetici ve üye olarak bulunan samimi arkadaşlarımı saygıyla selamlıyorum. Onlarla dostluğum, benim açımdan bakidir. Türkiye ve Türk milletine hizmetten, hayatım boyunca savunduğum ilkelerden milim sapmadan, bundan sonra da bir adım geri durmayacağımı tüm kamuoyuna saygı ile duyururum" dedi.

İHRAÇ EDİLEN ÜMİT ÖZDAĞ: ÇOK ŞAŞIRDIM

Öte yandan İsmail Koncuk'a destek olmak için basın açıklamasında yanında bulunan Ümit Özdağ ise İYİ Parti'den ihraç edildiği haberinin verilmesi üzerine gülümseyerek, "Çok şaşırdım. Şimdi bir cevap vermeyeceğim. Sayın vekilimize destek için geldim" değerlendirmesinde bulundu.

MİLLETVETİLİ SAYISI 36'YA DÜŞTÜ

Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un istifası ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın ihracıyla, İYİ Parti'nin milletvekili sayısı 36'ya düştü.

İYİ Parti, 24 Haziran 2018'deki genel seçimlerinde 43 milletvekiliyle Meclise girmişti. İlk olarak İYİ Parti listesinden seçime giren Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal istifa ederek ayrılmıştı.

Daha sonra İyi Parti'den İstanbul Milletvekilleri Hayati Arkaz ile Fatih Mehmet Şeker, Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ile Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal istifa etti. Son olarak Adana Milletvekili Koncuk partiden istifa ederken, İstanbul Milletvekili Özdağ da ihraç edildi.

İstanbul Milletvekili Arkaz, MHP'ye Manisa Milletvekilİ Akkal ve Antalya Milletvekili Çokal ise AK Parti'ye geçmişlerdi. MHP'den ihraç edilen Samsun Milletvekili Erhan Usta, İYİ Parti'ye geçmişti.

Bugün Özdağ'ın ihracı ve Koncuk'un istifasıyla İYİ Parti'nin sandalye sayısı 36'ya düşerken, TBMM'deki bağımsız milletvekili sayısı da 9'a yükselmiş oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi