"Kaçak FETÖ'cülerin vatandaşlıkları KHK ile askıya alınabilir"

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, olağanüstü hal (OHAL) sürecinde yayımlanan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile haklarında soruşturma açılıp kaçak durumda olan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının vatandaşlıklarının askıya alınabileceğini belirtti.

Haberler 01.11.2016 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Nereye kaçarlarsa kaçsnlar, imdi kaçtklar yerin vatanda olsunlar. Artk onlar bu milletin vatanda olarak anlmayacaklar. eklindeki açklamalar, FETÖnün kaçak mensuplarnn vatandalktan çkarlmalarn gündeme getirdi.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan en, kaçak örgüt üyelerinin adalete teslim olmalarn salamak amacyla vatandalklarnn askya alnmas tedbirinin uygulanabileceini belirtti.

Türkiyenin bir hukuk devleti olduunu vurgulayan en, dayanan hukukun evrensel ilke ve esaslarndan, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinden, anayasa ile kanunlardan almayan tasarruflarla kstlamalarn doru olmadn bildirdi.

Vatandalktan çkarma için Türk Vatandal Kanununda deiiklik yaplmas gerektiini ifade eden en, söz konusu kanuna göre, yabanc devletlerin Türkiyenin menfaatlerine uymayan hizmetlerinde bulunanlarn, Türkiyenin sava halinde bulunduu devletin hizmetinde yer alanlar ile izin almakszn yabanc bir devletin hizmetinde gönüllü askerlik yapanlarn vatandalklarn kaybettiklerini hatrlatt.

Söz konusu kanuna FETÖ mensuplar gibi suç ileyenlerin vatandalktan çkarlmalar için hüküm eklenmesi gerektiini ifade eden en, böylece kalc düzenleme yaplabileceini, bunu da TBMMnin gerçekletirebileceini söyledi.

en bunun dnda, OHALin devam etmesi nedeniyle, OHAL kapsamndaki KHK ile kaçak olanlarn, adalete teslim olmalarn ve yarglanmalarn salamak amacyla, geçici ve tedbir amaçl olarak vatandalklarn askya alnabileceini ifade etti.

en, öyle devam etti:

OHAL KHKsiyle, olaanüstü halin ilanna yol açan sorunlar ortadan kaldrmak için tedbir amaçl haklarnda soruturma açlp da kaçak durumda olanlarn, adalet önüne çkarlmalarn ve Türkiyeye dönmelerini salamak için vatandalklar askya alnabilir. Bunun için OHAL kapsamndaki KHKye ihtiyaç var. KHKye, FETÖ/PDY kapsamnda arananlar, kaçak durumda olanlar, 15 Temmuz darbe giriimine katld iddia edilip de ele geçirilemeyenlerin, yakalanamayanlarn, teslim olmayanlarn, teslim olmadklar sürece vatandalklar askya alnmtr. hükmüne yer verilebilir.

Söz konusu uygulamann sadece OHAL kapsamnda yaplabileceini vurgulayan en, meslekten ihraçlarda olduu gibi, KHKde vatandalklar askya alnanlarn isimlerinin yer almas gerektiini kaydetti.

Ersan en, OHAL KHKsiyle, Fetullah Gülenin, Ekrem Dumanlnn, Adil Öksüzün vatandalklar askya alnabilir. Zekeriya Öz, Celal Kara gibi savclarn da vatandalklar askya alnabilir. Haklarnda soruturma açlanlar, Türkiyede olmayanlar, kaçak duruma düenler, haklarnda yakama karar bulunanlar bu kapsama alnabilir. Bunlarn haricinde örnein hakknda krmz bülten bulunanlarn vatandalklar askya alnr gibi hükümler de eklenerek alan daraltlr. Ek hükümler konulmazsa hepsi kapsama girer. Askya alnanlar da listeler halinde yaymlayabilirsin. ifadesini kulland.

Vatandaln askya alnmasnn iade süreçlerine etki etmeyeceini bildiren en, suçun ilendii yerin Türkiye olmas nedeniyle söz konusu kiilerin vatandalklarnn askya alnmas halinde bile iade edilmeleri gerektiine iaret etti.

Prof. Dr. en, söz konusu düzenlemeyle kaçak olanlarn bulunduklar ülkelerde barnmalarnn zorlaacan ve adalete teslim olma süreçlerinin de hzlanabileceini vurgulad.

Ana Sayfaya Git