Kılıçdaroğlu: Siyasi ahlak kanunu çıkaracaktık, Davutoğlu'nun ömrü yetmedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Samsun'da yaptığı konuşmada, "Rejimi değiştirelim mi değiştirmeyelim mi bu da tartışılabilir.

Haberler 22.03.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu Samsunda yapt konumada, Rejimi deitirelim mi deitirmeyelim mi bu da tartlabilir. Bana sorarasanz bugünkü rejimde hatalar var m eksiklikler var m, var tabi. Söyleyeyim bir siyasi ahlak kanununa ihtiyacmz var. hale takipçisinin Mecliste ne ii var? Yolsuzluk yapann Mecliste ne ii var? Siyasi ahlak kanunu çkmak zorundadr. Sayn Davutolu çkaracakt, görübirliine vardk ama ömrü yetmedi. Sen misin siyasi ahlak kanunu çkaran, kapnn önüne koydu dedi.

CHP Genel Bakana Kemal Klçdarolu Samsunda bir otelde düzenlenen ehit aileleri, gaziler, muhtarlar ve sivil toplum kurulu temsilcilerinin yer ald toplantya katld. Burada konuma yapan Klçdarolu, bir partinin genel bakan olarak deil, ülkesini seven, bayran, milletini seven bir vatanda olarak konuacan söyleyerek, çünkü Nisann 16snda sanda gittiimizde bir seçim yapmyoruz, bir siyasi partiyi seçmiyoruz, oy vermiyoruz. Ülkemizi, milletimizi, torunlarmz geleceimizi ilgilendiren bir anayasa deiikliine evet mi diyeceiz hayr m diyeceiz dedi.

TOPLUMLARDA UYUMU ANAYASA SALAR

Dünyann en güzel ülkesi olan Türkiyede kutuplamann ve kavgann olmamas gerektiini fade eden Klçdarolu, hangi gerekçe ile komunun kimlii, inanc ve yaam tarznn sorgulandn söyledi. nsanolu bozmazsa tabiatta bir uyum ve denge bulunduunu vurgulayan Klçdarolu, Bizim toplumumuzda, demokratik toplumlarda uyumu salayan temel kanunun adna Anayasa diyoruz. Bir toplumda uyumu salar. Neden çünkü anayasalar toplumsal uzlama belgeleridir dedi. CHP lideri Klçdarolu unlar söyledi:

DEVLET YÖNETMNDE STARA VARDIR

Devlet yönetiminde istiare, danma vardr. Devlet yönetiminde saduyu vardr. Devleti yönetenler dillerine hakim olmak zorundadr. Diline hakim olamayan devleti iyi yönetemez. Devleti yönetecek kiilerin bilgili olmas, birikimli, sabrl, saduyulu olmas lazm. Vatandalar arasnda ayrmclk yapmamas lazm. Her vatandan kucaklamas lazm.

1 KYE VERLEN YETK çANAKKALENN GEçLMESNE YOLAçTI

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, 7 düvelin çanakkaleyiyi geçmek istediini söyleyerek, çanakkelenin her kar topranda ehitlerimiz var. 7 düvel çanakkaleyi geçemedi. çanakkale geçilmez dedik. zin verilmedi bu ülke korundu. 14-15 yanda çocuklarmz orada ehit dütü. Geçiyorum 3 yl sonrasna. çanakkale geçilmez güzel 3 yl sonra bir kii kalkt bir imza att. çanakkele Boazn bizim o savatmz bütün o sava gemileri ve devletler geldiler ve Marmarada demirlediler 16 Mays 1919 ve Atatürk Samsuna geldi. 1 kiiye verilen yetki çanakkalenin geçilmesine yol açt. Bir kiinin att bir imza düman gemilerinin gelip Marmarada demirlemesine yol açt. Atatürk Samsundan Amasyaya geçerken Amasya tamimi yaynland. Sonra Erzurum ve Sivas kongreleri hiçbirisinde tek adam yoktur. Neden tek adama yetki verilmiyor, çünkü akl denen bir ey var. Akl akldan üstündür. Bir kii yanlabilir, hata yapabilir. Benim görmediimi herhangi bir vatandam görebilir. imdi biz bir anayasa deiiklii yapyoruz. Bir kiiyi olaanüstü yetkilerle donatyoruz bu deiiklikle dedi.

DANIMA YOKSA ORADA DEVLET YOKTUR

Bu kadar yetki verilen bakann hiçbir yerde hesap vermeyeceini belirten Klçdarolu öyle devam etti:

Evde bir karar alrken otururuz konuuruz, çocuklar büyükse onlarn da görüünü alrz. Bunlar yok arkadalar. Bir ailede olan danma bir devletin yönetiminde yoksa, orada devlet yoktur. Rejimi deitirelim mi deitirmeyelim mi bu da tartlabilir. Bana sorarasanz bu günkü rejimde hatalar var m eksiklikler var m, var tabi. Söyleyeyim bir siyasi ahlak kanununa ihtiyacmz var. hale takipçisinin Mecliste ne ii var. Yolsuzluk yapann Mecliste ne ii var. Siyasi ahlak kanunu çkmak zorundadr. Sayn Davutolu çkaracakt görübiriline vardk, ama ömrü yetmedi. Sen misin siyasi ahlak kanunu çkaran, kapnn önüne koydu. ki yüzde 10 seçim baraj doru deil. Niye yüzde 10 seçim baraj. Bir parti yüzde 9, 99 oy alsa dahi bir milletvekili meclise gelmiyor. Niye gelmiyor? Biz ne diyoruz yüzde 1 oy alan partinin genel bakan meclisi gelsin. O da çksn kürsüden konusun milletin kürsüsü deil mi? 1 milyon oy alm meclise bir milletvekili sokamyor, olmaz yanltr. Hem milli irade, diyeceksin hem de önüne duvar öreceksin.

ÜLKEMZ SOKAKTA BULMADIK

Yüzde 10 seçim barajn Kenan Evren ve arkadalarnn getirdiini söyleyen Klçdarolu, Onlar kimdi darbeciydi. imdi darbe kanunlar savunmak ne demektir. Darbecilii savunmak demek deil midir. Biz kar çkyoruz çünkü biz darbe istemiyoruz. Bu ülkede bu millet kendi kaderini tayin etmelidir. Türkiye öyle çok rahat kurulan bir ülke deildir. Biz ülkemizi sokakta bulmadk. Hepimizin oturup yeniden düünmesi lazm. Bu günkü sistem içinde en temiz en güzel seçim en demokratik seçim, muhtar seçimleridir. Muhtar çkar mahalleye veya köye der ki Ben adaym vatandalar gelirler muntarn seçerler. Milletvekilii seçimlerini millet mi yapyor hayr arkadalar. O da bir darbe yasas ile geldi. Sizin önünüze siyasi partiler liste koyuyorlar. Bunlara oy vereceksiniz diye. Siz miletvekilini seçmiyorsunuz. Siz listeyi seçiyorsunuz. Bu doru deil diye konutu.

HAYIRIN ANLAMI; DEMOKRATK PARLAMENTER SSTEM STYORUZ

Demokratik parlementer sistemin güçlendirilebileceini, aksaklklarn giderilebileceini ifade eden Klçdarolu, buna itiraznn olmadn söyledi. ki yasama dönemi öncesinde Anayasa deiiklii için 4 parti masaya oturduunu, 60 maddede uzlaldn vurgulayan Klçdarolu, Demek ki 4 parti biraraya gelip anayasa deiikliinde uzlaabiliyorlar. Hayr çkarsa ne olur. En güçlü mesaj u olur; Biz demokrasiyi istiyoruz. Demokratik parlementer sistemi istiyoruz, bu sistemin aksaklklar var, ey partiler oturun bu sistemin aksaklklarn giderin. Bu mesaj Türkiyeye verilecek en güçlü mesajdr. Oturacaz aksaklklarn tamamnn giderilmesini isteyeceiz. Bunu savunacaz diye konutu.

GELN TELEVZYONA çIKALIM

Dorular anlatmak için istenilen televizyon kanalnda, istenilen gazetecilerin karsna birlikte televizyona çkabileceini tekrarlayan Klçdarolu, Hiç birisi gelmiyor arkadalar. Niye gelmiyor çünkü onlar da biliyorlar ben dorular söylüyorum. Büyük Orta Dou Projesi e bakan kimdi. Büyük Ortadou Projesi uygulanmaya konulduktan sonra Suriye ne oldu parçaland, Irak ne oldu parçaland. Nasl bir yetki veriyoruz bakana biliyor musunuz Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize hepsini birletiriyorum tek vilayet yapyorum. Balarna da bir genel vali atyorum. Bir kararname ile dedi.

BEN 12 EYLÜL DARBE ANAYASASINA HAYIR OYU VERDM

Klçdarolu, genç bir bürokratken stanbulda Fikirtepede bir okulda gidip 12 Eylül darbe anayasasna Hayr oyu kullandn söyleyerek, Ben bunu yaptm ve çocuklarmza da övgü ile anlatyorum ki yüzde 90 küsurle evet oyu çkmt. Ben hayr oyu kullananlardan birisiyim. çocuklarnza torunlarnza, bu ülkede demokrasiyi kaldrmak istediler, tek adam rejimi getirmek istediler. Ben sanda gittim hayr oyu kullanarak demokrasiyi savundum diye onurlu bir söylemde bulunmak istiyorsanz hayr oyu kullanacaksnz. Evetin vebali çok ardr arkadalar. Zaten onlar da neden Evet oyu kullanlmal onu anlatamyorlar. Oysa çkp vatandan önüne zaten bütün televizyonlar emrinizde günün 24 saati kullanyorsunuz zaten. Vatandaa neden evet oyu kallanmas gerektiini anlatn. Bakn devletin forsunu kullanyorlar devletin arabalarn kullanyorlar, devletin uçaklarn kullanyorlar devletin televizyonlarn kullanyorlar, devletin paralarn kulanyorlar ve biz maduruz diyorlar. Ya biz? Devletin parasn arabasn kullanmyoruz. Uçaklarn kullanmyoruz. Televizyonlar zaten bizi hiç çkarmyor. Devlet televisyonlar aynen. Yaz yazdm telefon ettik ya arkada bizi niye çkarmyorsun. Benim vergimle sen TRTde yayn yapyorsun bizi niye çkarmyorsun. zin alamyorlar. Nereden izin alacaksn kardeim. Sen tarafsz yayn yapacaksn. Ay çkaryorsan Byi de çkaracaksn beraber çkacaklar veya ayr ayr çkacaklar. imdi biz mi maduruz onlar m madur. Ama söyledim ya ben bu milletin ferasetine güveniyorum. Bu milletin vatan, bayrak sevgisine güveniyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git