'Kürdistan özerk bölge'

Barzani'nin Türkiye temasları ve "Kürdistan bayrağıyla" ilgili tartışmalara sert çıkan Başbakan Yıldırım, "Irak Anayasası'na göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır ve dünyada bu şekilde tanınır." dedi.

'Kürdistan özerk bölge'

Başbakan Binali Yıldırım grup toplantısında, Kuzey Irak Kürt Federel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye temasları ve Kürdistanı bayrağının göndere çekilmesine ilişkin yapılan tartışmalar sert çıktı. Yıldırım, ""Irak Anayasası'na göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır ve dünyada bu şekilde tanınır." dedi.

Rakka operasyonu konusunda diğer ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini belirten Başbakan Yıldırım, “Bu konuda verilmiş bir kararımız yoktur. Ama verilmiş bir kararımız var, o da şudur: Hiçbir terör örgütüyle biz yan yana olamayız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürdistanı bayrağının göndere çekilmesine ilişkin yapılan tartışmalar cevap verdi. Yıldırım, ""Irak Anayasası'na göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır ve dünyada bu şekilde tanınır." dedi.

AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulunun Pazartesi günkü toplantısında önemli konuları ele aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin Bab operasyonunu başarıyla, Özgür Suriye Ordusu'na destek vererek tamamlamasından sonra DEAŞ terör mensuplarının Rakka'dan çıkarılması konusunda da ABD, koalisyon güçleri, Rusya ve diğer paydaş ülkelerle görüşmeler devam ediyor. Bu konuda verilmiş bir kararımız yoktur. Ama verilmiş bir kararımız var, o da şudur: Rakka'da PKK'nın kuzeni, eşiti konumundaki YPG, PYD gibi örgütler, terör unsurları destek amacıyla kullanılırsa biz bu operasyonlarda katiyen olmayız. Hiçbir terör örgütüyle biz yan yana olamayız. Hele hele canımızı acıtan, enerjimizi azaltan bu alçak PKK terör örgütünün akraba örgütleriyle katiyen, hiçbir operasyonun içinde olmayız.

ABD'ye söylediğimiz çok açık ve nettir: Bir terör örgütünü yok etmek için başka bir terör örgütünü kullanırsanız daha sonra o terör örgütünü yok etmek için ne yapacaksınız? Bu yerleşik devletlerin başvuracağı yöntem değildir. Bu, Türkiye-ABD stratejik ortaklığına, tarihsel iş birliğine hiçbir şekilde uygun düşmeyecek bir harekettir."

“Sanki yeni bir teamül gibi…”

Yıldırım, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne gelişi sırasında kapının önündeki direğe çekilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı ile ilgili eleştirilere yanıt verdi:

“Irak Anayasası'na göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır ve dünyada bu şekilde tanınır. Sanki yeni bir teamül uygulamış gibi bunu gündeme getirmenin iyi niyetle izahı mümkün değil. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar. Irak Anayasası'nın gereği neyse ona da saygı duyar. Bizim, bunun dışında başkaca bir diplomatik teamül geliştirmek, yeni usuller ortaya koymak gibi uygulamamız olmadı, olamaz.”

Barzani ile bölgedeki gelişmeleri konuştuklarını anlatan Yıldırım, terörle mücadele başta olmak üzere ikili ilişkilerin gelişmesi, PKK'ya karşı iş birliğinin artırılması ve terörle mücadelede etkin çalışma yapılması konularını ele aldıklarını aktardı.

“Millet yetkiyi sandıkta doğrudan kendisi verecek”

28 Şubat'ta milli iradenin nasıl el değiştirdiğini çarpıcı şekilde gördüklerini belirten Yıldırım, "Biz niye 'cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi' diyoruz? Çünkü millet yetkiyi sandıkta doğrudan kendisi verecek. Milletin verdiği yetkiyi abidik gubidik yaparak, oyunlarla, tezgahlarla hiç kimse değiştiremeyecek. Onun için 16 Nisan'da milli iradenin tesisi için hazır mıyız?" ifadelerini kullandı. Grup toplantısına gelenlerin "evet" diye karşılık vermesi üzerine Yıldırım, "Maşallah, siz işi bitirmişsiniz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz