Kanunlara göre belediyeler bağış toplayabilir

CHP, belediye başkanlıklarına bağış kampanyalarına başlamadan önce bir bilgi notu gönderdi. Notta, belediyeler kanunu başta olmak üzere kampanyaların hukuki çerçevesi hakkında bilgi verildi. Buna göre, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Kanunla, belediyelere bağış toplama ve belediye başkanına karşılıksız bağışları kabul edip gerekli tasarruflarda bulunma yetkisi tanınıyor.

Haberler 01.04.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylunun imzasyla yerel yönetimlerin korona virüsüne kar balatt yardm kampanyalarnn incelenmesi için genelge yaynlanmasnn ardndan stanbul ve Ankara büyükehir belediyelerinin ba hesaplarna bloke kondu. CHPli belediyeler ba kampanyalarna balamadan önce CHP Genel Merkezinden belediye bakanlklarna balarla ilgili bilgi notu gönderildi. Notta, belediyeler kanunu bata olmak üzere kampanyann hukuki çerçevesi hakknda bilgi verildi.

ARTSIZ BAILARI KABUL ETME YETKS BELEDYE BAKANINDA

Bilgi notuna göre yasal düzenlemeler unlar:

5393 sayl Belediye Kanunun:

* 15. Maddesinde, belediyenin yetkileri ve imtiyazlar bal altnda saylanlardan birisi belediyelerin ba kabul edebilmesidir.

* 59. Maddesinde, belediyenin gelirlerinden birisi olarak ba kabul etmek düzenlenmitir.

* 38. Maddesinin (m) bendinde, belde halknn huzur, esenlik, salk ve mutluluu için gereken önlemleri almak görev ve yetkisinin belediye bakannda olduu hüküm altna alnmtr.

* 14. Maddesinin 1. fkrasnn (a) bendinde, belediyenin görev ve sorumluluklar arasnda sosyal hizmet ve yardm hizmetlerini yapar ve yaptrr hükmünü haizdir.

* 38. Maddesinin (l) bendinde artsz balar kabul etme yetkisinin belediye bakannda olduu düzenlenmitir.

5216 sayl Kanunun:

* 18. Maddesinin (g) bendinde karlksz balar kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunma yetkisinin belediye bakannda olduu açkça ifade edilmi,

* 23. Maddesinin (n) bendi yine belediye gelirleri arasnda artsz balar saymtr. Bu yasal düzenlemelerden anlalaca üzere, belediyeler, belediye bakan onay ile herhangi bir art öngörülmeyen ayni ve nakdi balar kabul edebilmektedir. Bu ekilde kabul edilen artsz balar, belediyenin tabi olduu mevzuat çerçevesinde harcanacak ve Saytay denetimine tabi olacaktr. Bu yetkinin kullanm, 2860 sayl Yardm Toplama Kanunu kapsam dndadr. Zira 5393 sayl Kanun Belediyeler açsndan özel kanun niteliindedir.

Ana Sayfaya Git