Kılıçdaroğlu: Sandık için her türlü çabayı göstereceğiz

Var olan durumdan kurtulmanın tek yolunun sandık olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda atacakları 7 adımı sıraladı.

Kılıçdaroğlu: Sandık için her türlü çabayı göstereceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, yeni TL politikasına dair “'Nas bunu emrediyor' diye diye, gizli faizin dik alasını uyguladılar. Ama şimdi bunu yaparak büyük bir girdabın içine soktular Türkiye'yi. Garibanın, döviz sahibini fonladığı saçma sapan karanlık bir düzeni getirdiler. Garibanın parasıyla bankada doları olanı finanse ediyorsun. O garibanlardan bazıları bu gelişmeleri kutluyor, seviniyorlar. Beyt-ül mâl ile kumar oynayan bir saray var, o kumar masasını alkışlayanları tarih asla unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.               

GÜVEN SORUNU VAR

Türkiye’de herkesin huzurla yaşamak istediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Devleti yönetmek ayrıdır, devlet denen kuruma saygı gösterilerek yönetilir. İktidarın adalete, Anayasaya, kanunlara, kuvvet ayrılığına uyması lazım. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğuna inanması lazım. Ancak böyle devlet, adaletle yönetilir. Ama alana çıktığınızda karamsar bir tablo görüyorsunuz. Bırakın yarını, bir saat sonra ne olacak kimse bilmiyor. Böylesine istikrarsız bir ortamda herkes durmuş vaziyette. Ciddi bir sorun var. Bu sorunun çözülmesi lazım” diye belirtti. 

Ekonomideki sorunun temelinin güven olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Eğer bir ülkenin vatandaşları kendisini yöneten siyasi otoriteye güven duymuyorsa artık o kişiler o ülkeyi sağlıklı yönetemezler. Var olan iktidar, bir güven ortamı yaratabilir mi? Yaratamaz. Her kafadan bir sesin çıktığı bir yapı içinde güven ortamı oluşturamazsınız. Kıyamet kopardılar dış güçler diye, yeni atanan Hazine Bakanı, ‘Dış güçler falan yok, biz bilinçli olarak doları yükseltiyoruz’ dedi. En iyi Hazine Bakanı bilir, Tarım Bakanı bilmez. Devlette adaleti ve liyakati yok ettiyseniz zaten devleti yönetemez, güven sağlayamazsınız. Vatandaş mahkemeye, adliyeye, savcıya güvenmiyorsa o ülkede adalet yoktur, güven sorunu vardır” dedi. 

ÇÖZÜM SANDIKTA 

Siyasetin alkışa ihtiyacı olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “İyi bir siyasetçi, alkıştan çok sağlıklı eleştiri ister, kendi hatalarını kendisi görmeyebilir ama başkası o hatayı görüp hatırlatırsa, siyasetçiye en büyük katkıyı o yapar. Bir ülkenin vatandaşı kendi milli parasını değil de yabancı parayı güvence olarak görüyor, ona yatırım yapıyorsa o ülkenin yönetiminde sorun var demektir. Bankadaki tasarruf mevduatının yüzde 66'sı dövizdir. Tasarruf sahiplerinin yüzde 66'sı 'Ben TL'ye güvenmiyorum' diyor. Ülkeyi yönetemiyorlar, her gün çok daha ağır maliyetler geliyor, kurtulmanın tek yolu da sandığı getirmek” diye belirtti.

Sandığın gelmesi için her türlü çabayı göstereceklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bu milletin ezilmesine tahammül edemiyoruz. Yağmur gibi zamlara tahammül edemiyoruz. Alın teri dökenin önünü görememesine tahammül edemiyoruz. Bunu anlattığım zaman 'siz ne yapacaksınız' sorusu geliyor. Milletin takdiri, Allah'ın izni ile iktidar olduğumuzda, ilk yapacağımız iş; 13. Cumhurbaşkanımız Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı olacak inşallah.” 

Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde çözüm önerilerini 7 maddede şöyle sıraladı. 

"1-Önce güveni sağlayacak adımlar atılacak. Sorunu yaşayan sosyal taraflarla bir araya gelinecek. Anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey, hemen toplanacak.

2-Düzenleyici ve denetleyici kurumların yönetimine liyakatli kişiler atanacak, iş ehline teslim edilecek, ekonomi politikalarında akıl, mantık ve bilim öncelenecek.

3-Cumhurbaşkanı tarafından kurulan ‘Fiyat İstikrarı Komitesi’ feshedilecek; fiyat istikrarını, bağımsızlığı güçlendirilecek Merkez Bankası sağlayacak.4-Devlette israfı önlemek üzere bir genelge yayınlanacak, israfa yol açan bütün uygulamalara son verilecek.

5-Devlet yönetiminde; başta kamu ihaleleri olmak üzere her alanda şeffaflık esas olacak, halkın denetiminin önü açılacak. TBMM Başkanı, Sayıştay raporlarına müdahale edilmemesi için her türlü önlemi alacak.

6-Döviz garantili ihaleler hakkaniyetli bir anlayışla Türk Lirası’na çevrilecek ve ayrıntıları kamuoyuna açıklanacak.

7-Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ivedilikle bir ‘Stratejik Planlama Teşkilatı’ kurulacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz