Kahraman 15 Temmuz'u anlattı, salondakiler gözyaşlarını tutamadı

Programda konuşan Recep Akdağ, başörtüsü ile ilgili 1983 yılında yaşadığı bir TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, Samsun’da katıldığı bir programda darbe teşebbüsünün olduğu 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını anlatırken salonda bulunan bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Haberler 22.07.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erzurum Üniversitesi Mezunlar Milli Türk Talebeleri Birlii (MTTB) Camias Derneinin 18inci Vefa Bulumas, Samsun Büyükehir Belediyesi Sanat Merkezinde yapld. Bulumaya eski Babakan Yardmcs Recep Akda, TBMM 26nc dönem Bakan smail Kahraman, Samsun Valisi Osman Kaymak, Meclis çileri Komisyonu Bakan Celalettin Güvenç, Ak Parti Samsun Milletvekili Fuat Kökta, Büyükehir Belediye Bakan Zihni ahin, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ilçe kaymakamlar, ilçe belediye bakanlar, sivil toplum kurulularnn timsilcileri ve Erzurum Üniversitesi mezunlar katld.

BAINIZI AçMAZSANIZ OKULA GDEMEZSNZ

Programda konuan Recep Akda, baörtüsü ile ilgili 1983 ylnda yaad bir olay anlatt. Akda, Okulumuza gittiimizde namaz kldmz küçücük bir mescidin kapsna çaprazlama tahtann çaklmasn da gördük. Bir baörtülü kardeimize yaplan rencide edici bir davrantan ötürü Ne yapyorsunuz, buna hakknz yok diyen bir kardeimizin hapse konulduuna da ahit olduk. 1983 ylnda bir kz kardeimiz ba örtülü okula devam ediyor. O tarihlerde ar bir biçimde baörtüsüne kar mücadele balattlar. Balarnz açmazsanz, okula devam edemezsiniz dediler. O da 5inci snfta okulunu brakt ve köyüne döndü. Babas Orta Anadoluda bir köyde yaayan bir kardeimizdi. Aradan 1 hafta, belki 15 gün geçmiti, kz kardeimiz tekrar geldi ama bu sefer ba açkt. Duda patlamt, gözü mordu. Ar bir biçimde darp edildii, birisinden dayak yedii belliydi. Biz oradaki erkekler olarak kendisine soramadk. Kz arkadalarmza sordurduk. Sordular ve getirip bize cevabn verdiler. Evine gittiinde babas çok fena halde dövmütü ve baka bir muamele de yapmt ama onu burada anlatamam. Sana öyle öyle yaparm, eer gidip okumazsan demi. O Anadolunun tertemiz Müslüman çocuu zorla ba açtrlm olarak gelip okudu. Aradan 40 seneye yakn bu olay geçti ve beni duygulandran olay, o kardeimiz bizim 2530 kiilik staj gördüümüz snflarmz vard, hastanede staja gelir, derse girer, dersten çkar. Dersten çktktan sonra koridorun en uzak köesine gider, srtn bize döner, yüzünü duvara dönerek derse girene kadar orada beklerdi. Hep beraber bunlar yaadk dedi.

DARBE GECESN ANLATTI

Ardndan kürsüye çkan TBMM 26nc dönem Bakan smail Kahraman, 15 Temmuz darbe giriiminde Mecliste yaadklarn anlatt. Bu srada salonda bulunan baz vatandalar gözyalarna hakim olamad. Kahraman, TBMMdeyken bir saldrya uradk. Biz darbe beklemiyorduk. Bir tane hain çkt, darbe yapmaya kalkt. O tabiki bir piyon. Yoksa 160 ülkede okul açacak, sigorta irketleri, okullar, televizyonu, üniversitesi olacak. Bu bir kii deil. Bu topran insan deil, bu inancn insan deil, bir zalim. Özür dileyemem, tövbe edemem ama bir itirafta bulunuyorum diyebilir. Ben kullanldm diyebilir. Bunlar demiyor da halen bir inanç içerisinde oluyor. Kaç kii o yüzden perian. Bu leke temizlenecek ama biraz zamanmz alacak dedi.

Darbe giriiminin yaand 15 Temmuz gecesini anlatan Karaman, öyle konutu:

Ben darbe olduunu görünce Cumhurbakanmz aradm, ulaamadm, Babakanmz aradm, ulaamadm. Benim genel sekreterim, koruma müdürüm, özel kalem müdürüm bana 1 numaraya bir ey olursa size sra gelecek, sizi kimsenin bulamayaca bir yere saklayalm dediler. Bunu iyi niyetle söylediler. Kaptanlar gemiyi terk etmezler. Kim terk eder, fareler. Ben fare deilim. Aldm abdestimi doru Meclise gittim. Sabaha kadar Meclisi açk tutacam. Grup bakanvekillerini çardm ve Yarn saat 14.00te Meclisi olaanüstü toplantya çaryorum diye mesaj attm. O gün 3 parti meclisteydi. Bunlar Ak Parti, CHP ve MHPydi. CHPden 16 kii, MHPden 10 kii vard toplam 150 kii Meclisteydim. Tabi bunlarn içerisinde de 16 tane Ak Partili kadn milletvekillerimiz vard. Sema Krc, Balkesir milletvekiliydi. O da Meclise geldiydi. Ho geldin dedim. 19 yanda olu var, hukuka kayt olmu. Oluna Al abdesti 2er rekat sefer namaz klyoruz ve Meclise ehit olmaya gidiyoruz dedi. imdi ben Sema Hanm gördüümde Nene Hatun diye sesleniyorum diye konutu.

Konumalarn ardndan Kahraman ve Akdaa hediyeler verildi.

Ana Sayfaya Git