Kandil'den sonra Sincar bölgesi de!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız.

Haberler 26.10.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CUMHURBAKANI Recep Tayyip Erdoan, Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde PKKnn varl söz konusu. Bütün buralarda da her türlü dayanma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varz. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin alm olduu gayri meru referandum kararna yönelik üzüntümüz ortaydayd. Tavrmzn deimediini tekrar ifade ettik. Bandan beri Irakta toprak bütünlüünden yana olduumuzu ifade ettik bundan sonra da ayn ekilde ifade edeceiz dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Irak Babakan Haydar badiyi Cumhurbakanl Külliyesinde kabul etti. Sonrasnda Erdoan ve badi ortak basn toplantsnda konutu. Erdoan, Bölgemizdeki hassasiyetler hepimizin malumudur. Heyetlearas görümelerimizi etraflca ele aldk. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari noktada bundan sonraki süreçte ne gibi admlar atabiliriz bunlar deerlendirdik. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin alm olduu gayri meru referandum kararna yönelik üzüntümüz ortaydayd. Tavrmzn deimediini tekrar ifade ettik. Bandan beri Irakta toprak bütünlüünden yana olduumuzu ifade ettik bundan sonra da ayn ekilde ifade edeceiz. Bunu kabullenmemiz mümkün deildi. Yaptmz uyarlara ramen herhangi bir olumlu gelime olmaynca da baz yaptrm kararlarn almak durumunda kaldk. Türkiye, ran, Irak olarak yapm olduumuz görümeler admlar ile u anda olumlu bir noktaya geliyoruz, geldiimize inanyorum. Irak ile aramzdaki ticaret hacmi yaklak 9 milyar dolar. Temennimiz çok daha iyi noktalara tayalm ifadelerini kulland.

KANDL, SNCAR GB BU BÖLGELERDE ORTAK MÜCADELEY SÜRDÜRMEYE TÜRKYE OLARAK VARIZ

Erdoan, Her yönü ile komuluklarmz kardelik balarmz çok çok ileri. Ayn medeniyet deerlerini tayan iki ülkeyiz. Ne yazk ki çok büyük darbeler yedi Irak. Musulun geldii konum ortada. Kerkük, Telafer her yer öyle. Neredeyse Badata kadar DEA denilen terör örgütü tüm bunlar ykarak gitti. Merkezi yönetim kararl att son admlar ile DEA denilen terör örgütünden ülkenin bütününü yüzde 15, 20 civar bunun haricinde temizlemi durumda. nanyorum ki bu kalan DEA terör örgütü de temizlenecektir. Bu durumu frsat bilen PKK terör örgütünün de Irakta bir yaplanmas olduunu biliyoruz. Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde PKKnn varl söz konusu. Bütün buralarda da her türlü dayanma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varz. Temennim Iraktaki bütün ykmlarn olduu bölgede küllerinden yeniden buralar ayaa kalksn. Elimizden gelen destei inallah vereceiz. Bölgenin huzuru ve bar için inallah gerekli admlar atacaz. Petrol boru hattnn da çaltrlmas konusunda her türlü destei vermeye hazrz diye konutu.

KARA NOKTASINDAK KAPILARLA LGL GÖRÜMELER DEVAM EDYOR

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kara noktasndaki kaplarla ilgili görümeler karlkl devam ediyor her ey mutabakat içerisinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu admlar atlacaktr dedi.

RAK GÜVENLK GÜçLERMZ LE DEAA KARI ZAFER KAZANMAYI BAARDIK

Irak Babakan Haydar badi, ki karde ülke arasnda ilikilerimizi gelitirmek üzere karde ve komu Türkiyeye gelmi bulunmaktayz. Maalesef istikrarszlktan yoksun skntlarn yaand bu corafyann bir parçasyz. Artk u an bu skntlarn almas için gerekli zaman gelmitir diye düünüyoruz. Terörle mücadele konusunda ibirliini önemsiyoruz. DEA çok sayda vatandamzn canna kast ettii gibi alt yapmz da ykm durumda. Irak güvenlik güçlerimiz ile DEAa kar zafer kazanmay baardk. Bu zaferimizin sonunda da Irakta bir hukuk devletinin, yönetimin gerektirdii ekilde de arlmz ortaya koyduk. Irak topraklar içerisinde Irak anayasasna göre yasalarn dnda silah sahibi olan her gruba kar yasal mücadele verilir ifadelerini kulland.

BAZILARI BU REFERANDUMDA TOPRAIMIZI PARçALAMAK VE SINIRLARIMIZI YENDEN BELRLEMEK STED

badi, Irakl kardelerimiz büyük bir cesaretle ve özgüvenle savatlar. Tabi gençlerimiz içerisinde u an anayasal anlamda da güvenlik statüsüne sahip savaan Hadi abi içerisinde savaan evlatlarmz da oldu. Görevimiz Irakn toprak bütünlüünü salamak. Sadece Irak deil, bütün bölgeyi tehdit eden terör örgütlerine kar mücadele etmektir. Maalesef Irak toplumunun dier bileenlerinin görüleri dikkate alnmakszn, sayg doyulmakszn bir referandum giriiminde bulunuldu ve buna kar da mücadelemizi yürüttük. Maalesef bazlar bu referandumda topramz parçalamak ve snrlarmz yeniden belirlemek istedi. Bizler rk, mezhebi, dini ne olursa olsun Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm Irak vatandalarn korumakla mükellefiz. u anki Irak güvenlik güçleri eskiden Saddam dönemindeki gibi güçlere benzememekte, onlara bask uygulamamakta, onlara güvenlik tahsis etmektedir. Biz Irak güvenlik güçlerine çok net olarak talimatlarmz verdik; hiçbir ekilde vatandalara kar silah kullanmayacaksnz kan aktlmamas için azami hassasiyet göstereceksiniz diye konutu.

HçBR ÜLKENN çLERNE DE AHS çIKARLAR BALAMINDA MÜDAHALE EDLMESN DE KABUL ETMYORUZ

badi, Irak güçleri bütün Irak topraklar üzerinde yasalar temil edecek düzeni saladlar. Tüm bölgede istikrarn salanmas için önümüzde büyük bir sorumluluk var. Bir projemiz var. Bu proje bölgede istikrarn salanmas, ekonomik kalknma admlarnn atlmas. Tabi ortak çkarlar balamnda ikili ilikilerin devam etmesini önemsiyoruz. Hiçbir ülkenin içilerine de ahsi çkarlar balamnda müdahale edilmesini de kabul etmiyoruz. Yine bizden umut bekleyen gençlerimize umut kayna olmalyz. Bölgemizde toplumumuzun yüzde 60n oluturan bu gençlere i olanaklar sunarak gençlerimizi kazanmalyz açklamasnda bulundu.

O TERÖRSTLER MAALESEF BZM DNMZE SLAMA çOK BÜYÜK ZARARLAR VERMTR

badi, Dier bir hususta artk bu ülkenin yeniden kalknmas ve söz sahibi olabilmesi için zamann geldiini düünüyorum. O teröristler maalesef bizim dinimize slama çok büyük zararlar vermilerdir. Biz ibirliiyle gerekli eyleri yapacaz. Üzerimize düenleri yapacaz dedi.

Ana Sayfaya Git