Kılıçdaroğlu: Hani sen başkomutandın!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi: "Hani sen başkomutandın? Askerimizi vuran ya da vurulmasını sağlayan düşman devletin ayağına niye gidiyorsun?"

Haberler 04.03.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu partisinin grup toplantsnda yapt konumada iktidarn tepki gösterdii, Millet ttifak iktidarnda ehitler tepesi bo kalacak sözleri için açklama yapt: ehitler tepesinde zaten dolu. Yüzbinlerce ehit yatyor. Siz asker yolu gözlemenin ne demek olduunu biliyor musunuz? O gece anneler, babalar, gelinler uyumad. Ama bakanlar yoktu. Özellikle Milli Savunma Bakan yoktu. Milletin önüne çkp bir açklama yapmadlar. Hatay Valisi açklad.

Bir dakikalk sayg duruu ve stiklal Mar okunarak balayan toplantda konuan Klçdarolunun açklamalarndan öne çkanlar öyle:

KOMU ÜLKE REJMN DETRMEYE çALIIYORSUNUZ: Bu grup toplants benim için de zor olan bir grup toplants. Meseleyi nasl anlatacaksnz? Neler söyleyeceksiniz? Hepimizin yürei kanyor. Hepimiz ciddi bir gelecek endiesi yayoruz. Samimi inancm söyleyeyim, Türkiye iyi yönetilemiyor. Savrulan bir Türkiye gerçei ile kar karyaym. Ne söyleyeceksiniz! Yaplmas gereken çok eyi yapmaya çaltk aslnda. Egemen güçlerin bu ülkeden nasl kovulduunu acaba bu ülkeyi yönetenler biliyorlar m? Egemen güçlerin bu bölgede taeronluuna soyunmak en büyük tehlikedir dedik. Dilimizde tüy bitti, yanl yapyorsunuz dedik. Komumuz bir ülkenin rejimini deitirmek için özel bir çaba harcyorsunuz. Sana ne be kardeim.

MEHMETçN TIRNAI DAHA DEERL: Bar içinde yaayalm. Arzumuz budur bizim. Bir Mehmetçiin tek bir trna bile Suriyeden, dlibden, Libyadan da deerlidir dedik. çünkü biz kendi bölgemizde yangn istemiyoruz. Komuda yangn istemiyoruz. Apartmanda otururken komuda yangn çkarsa evinde bir kova su ile koacaksn. Biz bidon benziniyle gittik. çünkü öyle talimat verdiler. Siz egemen güçlerin taeronluunu yapyorsunuz deyince kzyorlar. Doruyu dinlemeye tahammül etmiyorlar. Liyakati bir devlette yok etmiseniz orada devlet aklndan söz edemezsiniz. Böyle bir devletin gelecei felaketlerle doludur. 26 ubat 2006da Erdoan Üsküdar AK Parti kongresinde konuuyor; Biz Ortadouda Kuzey Afrika projesinin e bakanyz. Biz orada görev ifa ediyoruz. Böyle bir görev seçilerek verilmitir. Sana bu görevi kim verdi? Sana Büyük Ortadou Projesinin e bakanlk görevini kim verdi?

Büyük devlet hadiseler karsnda akl selim düünebilendir deniyor. Doru. Ne oldu da bundan vazgeçti? Kim seni telkin etti, yönlendirdi? Kim Ortadouya gir dedi? Onun cevabn da Erdoan verdi, 2017de Biz Özgür Suriye Ordusunu ey Amerika seninle beraber kurduk ya. Bunun admn senden önceki Obama yönetimiyle kurduk diyor. Özgür Suriye Ordusunu Amerikann telkiniyle hangi gerekçeyle kurarsnz? Ortadounun parçalanmas kimin iine yaryor? Akl var akl! Akln kiraya vermeyeceksin. Devleti yönetiyorsan devlet aklnn ferasetini unutmayacaksn, Arap dünyasn, Ortadouyu bileceksin. O dünyada suya giderken nasl kandrldn bileceksin. Dünya kadar tarihte örnekleri var. Ortadouyu anlamak istiyorsan Rfk Atay okuyacaksn.

TEK KELME AçIKLAMA YAPILMADI: Elim olay olunca, acilen toplandk. Açklama bekledik, 23.49a kadar tek kelime açklama yaplmad. O saatte Hatay Valisi çkp açklama yapt. Meclis acilen toplanmal dedik. Parti sözcümüz çkt, açklama yapt. Yarn kapal oturum yaplmal dedi. Bu kadar sayda ehidimiz varsa TBMMnin toplanmas gerektiini söyledik. Bunun asla siyasi malzeme olamayacan belirttik. Kapal oturum talebinde bulunduk. Bu yaanan skntl süreci birlik ve bütünlük içinde ama gayretimizdi. Öncelikle Türk Ordusu, TBMMnin ordusudur. Anayasamza göre Bakomutanlk TBMMnin manevi varlndan ayrlmaz bir bütündür. Onlarca ehidimiz varken TBMMnin kaytsz kalarak olaanüstü toplanmamas düünülemez! 33 ehidimizin ardndan Erdoan üç gün sonra ilk kez televizyona çkt. ehitlerimiz varken ekonomiden, projelerden bahsetti. Bir de benden bahsetti. Nasl bir kibir, nasl bir yönetim anlaydr anlamakta zorlanyorum.

EHTLER TEPES ZATEN BO DEL K: Bir Cumhurbakan tarafsz olmazsa memleketi yönetemez, 83 milyonun Cumhurbakan olamaz. Neden diyoruz Cumhurbakan tarafsz olsun? çünkü Cumhurbakan bulunduu konum gerei devletin sigortasdr. ehitler Tepesi zaten bo deil ki, o tepede zaten 100 binlerce ehit var, o tepede dalgalanan bayramz var. Sen öyle bir pozisyon alyorsun ki, Neden ben buraya daha fazla ehit defnetmiyorum, sürekli ehitler gelecek diyor. nsanda biraz vicdan olur. O gece Türkiye uyumad. Hava destei olmayan T.C. askerine yaplan saldrnn ac sonuçlarn Hatay valisinden yüreimiz azmzda örendik. Bu görev Hatay Valisinin deil! Milletin önüne çkp bir açklama yapmadlar. Niye yapmadlar? Akl bali olan herkese sormak isterim: Ordumuza büyük bir kumpas kurulmu, onlarca ehidimiz var, beyler Sarayda oturuyorlar, bir Allahn kulu çkp millete bilgi vermiyor. O gece çkmadlar, ertesi gün de çkmadlar, iki gün sonra da Genelkurmay Bakan basal dilei için bir tweet att. çok önemli bir ey, yeni örenmi herhalde

GENELKURMAY BAKANININ HçBR KOMUTA YETKS YOK: Orduda bir hiyerari vard. Emir komuta zinciri bozulmaz. Mete Handan bu yana ordumuzun emir komuta zinciri bozulmamtr. lk kez, 20 Temmuz sivil darbesinden sonra orduda emir komuta zinciri bozulmutur. Genelkurmay Bakannn hiçbir komuta yetkisi yoktur. Putine telefon eder, Merkele telefon eder, Trumpa telefon eder, onlar gelir tak tak tak askeri vurur. Sonra ayaklarna gidersin. Topuunuz kçnzda Putine kouyorsunuz. ehitler tepesi bo kalmayacak. Daha çok gelirse o kadar memnun kalacak beyefendi. ehitler tepesi zaten bo deil. Bu ülkenin her kar topranda ehitler var. Adamn haberi yok bundan. Bu devletin nasl kurulduundan haberi yok bu insann. Siz oturursunuz 345 ehidimiz olur saraynzda oturursunuz, çaynz içersiniz. dlibde neler olduunu telefonla dinlersiniz. Milletin önüne çkmaya utanrsnz, üç gün sonra çkarsnz hedefiniz Klçdarolu. Feritahnz gelse bizi deviremez. Sizin çocuklarnz be tepede, saraylarda oturacak da keyif çatacaklar bu ülkenin fakir fukarann çocuunu ehitler tepesine layk göreceksin. Sen git. Elinden tutan m var! Kahramanlk edebiyat yapyorsun. Hangi milletvekilinin çocuu dlibde, hangi para babasnn çocuklar Suriyede? Kimin çocuklar orada? Saray sosyetesinin çocuklar orada m? Hepsi bedelli yaptlar. Vay Klçdarolu yine orduyu böldü yanl söyledi derler imdi. Doru kardeim.

ÖL DE ÖLELM DYORLARDI: Erdoan gidiyorsun baz yerlere, öl de ölelim diye slogan atyorlard. Gönder oraya. Ama yapmyorsun? Seni kefenle karlayanlar vard niye göndermiyorsun oraya? Daha ac olan ne biliyor musunuz? Özgür Suriye Ordusunu Kuvayi Milliyeye benzetmesidir. Hangi Kuvayi Milliyeci egemen güçlerle ald parayla baka yerlerde mücadele etti ya. Obama yönetiminden beri geliyor ÖSO. Sen söylüyorsun. Para vermezsen hepsi isyan edecek. Kendi topra bayra için cann ortaya koyan adam. Sen birilerinin telkinleriyle insan öldürüyorsun. Bütün bir dünyann bildii bir bilge deil mi eyh Edebali. Sava zorunlu olmadkça bir cinayettir. Ben söylemiyorum bütün hayat sava meydanlarnda geçmi bir komutan söylüyor bunu. Milleti savaa götürünce vicdanmda azap duymamalym. Kim söylüyor Gazi Mustafa Kemal söylüyor. Erdoan yine kendisini tutamyor, arka arkaya uzun konumalar. u açklamay yapyor; Bay Kemal ehadet nedir bilmeyen bir kii. nanyorum ki CHPye gönül veren vatandalarn onun peinden gitmeyeceklerdir diyor. çanakkale ile dlibi kyaslamak gibi bir ey olabilir mi. çanakkale vatan topra ya buras. Sen dlible çanakkaleyi bir tutuyorsan vay bu memleketin haline. Nasl bir cehalettir anlamakta zorlanyorum. Emin olun eer çanakkale ile Suriyede bir yeri beraber tutacaksan o yerin ad Süleyman ah Türbesidir. Sen Süleyman ah Türbesini ID terör örgütünden kaçrmadn m? Bayran indirmedin mi? Bana gelip çanakkale örneini veriyorsun. Bu beceriksizlie bakn ya. Acizlik içinde ne söylediini bilmeyen garip bir adam.

SEN ADINI BLE ZOR YAZARSIN: Sen kim tarih kim ya! Sen adn bile zor yazarsn. ehitlerimiz hepimizin ba tac. Bu ülkenin ehitleri bu ülkenin onurudur. Bayra vatan için hayatn veren herkes bizim ehidimizdir. Bu topraklar onlarn yurdudur. Nerede ölürlerse ölsünler onlarn yeri bizim barmzdr. Biz bir an önce oturalm TBMMnde bunu konualm. O gece TBMM Bakanna da söyledim. Hemen toplanmamz lazm. Hayr toplanmayalm. Sanki olaanüstü bir olay olmu gibi o intiba ortaya çkar Zaten olaanüstü olay oldu. Biz cumartesi acil toplanalm diyoruz ne gerek var diyorlar. Ben milletime soruyorum ya bunlarca vicdan, ahlak var m? ehadetten bahsediyorlar, sen ehadetten anlar msn? Asker yolu gözleyen bir annenin dramn anlar msn sen? Meclis bunlar konuup görümeyecekse neyi konuacak. Biz bu meclise hangi gerekçeyle gazi meclisi, dedik. Meclise gelmiyor. Niye gelmiyorsun? Bari meclise gel. Meclise bilgi ver. Trumpa, Putine, Merkele bilgi veriyorsun, gazi meclisine bilgi vermiyorsun? Niye. Milletvekillerinin yüzüne bakmaktan utanyorsun ondan m acaba?

Ana Sayfaya Git