'Kürdistan özerk bölge'

Barzani'nin Türkiye temasları ve "Kürdistan bayrağıyla" ilgili tartışmalara sert çıkan Başbakan Yıldırım, "Irak Anayasası'na göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır ve dünyada bu şekilde tanınır." dedi.

Haberler 01.03.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm grup toplantsnda, Kuzey Irak Kürt Federel Yönetimi Bakan Mesut Barzaninin Türkiye temaslar ve Kürdistan bayrann göndere çekilmesine ilikin yaplan tartmalar sert çkt. Yldrm, Irak Anayasasna göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapdr. Parlamentosu, babakan, bakanlar, ayr bayra vardr ve dünyada bu ekilde tannr. dedi.

Rakka operasyonu konusunda dier ülkelerle görümelerin devam ettiini belirten Babakan Yldrm, Bu konuda verilmi bir kararmz yoktur. Ama verilmi bir kararmz var, o da udur: Hiçbir terör örgütüyle biz yan yana olamayz diye konutu.

HABER MERKEZ

Babakan Binali Yldrm, Irak Kürdistan bayrann göndere çekilmesine ilikin yaplan tartmalar cevap verdi. Yldrm, Irak Anayasasna göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapdr. Parlamentosu, babakan, bakanlar, ayr bayra vardr ve dünyada bu ekilde tannr. dedi.

AK Parti Grup Toplantsnda konuan Babakan Binali Yldrm, Bakanlar Kurulunun Pazartesi günkü toplantsnda önemli konular ele aldklarn belirterek u ifadeleri kulland:

Türkiyenin Bab operasyonunu baaryla, Özgür Suriye Ordusuna destek vererek tamamlamasndan sonra DEA terör mensuplarnn Rakkadan çkarlmas konusunda da ABD, koalisyon güçleri, Rusya ve dier payda ülkelerle görümeler devam ediyor. Bu konuda verilmi bir kararmz yoktur. Ama verilmi bir kararmz var, o da udur: Rakkada PKKnn kuzeni, eiti konumundaki YPG, PYD gibi örgütler, terör unsurlar destek amacyla kullanlrsa biz bu operasyonlarda katiyen olmayz. Hiçbir terör örgütüyle biz yan yana olamayz. Hele hele canmz actan, enerjimizi azaltan bu alçak PKK terör örgütünün akraba örgütleriyle katiyen, hiçbir operasyonun içinde olmayz.

ABDye söylediimiz çok açk ve nettir: Bir terör örgütünü yok etmek için baka bir terör örgütünü kullanrsanz daha sonra o terör örgütünü yok etmek için ne yapacaksnz? Bu yerleik devletlerin bavuraca yöntem deildir. Bu, Türkiye-ABD stratejik ortaklna, tarihsel i birliine hiçbir ekilde uygun dümeyecek bir harekettir.

Sanki yeni bir teamül gibi

Yldrm, IKBY Bakan Mesut Barzaninin stanbul Atatürk Havaliman Devlet Konukevine gelii srasnda kapnn önündeki diree çekilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayra ile ilgili eletirilere yant verdi:

Irak Anayasasna göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapdr. Parlamentosu, babakan, bakanlar, ayr bayra vardr ve dünyada bu ekilde tannr. Sanki yeni bir teamül uygulam gibi bunu gündeme getirmenin iyi niyetle izah mümkün deil. Türkiye, Irakn toprak bütünlüüne sonuna kadar sayg duyar. Irak Anayasasnn gerei neyse ona da sayg duyar. Bizim, bunun dnda bakaca bir diplomatik teamül gelitirmek, yeni usuller ortaya koymak gibi uygulamamz olmad, olamaz.

Barzani ile bölgedeki gelimeleri konutuklarn anlatan Yldrm, terörle mücadele bata olmak üzere ikili ilikilerin gelimesi, PKKya kar i birliinin artrlmas ve terörle mücadelede etkin çalma yaplmas konularn ele aldklarn aktard.

Millet yetkiyi sandkta dorudan kendisi verecek

28 ubatta milli iradenin nasl el deitirdiini çarpc ekilde gördüklerini belirten Yldrm, Biz niye cumhurbakanl hükümet sistemi diyoruz? çünkü millet yetkiyi sandkta dorudan kendisi verecek. Milletin verdii yetkiyi abidik gubidik yaparak, oyunlarla, tezgahlarla hiç kimse deitiremeyecek. Onun için 16 Nisanda milli iradenin tesisi için hazr myz? ifadelerini kulland. Grup toplantsna gelenlerin evet diye karlk vermesi üzerine Yldrm, Maallah, siz ii bitirmisiniz. dedi.

Ana Sayfaya Git