Kürt partisini kimler kuruyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın "Kürt Partisi" kuruluyor yönündeki açıklamaları yankı bulurken, "Partiyi kum kuruyor sorusuna" yanıt aranıyor.

Haberler 21.11.2020 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun, 4 Kasmda konuk olduu bir Youtube kanalnda, HDPye alternatif bir Kürt partisi kurdurmak için harekete geçtiler. Bunu iyi biliyorum eklindeki açklamas, Türkiye siyasetinde ve özelikle de Kürt toplumu içerisinde yeni bir soru iaretine neden oldu. Klçdarolunun bu sözlerinden sonra en net ifadelerle yeni bir partinin kurulacan beyan eden açklama ise AK Partili Ar Belediye Bakan Savc Sayandan geldi.

Sayan, Twitter hesabndan yapt açklamada, HDPye kar birleen, terörü rededen,mütedeyyin, muhafazakar, Vatann birlik ve beraberliine tam destek veren Kürt siyasetçiler yeni bir parti kurup Cumhur ittifakna destek verecekler... Taze ve kesin bilgidir... Haydi hayrls... dedi.

YEN PARTY KMLER KURACAK?

Sözü geçen partinin kim veya kimler tarafndan, ne zaman ve nasl kurulaca, amaçlar, misyonu ve daha birçok soru henüz gün yüzüne çkm deil. u ana kadar yaplan açklamalar da bu parti iktidarn destei ile mi kurulacak sorusunu akllara getiriyor.

SAYAN: BZ N DIINDAYIZ

Konu hakknda Rdawa konuan Savc Sayan, u an paylat bilgiler dnda farkl ayrntlar paylamayacan söyledi. Sayan, böyle bir partinin HDPye alternatif olacana iaret ederek, Kürtler artk terörden bezmi durumda. Bulunduklar tüm ülkelerde terörden çok çektiler ve bu bizi 100 yl geriye götürüyor. Silahla ve savala Kürtler adna demokratik mücadele olmaz ve nallah bu hareket baarl olur dedi. Savc Sayan, yeni oluuma dair bir takvim var m sorusuna ise, Biz iin dndayz. Dolaysyla partiyi kuracak olan kiiler ayrntlar daha iyi biliyor. Ben aldm kesin duyumu paylatm ki çok önemli bir bilgi bu eklinde yant verdi.

GERGERLOLU: SADECE ZAMAN KAYBIDIR

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolu ise böyle bir çalmadan haberleri olmadn söyledi. Gergerliolu, ktidar HDPye yönelik sindirme, basklama, sindirme ve çökertme politikasn devam ettiriyor. Bu bir gerçek. Terörist ilan etmi ve gördüümüz kadaryla silmek istiyor. Bunun neticesinde de kafasnda bir takm planlar kurmu olmal, bunu bilemiyoruz. Ama aslnda Kürt meselesini esasndan almayan her adm akamete mahkumdur. Sonuçta Kürt meselesi nereden çkmsa oradan çözülmelidir dedi.

KURULACAK PART HDPY ETKLER M?

Böyle bir parti kurulursa bu Türkiyede Kürt toplumu, HDPyi ve seçmenini etkiler mi? sorusuna Gergerliolu, ster istemez biraz yanslar olur. çünkü bu tür çalmalar u ana kadar çok yapld, ksmi belki etkileri olabilir. Ama sorunu kalc olarak çözmeyi geçiktirmeyi salar ancak, baka bir ey olmaz. Sorun hakka hukuka dönmektir, eit vatandalktr, yaratltan gelen haklarn tannmasdr. Dilleri, rklar hasm olarak görmemektir. Bunlar yaplmad müddetçe bu sorun çözülmez ve maalesef böyle yüz yllarca sürer gider. Demek ki iktidar kendi kafasna göre bir takm çözümler peinde. Tabi bunu bilemiyoruz. Ama bu tür demeçler duyunca tabi ki belkide birileri bir eyler tezgahlyor ama buradan çok önemli bir sonuç çkmaz eklinde yant verdi.

PK LDER ÖZçELKDEN LGNç YORUM

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Bakan Mustafa Özçelik de HDPye alternatif yeni bir parti kurma çalmalar hakknda bilgi sahibi olmadklarn söyledi. Mustafa Özçelik, Kürt partiler arasndaki bölünmülüün Kürtlere zarar verdiini vurgulayarak, Kürdistani çizgide siyaset yapan mevcut Kürt partileri ulusal demokrat bir çizgide siyaset yapan yeni bir partide bir araya gelebilir. Bu parti Kürtlerin ulusal haklarn programna alp siyaset yapmal dedi.

Özçelik, sorunun Kürtler adna siyaset yapacak gruplar tarafndan çözülemeyeceini ancak Kürtlerin bu sorunu çözebileceini ifade etti. Mustafa Özçelik, Yeni parti kurma çalmas varsa eer tek hedefi HDP deildir. Bildiiniz gibi AK Partiye oy veren baz Kürtler yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partisine yöneldi. HDPye oy veren muhafazakar bir ksm ile birlikte bu iki partiye giden oylar önünü almak için bir plan olabilir. Ayn ekilde Kürtlerden CHP ve Y Partiye kayacak oylarn da önünü almak için olabilir deerlendirmesinde bulundu.

NESLNEB: BÖYLE BR PART ELZEMDR

Akademisyen Sefettin Neslinebi ise Türkiyenin içinde bulunduu siyasi artlar, ekonomik kriz, hak ve özgürlüklerin korunmas ve herkesi için adalet ilkesinin endie verici bir boyutta olmas ve bütün bunlarla birlikte Kürtlerin sosyal siyasal ve kültürel haklarnn insani hak temelinde karlk bulamamas, mütedeyyin bir Kürt partisinin kurulmasn elzem klmaktadr dedi.

Neslinebi, Cumhurbakan Erdoann reform konusunda açklamalar ve Adalet Bakan Abdülhamit Gülün adalet alannda yaplmasn öngördükleri düzenlemeler hakkndaki sözlerinin, Türkiyede ciddi yeni bir vizyon ve düünsel reforma ihtiyaç duyulduunun açk kantlar olduunu belirtti.

HDPYE ALTERNATF OLABLR M?

Kurulacak mütedeyyin Kürt Partisi HDPye alternatif mi olacak? sorusuna Neslinebi, u yant verdi: Kurulacak mütedeyyin Kürt partisinin slami referanslarla dayanmaktan ziyade slam temelli ve uluslararas insan haklar normlarna göre siyaset yapacan düünüyorum. Böyle bir parti, HDPye alternatif oluturma çabasndan ziyade HDPnin karlayamad bir siyasi alan doldurmaya yönelik olacak, dolaysyla özellikle Kürtlerin insani sosyal siyasal ve kültürel haklarnn savunulmas konusunda yakn düüncelere sahip olsa da ilkesel olarak farkl olacak kanaatindeyim. Zira HDP halklarn kardelii ve uluslararas hak ve özgürlüklerin korunup yaygnlamasn sol bir perspektifle yaklarken kurulacak mütedeyyin Kürt partisi uluslararas hak normlarnn yannda slami referanslarla savunulan hal ve özgürlüklerin korunmasna yönelik bir bak açsna sahip olacan düünüyorum. Yeni Kürt partisinin Türkiyedeki hak ve özgürlükleri bir bütün olarak ele almakla birlikte özellikle kendilerini siyasi olarak temsil edilmediklerini hissettikleri dindar Kürtlerin muhatap gördükleri bir siyasi parti olma hedefinde olaca kanaatindeyim.

BÜTÜN SYAS PARTLERLE TTFAK

Böyle bir parti kurulacaksa, ilkeleri ile örtüen bütün siyasi partilerle ittifak kurabileceini ifade eden Seyfettin Neslinebi, Fakat Savc Sayann iddia ettii gibi bu hali ile hele hükümet orta MHP Genel Bakan Sayn Devlet Bahçeli ve suçu ispatlanm olan bir kii olan Alaattin çakcnn karlkl açklamalar ortadayken ve hükümetten uana kadar buna dair bir açklama ya da tepkinin gelmemi olmas kurulacak mütedeyyin Kürt partisinin Cumhur ttifakn destekleyebileceini zannetmiyorum diye konutu.

Neslinebi, Cumhur ttifakndan ziyade bahsettiimiz ilkelerle örtüen bir siyasi perspektif izlenimi veren DEVA Partisi ile ittifak kurabilecei kanaatindeyim. Zira DEVA Partisi gerek Türkiyenin siyasi skklnn ortadan kaldrlmasna yönelik ortaya koyduu çözüm önerileri ve bununla birlikte bana göre Türkiyenin temel meselesi olan Kürtlerin sosyal siyasal ve Kültürel haklarnn karlanmas dorultusunda imdiye kadar gelitirmi olduu dil ve yaklam tarz kurulacak mütedeyyin Kürt partisinin ilkesel perspektifine en yakn olduunu düünüyorum dedi.

TAçIER: YEN BR PARTYE HTYAç YOK

HDP Diyarbakr Milletvekili mam Taçer de, Türkiyede yaklak 10 Kürt partisinin resmen faaliyet yürüttüünü belirterek, Yeni bir partiye ihtiyaç yok. Klçdaolu bu açklamay hangi bilgilere dayanarak yapt bilmiyorum ama para ile de parti kurulmaz. Bunlar daha önce çok denendi. Parti para meselesi deil, halk içerisinde kendisini var eden fikir ve düünce meselesidir dedi.

HDPnin 6 milyon seçmene sahip olduunu ifade eden Taçer, HDPnin programnda özerklik var, Kürtlerin kendi kendilerini yönetmesi hakk var. Kürt halknn haklarn savunuyor. Kürtlerin kendi dilinde eitim hakkn savunuyor. Dolaysyla imdi imdi bu koullarda yenir bir partiye ihtiyaç yok ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git