Görüş Bildir

Kandil'den sonra Sincar bölgesi de!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız.

Kandil'den sonra Sincar bölgesi de!

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde PKK'nın varlığı söz konusu. Bütün buralarda da her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin almış olduğu gayri meşru referandum kararına yönelik üzüntümüz ortaydaydı. Tavrımızın değişmediğini  tekrar ifade ettik. Başından beri Irak'ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu ifade ettik bundan sonra da aynı şekilde ifade edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar İbadi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Sonrasında Erdoğan ve İbadi ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Bölgemizdeki hassasiyetler hepimizin malumudur. Heyetlearası görüşmelerimizi etraflıca ele aldık. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari noktada bundan sonraki süreçte ne gibi adımlar atabiliriz bunları değerlendirdik. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin almış olduğu gayri meşru referandum kararına yönelik üzüntümüz ortaydaydı. Tavrımızın değişmediğini  tekrar ifade ettik. Başından beri Irak'ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu ifade ettik bundan sonra da aynı şekilde ifade edeceğiz.  Bunu kabullenmemiz mümkün değildi. Yaptığımız uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca da bazı yaptırım kararlarını almak durumunda kaldık. Türkiye, İran, Irak olarak yapmış olduğumuz görüşmeler adımlar ile şu anda olumlu bir noktaya geliyoruz, geldiğimize inanıyorum. Irak ile aramızdaki ticaret hacmi yaklaşık 9 milyar dolar. Temennimiz çok daha iyi noktalara taşıyalım" ifadelerini kullandı.

"KANDİL, SİNCAR GİBİ BU BÖLGELERDE ORTAK MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEYE TÜRKİYE OLARAK VARIZ"

Erdoğan, "Her yönü ile komşuluklarımız kardeşlik bağlarımız çok çok ileri. Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki çok büyük darbeler yedi Irak. Musul'un geldiği konum ortada. Kerkük, Telafer her yer öyle.  Neredeyse Bağdat'a kadar DEAŞ denilen terör örgütü tüm bunları yıkarak gitti. Merkezi yönetim kararlı attığı son adımlar ile DEAŞ denilen terör örgütünden ülkenin bütününü yüzde  15, 20 civarı bunun haricinde temizlemiş durumda. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir.  Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de Irak'ta bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde PKK'nın varlığı söz konusu. Bütün buralarda da her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız. Temennim Irak'taki bütün yıkımların olduğu bölgede küllerinden yeniden buralar ayağa kalksın. Elimizden gelen desteği inşallah vereceğiz. Bölgenin huzuru ve barışı için inşallah gerekli adımları atacağız. Petrol boru hattının da çalıştırılması konusunda her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

"KARA NOKTASINDAKİ KAPILARLA İLGİLİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kara noktasındaki kapılarla ilgili görüşmeler karşılıklı devam ediyor her şey mutabakat içerisinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır" dedi.

"RAK GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ İLE DEAŞ'A KARŞI ZAFER KAZANMAYI BAŞARDIK"

Irak Başbakanı Haydar İbadi, "İki kardeş ülke arasında ilişkilerimizi geliştirmek üzere kardeş ve komşu Türkiye'ye gelmiş bulunmaktayız. Maalesef istikrarsızlıktan yoksun sıkıntıların yaşandığı bu coğrafyanın bir parçasıyız. Artık şu an bu sıkıntıların aşılması için gerekli zaman gelmiştir diye düşünüyoruz. Terörle mücadele konusunda işbirliğini önemsiyoruz. DEAŞ çok sayıda vatandaşımızın canına kast ettiği gibi alt yapımızı da yıkmış durumda. Irak güvenlik güçlerimiz ile DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık. Bu zaferimizin sonunda da Irak'ta bir hukuk devletinin, yönetimin gerektirdiği şekilde de ağırlığımız ortaya koyduk. Irak toprakları içerisinde Irak anayasasına göre yasaların dışında silah sahibi olan her gruba karşı yasal mücadele verilir" ifadelerini kullandı.

"BAZILARI BU REFERANDUMDA TOPRAĞIMIZI PARÇALAMAK VE SINIRLARIMIZI YENİDEN BELİRLEMEK İSTEDİ"

İbadi, "Iraklı kardeşlerimiz büyük bir cesaretle ve özgüvenle savaştılar. Tabi gençlerimiz içerisinde şu an anayasal anlamda da güvenlik statüsüne sahip  savaşan Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız da oldu. Görevimiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak. Sadece Irak değil, bütün bölgeyi tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadele etmektir. Maalesef Irak toplumunun diğer bileşenlerinin görüşleri dikkate alınmaksızın, saygı doyulmaksızın bir referandum girişiminde bulunuldu ve buna karşı da mücadelemizi yürüttük. Maalesef bazıları bu referandumda toprağımızı parçalamak ve sınırlarımızı yeniden belirlemek istedi. Bizler ırkı, mezhebi, dini ne olursa olsun Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm  Irak vatandaşlarını korumakla mükellefiz. Şu anki Irak güvenlik güçleri eskiden Saddam dönemindeki gibi güçlere benzememekte, onlara baskı uygulamamakta, onlara güvenlik tahsis etmektedir. Biz Irak güvenlik güçlerine çok net olarak talimatlarımız verdik; hiçbir şekilde vatandaşlara karşı silah kullanmayacaksınız kan akıtılmaması için azami hassasiyet göstereceksiniz" diye konuştu.

"HİÇBİR ÜLKENİN İÇİŞLERİNE DE ŞAHSİ ÇIKARLAR BAĞLAMINDA MÜDAHALE EDİLMESİNİ DE KABUL ETMİYORUZ"

İbadi, "Irak güçleri bütün Irak toprakları üzerinde yasaları teşmil edecek düzeni sağladılar. Tüm bölgede istikrarın sağlanması için  önümüzde büyük bir sorumluluk var. Bir projemiz var. Bu proje bölgede istikrarın sağlanması, ekonomik kalkınma adımlarının atılması. Tabi ortak çıkarlar bağlamında ikili ilişkilerin devam etmesini önemsiyoruz. Hiçbir ülkenin içişlerine de şahsi çıkarlar bağlamında müdahale edilmesini de kabul etmiyoruz. Yine bizden umut bekleyen gençlerimize umut kaynağı olmalıyız. Bölgemizde toplumumuzun yüzde 60'ını oluşturan bu gençlere iş olanakları sunarak gençlerimizi kazanmalıyız" açıklamasında bulundu.

"O TERÖRİSTLER MAALESEF BİZİM DİNİMİZE İSLAM'A ÇOK BÜYÜK ZARARLAR VERMİŞTİR"

İbadi, "Diğer bir hususta artık bu ülkenin yeniden kalkınması ve söz sahibi olabilmesi için zamanın geldiğini düşünüyorum. O teröristler maalesef bizim dinimize İslam'a çok büyük zararlar vermişlerdir. Biz işbirliğiyle gerekli şeyleri yapacağız. Üzerimize düşenleri yapacağız" dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi