Kılıçdaroğlu: Sandık için her türlü çabayı göstereceğiz

Var olan durumdan kurtulmanın tek yolunun sandık olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda atacakları 7 adımı sıraladı.

Haberler 22.12.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, partisinin grup toplantsnda konutu. ktidarn ekonomi politikalarn eletiren Klçdarolu, yeni TL politikasna dair Nas bunu emrediyor diye diye, gizli faizin dik alasn uyguladlar. Ama imdi bunu yaparak büyük bir girdabn içine soktular Türkiyeyi. Garibann, döviz sahibini fonlad saçma sapan karanlk bir düzeni getirdiler. Garibann parasyla bankada dolar olan finanse ediyorsun. O garibanlardan bazlar bu gelimeleri kutluyor, seviniyorlar. Beyt-ül ml ile kumar oynayan bir saray var, o kumar masasn alklayanlar tarih asla unutmayacaktr ifadelerini kulland.

GÜVEN SORUNU VAR

Türkiyede herkesin huzurla yaamak istediini ifade eden Klçdarolu, Devleti yönetmek ayrdr, devlet denen kuruma sayg gösterilerek yönetilir. ktidarn adalete, Anayasaya, kanunlara, kuvvet ayrlna uymas lazm. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduuna inanmas lazm. Ancak böyle devlet, adaletle yönetilir. Ama alana çktnzda karamsar bir tablo görüyorsunuz. Brakn yarn, bir saat sonra ne olacak kimse bilmiyor. Böylesine istikrarsz bir ortamda herkes durmu vaziyette. Ciddi bir sorun var. Bu sorunun çözülmesi lazm diye belirtti.

Ekonomideki sorunun temelinin güven olduunu dile getiren Klçdarolu, Eer bir ülkenin vatandalar kendisini yöneten siyasi otoriteye güven duymuyorsa artk o kiiler o ülkeyi salkl yönetemezler. Var olan iktidar, bir güven ortam yaratabilir mi? Yaratamaz. Her kafadan bir sesin çkt bir yap içinde güven ortam oluturamazsnz. Kyamet kopardlar d güçler diye, yeni atanan Hazine Bakan, D güçler falan yok, biz bilinçli olarak dolar yükseltiyoruz dedi. En iyi Hazine Bakan bilir, Tarm Bakan bilmez. Devlette adaleti ve liyakati yok ettiyseniz zaten devleti yönetemez, güven salayamazsnz. Vatanda mahkemeye, adliyeye, savcya güvenmiyorsa o ülkede adalet yoktur, güven sorunu vardr dedi.

çÖZÜM SANDIKTA

Siyasetin alka ihtiyac olmadn söyleyen Klçdarolu, yi bir siyasetçi, alktan çok salkl eletiri ister, kendi hatalarn kendisi görmeyebilir ama bakas o hatay görüp hatrlatrsa, siyasetçiye en büyük katky o yapar. Bir ülkenin vatanda kendi milli parasn deil de yabanc paray güvence olarak görüyor, ona yatrm yapyorsa o ülkenin yönetiminde sorun var demektir. Bankadaki tasarruf mevduatnn yüzde 66s dövizdir. Tasarruf sahiplerinin yüzde 66s Ben TLye güvenmiyorum diyor. Ülkeyi yönetemiyorlar, her gün çok daha ar maliyetler geliyor, kurtulmann tek yolu da sand getirmek diye belirtti.

Sandn gelmesi için her türlü çabay göstereceklerinin altn çizen Klçdarolu, öyle devam etti: Bu milletin ezilmesine tahammül edemiyoruz. Yamur gibi zamlara tahammül edemiyoruz. Aln teri dökenin önünü görememesine tahammül edemiyoruz. Bunu anlattm zaman siz ne yapacaksnz sorusu geliyor. Milletin takdiri, Allahn izni ile iktidar olduumuzda, ilk yapacamz i 13. Cumhurbakanmz Millet ttifaknn cumhurbakan olacak inallah.

Klçdarolu, iktidara gelmeleri halinde çözüm önerilerini 7 maddede öyle sralad.

1-Önce güveni salayacak admlar atlacak. Sorunu yaayan sosyal taraflarla bir araya gelinecek. Anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey, hemen toplanacak.

2-Düzenleyici ve denetleyici kurumlarn yönetimine liyakatli kiiler atanacak, i ehline teslim edilecek, ekonomi politikalarnda akl, mantk ve bilim öncelenecek.

3-Cumhurbakan tarafndan kurulan Fiyat stikrar Komitesi feshedilecek; fiyat istikrarn, bamszl güçlendirilecek Merkez Bankas salayacak.4-Devlette israf önlemek üzere bir genelge yaynlanacak, israfa yol açan bütün uygulamalara son verilecek.

5-Devlet yönetiminde; bata kamu ihaleleri olmak üzere her alanda effaflk esas olacak, halkn denetiminin önü açlacak. TBMM Bakan, Saytay raporlarna müdahale edilmemesi için her türlü önlemi alacak.

6-Döviz garantili ihaleler hakkaniyetli bir anlayla Türk Lirasna çevrilecek ve ayrntlar kamuoyuna açklanacak.

7-Cumhurbakanl kararnamesiyle ivedilikle bir Stratejik Planlama Tekilat kurulacak.

Ana Sayfaya Git