Görüş Bildir

"Kaçak FETÖ'cülerin vatandaşlıkları KHK ile askıya alınabilir"

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, olağanüstü hal (OHAL) sürecinde yayımlanan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile haklarında soruşturma açılıp kaçak durumda olan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının vatandaşlıklarının askıya alınabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, şimdi kaçtıkları yerin vatandaşı olsunlar. Artık onlar bu milletin vatandaşı olarak anılmayacaklar." şeklindeki açıklamaları, FETÖ'nün kaçak mensuplarının vatandaşlıktan çıkarılmalarını gündeme getirdi.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, kaçak örgüt üyelerinin adalete teslim olmalarını sağlamak amacıyla vatandaşlıklarının askıya alınması tedbirinin uygulanabileceğini belirtti.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Şen, dayanağını hukukun evrensel ilke ve esaslarından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden, anayasa ile kanunlardan almayan tasarruflarla kısıtlamaların doğru olmadığını bildirdi.

Vatandaşlıktan çıkarma için "Türk Vatandaşlığı Kanunu"nda değişiklik yapılması gerektiğini ifade eden Şen, söz konusu kanuna göre, yabancı devletlerin Türkiye'nin menfaatlerine uymayan hizmetlerinde bulunanların, Türkiye'nin savaş halinde bulunduğu devletin hizmetinde yer alanlar ile izin almaksızın yabancı bir devletin hizmetinde gönüllü askerlik yapanların vatandaşlıklarını kaybettiklerini hatırlattı.

Söz konusu kanuna FETÖ mensupları gibi suç işleyenlerin vatandaşlıktan çıkarılmaları için hüküm eklenmesi gerektiğini ifade eden Şen, böylece kalıcı düzenleme yapılabileceğini, bunu da TBMM'nin gerçekleştirebileceğini söyledi.

Şen bunun dışında, OHAL'in devam etmesi nedeniyle, OHAL kapsamındaki KHK ile kaçak olanların, adalete teslim olmalarını ve yargılanmalarını sağlamak amacıyla, geçici ve tedbir amaçlı olarak vatandaşlıkların askıya alınabileceğini ifade etti.

Şen, şöyle devam etti:

"OHAL KHK'siyle, olağanüstü halin ilanına yol açan sorunları ortadan kaldırmak için tedbir amaçlı haklarında soruşturma açılıp da kaçak durumda olanların, adalet önüne çıkarılmalarını ve Türkiye'ye dönmelerini sağlamak için vatandaşlıkları askıya alınabilir. Bunun için OHAL kapsamındaki KHK'ye ihtiyaç var. KHK'ye, 'FETÖ/PDY kapsamında arananlar, kaçak durumda olanlar, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddia edilip de ele geçirilemeyenlerin, yakalanamayanların, teslim olmayanların, teslim olmadıkları sürece vatandaşlıkları askıya alınmıştır.' hükmüne yer verilebilir."

Söz konusu uygulamanın sadece OHAL kapsamında yapılabileceğini vurgulayan Şen, meslekten ihraçlarda olduğu gibi, KHK'de vatandaşlıkları askıya alınanların isimlerinin yer alması gerektiğini kaydetti.

Ersan Şen, "OHAL KHK'siyle, Fetullah Gülen'in, Ekrem Dumanlı'nın, Adil Öksüz'ün vatandaşlıkları askıya alınabilir. Zekeriya Öz, Celal Kara gibi savcıların da vatandaşlıkları askıya alınabilir. Haklarında soruşturma açılanlar, Türkiye'de olmayanlar, kaçak duruma düşenler, haklarında yakama kararı bulunanlar bu kapsama alınabilir. Bunların haricinde örneğin 'hakkında kırmızı bülten bulunanların vatandaşlıkları askıya alınır' gibi hükümler de eklenerek alan daraltılır. Ek hükümler konulmazsa hepsi kapsama girer. Askıya alınanları da listeler halinde yayımlayabilirsin." ifadesini kullandı.

Vatandaşlığın askıya alınmasının iade süreçlerine etki etmeyeceğini bildiren Şen, suçun işlendiği yerin Türkiye olması nedeniyle söz konusu kişilerin vatandaşlıklarının askıya alınması halinde bile iade edilmeleri gerektiğine işaret etti.

Prof. Dr. Şen, söz konusu düzenlemeyle kaçak olanların bulundukları ülkelerde barınmalarının zorlaşacağını ve adalete teslim olma süreçlerinin de hızlanabileceğini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi