MEB harekete geçti: Yüz binleri ilgilendiriyor, dosya Beştepe'de

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yüz binlerce kişinin beklediği haberi duyurdu. Bakan Selçuk, öğretmen, okul yöneticilerinin atanmaları, çalışma şartları, görevde yükselmeleri, özlük hakları ve benzeri diğer hususları dikkate alan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin dosyalarını Cumhurbaşkanlığına sunduklarını bildirdi.

Haberler 17.12.2019 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, TBMM Genel Kurulunda, bakanlnn bütçesi üzerinde yapt konumada, herkesin eitim ve öretime eit, adil artlar altnda erimesi, çan gerektirdii bilgi, beceri, tutum ve deerlere yönelik davranlar kazanmas, giriimci, yenilikçi, dil becerileri yüksek, iletiime ve örenmeye açk, öz güven, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetimesinin öncelikleri arasnda yer aldn söyledi. Eitimin, kendileri için her zaman bir ülke ve millet ödevi olduunu vurgulayan Selçuk, 2020 ylnda eitim bütçesinin, merkezi yönetim bütçesinin yüzde 16,2sini oluturduunu belirtti.

Selçuk, 2020nin, okul terklerinin ve örenci barnma sorunlarnn en aza indirilecei, güvenli eitim ortamlarnn salanmasna, dezavantajl kesimlerin eitimden azami derecede faydalanmasna, eitimin her kademesinde niteliin artrlmasna, tekli eitime geçilmesine, okul öncesi eitimin yaygnlatrlmasna, mesleki ve teknik eitim atölye ve laboratuvarlarnn modernizasyonuna, rehberlik hizmetlerinin yaygnlatrlmasna, tasarm ve beceri atölyelerinin kurulmasna, öretmenlerin mesleki geliimlerinin desteklenmesine yönelik hamle ve yatrm yl olacan bildirdi.

DERS çZELGELERNN YENDEN YAPILANDIRILMASI

Bulunduklar çada örencilerin üretken bireyler olabilmesi için temel bilgi, beceri ve deerleri edindirme sürecinin de bu dorultuda deitiini dile getiren Selçuk, kendilerinden çok ey beklenen ve büyük umutlar balanan genç nesillerin daha donanml bir ekilde yetitirilmesi için öretim programlarnn buna uygun deitirilmesi, dönütürülmesi gerektiini söyledi. Selçuk, 2023 Eitim Vizyonu ve 11. Kalknma Plan kapsamnda öretim programlarnda deiikliklerin yapsal olarak hayata geçirilmesinin hedeflendiini, pilot çalmalarn büyük ölçüde tamamlandn belirtti.

Ziya Selçuk, bu hedef dorultusunda; temel becerilere ilikin zorunlu derslerin korunmas artyla derinleme, kiiselletirme, uygulamaya yeterli zaman salamak için zorunlu ders saati ve çeitlerinin azaltlmas, tüm eitim kademelerinde ders çizelgelerinin yeniden yaplandrlmas, özel eitim ihtiyac olan bireylere yönelik müfredatn zamann ruhuna uygun olarak tasarlanmas, hayat boyu örenme programlarnn çeitlilii ve niteliinin artrlarak kazanmlarnn belgelendirilmesine ilikin çalmalarna kararllkla devam edeceklerini anlatt.

Örencilerin dört temel dil becerisi yeterliliklerinin tespit edilmesi ve bu dorultuda dil düzeylerinin belirlenmesi çalmalarnn kendileri için ayr bir önem ifade ettiini vurgulayan Selçuk, bundan hareketle 2023 Eitim Vizyonunda Türkçe dil yeterlilikleri konusuna ayr bir balk açarak Türkçenin korunmas ve gelitirilmesini temel eitimin omurgas olarak ele aldklarn, Türkçe Söz Varl Projesi ile Dört Beceride Türkçe Dil Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi Projesini hayata geçirdiklerini anmsatt.

Selçuk, Dört Beceride Türkçe Dil Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi Projesi kapsamnda örencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuma becerilerine sahip olma durumlarn belirlemek amacyla ilk kez bir Türkçe snav uyguladklarn söyledi. Bakan Selçuk, Türkçe Söz Varl Projesi ile yazl ve sözlü dile dayal örenci derlemi, çocuk yazn derlemi ve genel Türkçe derlemi oluturmay amaçladklarn belirtti.

GÜçLÜ ÖRETMEN, GÜçLÜ GELECEK

Eitim politikalar bata olmak üzere müfredat, materyal, teknoloji gibi alanlarda yaplan her türlü reform ve iyiletirme çabalarnn baarsnn, uygulamada büyük ölçüde öretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki yeterlilikleri, adanmlklar bakmndan önemli olduunu ifade eden Selçuk, bu çerçevede, oda çocuun refah olan kapsayc ve nitelikli bir eitim hizmetinin salanmasnda, öretmen ve okul yöneticilerinin mesleki becerilerinin gelitirilmesinin önemli olduunu kaydetti. Selçuk, eitime ilikin hareket noktalarnn, Güçlü öretmen, güçlü gelecek olduuna iaret ederek deiim ve dönüümün ancak ve ancak öretmenle olacan söyledi. Öretmen Destek Noktalar ile Türkiyenin dört bir yannda mesleki geliim programlaryla dünyadaki güncel gelimeler nda öretmenlerin yannda olacaklarn belirten Selçuk, öyle devam etti:

l ve ilçe düzeyinde destek noktalar vastasyla Türkiyenin öretmen eitiminin, okullarndaki, snflarndaki her türlü i ve ilemin nasl gelitirileceine dair ortak bir fikir, dil ve eylem alan oluturuyoruz. Destek noktalar vastasyla sürdürülebilir ve sürekli eitimi hedefliyoruz. Üniversiteler, sivil toplum kurulular, özel sektör temsilcileri gibi Türkiyenin birikimi ile öretmenlerin mesleki geliimindeki her ihtiyacn anlk olarak belirleyen, destekleyen bir yap kurmay hedefliyoruz.

Ayrca mevcut insan kaynann en verimli ekilde kymetlendirilmesi ve aidiyetin güçlenmesi için öretmen ve yöneticilerin haklar konusunda gerekli duyarllk gösterilerek öretmen ve okul yöneticilerimizin atanmalar, çalma artlar, görevde yükselmeleri, özlük haklar ve benzeri dier hususlar dikkate alan Öretmenlik Meslek Kanununa ilikin dosyamz Cumhurbakanlna sunduk.

Genç öretmen kadrosu

Bakanla bal resmi eitim kurumlarnda 946 bin 114 öretmen bulunduunu aktaran Selçuk, hükümetleri döneminde atanan öretmen saysnn, mevcut öretmen saysnn yüzde 69una karlk geldiini bildirdi. Bunun ayn zamanda genç bir öretmen kadrosuna sahip olduklarn gösterdiini ifade eden Selçuk, 40 ya ve altndaki öretmen saysnn, toplam öretmen saysnn yüzde 65i olduunu söyledi. Öretmen bana düen örenci saysnn ilköretimde 16ya, ortaöretimde de 11e dütüüne dikkati çeken Selçuk, tüm corafi bölgelerdeki öretmen doluluk oranlarnn birbirine yakn düzeye yükseltildiini, norm kadro doluluk oranlarnn Dou Anadolu Bölgesinde yüzde 90,61, Güneydou Anadolu Bölgesinde yüzde 88,45, ülke genelinde ise yüzde 90,34 seviyesinde olduunu bildirdi.

Veriye dayal yönetim anlay

Selçuk, bakanln 2023 Eitim Vizyonu çerçevesinde veriye dayal yönetim anlayn benimsediini, bu anlaytan hareketle eitime ayrlan kaynaklarn daha etkin planlanabilmesi ve okul kapasitelerinin belirlenebilmesi amacyla Milli Eitim Bakanl Corafi Bilgi Sistemini hayata geçirdiini söyledi. Bakan Selçuk, bu sistemle planlamas, izlenmesi, denetlenmesi çok daha kolay ve salkl hale getirilen eitim altyapsn, derslik bana düen örenci saysn azaltmak ve ikili öretime son vererek okullarda tam gün eitim ve öretime geçme hedefleri dorultusunda güçlendirdiklerini anlatt. Bu çerçevede 2003ten bugüne kadar, 51 bin 912si hayrsever vatanda tarafndan olmak üzere toplam 315 bin 884 yeni dersliin yapmnn tamamlanarak eitim ve öretimin hizmetine sunulduunu anlatan Selçuk, bütün bu çalmalar sonrasnda derslik bana düen örenci saysnn ilköretimde 24e, ortaöretimde ise 20ye dütüünü belirtti.

Türk eitim sisteminin daha iyi hale gelmesinde hayrseverlerin büyük katks olduuna iaret eden Selçuk, Eitime katk salamak isteyen her bir yurttamzn bu arzusunu daha kolay gerçekletirebilmesi için yazlmsal bir altyap kurduk. Pilot çalmasn tamamladk. Okul yurtta i birliini gerçekletirmek için hazrladmz bu altyapnn pilot çalmasnn ardndan uygulamasna önümüzdeki yldan itibaren geçilecektir. diye konutu.

Güvenli eitim çalmalar gelecek ay açklanacak

Ziya Selçuk, gelecein teminat çocuklarn güvenli bir eitim ve öretim hayat geçirmelerini, muhtemel iddet olaylar ile madde bamll ve dier zararl alkanlklardan korunmalarn salamak amacyla 752 okulun, Emniyet Genel Müdürlüü Kent Güvenlii Yönetim Sistemine entegre edildiini anmsatarak 1 yldr süren çalmalarn sonucunu önümüzdeki ay açklama imkanmz olacak. dedi. Kültür, sanat, spor, bilim ve hayat becerilerinde çocuklara derinlikli bir bak açs sunmak ve ellerini kullanmalarna frsat vererek teori ve pratii birletirmeleri için bir ortam oluturmak için çaba harcadklarn dile getiren Selçuk, Elleriyle, gözleriyle, duygularyla, zihniyle, parmak uçlaryla muhteem bir sistem olan varlnn her detayn harekete geçirsin, örensin diye tasarm beceri atölyeleri oluturduk. Son 1 yl içinde 5 binden fazla atölyeyi hizmete soktuk. ifadesini kulland.

700 okula daha etkileimli tahta

Örenme süreçlerinin teknolojik altyapyla desteklenmesinde önemli mesafe kaydedildiini vurgulayan Selçuk, u bilgileri verdi: Bugüne kadar 432 bin 288 adet etkileimli tahta okullarmza kurulmutur. Yaklak 700 okul için 11 bin adet etkileimli tahtann sözlemesi yaplm olup 2019 sonuna kadar ilgili okullara kurulumu yaplacaktr. 13 bin 489 okula Sanal Özel A (VPN) üzerinden geni bant internet eriimi verilmektedir. Altyapnn verimli ve etkili kullanlabilmesi öretmenlerimizin yetkinliine ve özellikle de dijital eitim içeriklerinin kalitesine, yeterliliine ve kullanlabilir olmasna baldr. TÜBTAK Ulusal Akademik A ve Bilgi Merkeziyle imzalanan sözleme ile; milli iletim sistemi Pardusun okullarda yaygnlatrlmas salayarak Türk yazlm endüstrisine destek de verilmektedir.

Salanan destekler

Milli Eitim Bakan Selçuk, 2020 yl bütçesinden örencilere dorudan nakdi ve ayni olarak önemli destekler salamaya devam edeceklerini bildirdi. Selçuk, ilköretim ve ortaöretimde 284 bin 535 örencinin faydaland burslar için 1 milyar 20 milyon lira,1 milyon 248 bin 983 örencinin faydaland tamal eitim ve yemek yardm program için 4,5 milyar lira, 385 bin 943 engelli çocuun faydalanaca eitim programlar için 3 milyar 680 milyon lira, destekleme ve yetitirme kursu çerçevesinde 1 milyar 800 milyon lira, özel okullara giden 157 bin 32 örenciye eitim öretim destei kapsamnda 804 milyon lira, pansiyonlarda barnan 344 bin örenciye barnma, harçlk ve giyim-krtasiye destei olarak 1 milyar 480 milyon lira, ücretsiz kitap destei kapsamnda 1 milyar 334 milyon lira, üniversitelerde harc kaldrmalar sonucunda 2 milyon 186 bin üniversite örencisi için üniversitelere 600 milyon lira destek verileceini açklad.

Özel eitim ihtiyac olan örencilere sunulan eitim hizmetlerinin niteliini artrmak, salkl ve nitelikli malzemelerden oluan materyal teminini salamak amacyla 100 farkl çeitten toplam 143 bin materyal seti hazrlandn söyleyen Selçuk, Üretilen bu materyaller 81 ilde örenim gören özel çocuklarmzn okullarna gönderilmitir. Söz konusu materyaller 6 bin özel eitim snfnn ve okulunun materyal ihtiyacn karlamtr. Bunun yannda dijital içerikli özel eitim materyallerinin oluturulmasna yönelik olarak çalmalara balanmtr. diye konutu. 2019-2020 eitim ve öretim yl itibaryla tüm eitim kademelerinde toplam 14 bin 332 özel okul bulunduunu belirten Selçuk, 2018-2019 eitim ve öretim ylnda açk öretim örencileri hariç tüm özel okullarda kaytl örencilerin toplam örenci saysna orannn yüzde 8,72ye ulatn, örgün eitim içerisindeki özel okul saylarnn toplam okul saysna orannn ise yüzde 19,2 olduunu kaydetti.

Eitim sisteminde ciddi bir yük üstlenen özel öretim alannn gelecek üç yllk süreçte daha esnek ve amaca dönük bir yapya kavuturulacan ifade eden Selçuk, Uluslararas standartlar getirilerek gelien özel öretim, tüm okullar için destekleyici ve gelitirici bir ilev üstlenecektir. dedi. Özel öretime tevik uygulamasn kademeli olarak kaldrma karar aldklarn anmsatan Selçuk, Bu kapsamda, 2019-2020 eitim ve öretim ylnda eitim-öretim destei kapsamna yeni örenci alnmamtr. 2020 yl bütçemizde, henüz öretim kademesini tamamlamayan 84 bin 964 örencinin eitim ve öretim destei olarak 329 milyon lira ödenek öngörülmütür. ifadelerini kulland.

Ölçme ve deerlendirmenin üç temel ilkesi olan güvenirlik, geçerlik ve kullanllk ilkelerini göz önüne alarak Ankarada bulunan snav evraknn hazrland ve basld tesisleri yenilediklerini belirten Selçuk, çocuun sadece adn, soyadn, derste nasl olduunu, uslu mu, hareketli mi olduunu bilmek bize yetmez. lgisini, merakn, hayalini, elinin becerisini, evde ne okuduunu, ne yaptn, bütün bu süreçleriyle bilmek gerekir. Bilelim ki çocuklarmz izleyelim, deerlendirelim, eksik gördüümüz yerlere müdahale edelim istiyoruz. Örencilerimizi tandmz haliyle yönlendirmek için e-portfolyo sistemini gelitirdik. diye konutu.

PISA sonuçlar

PISA 2018 sonuçlarn da deerlendiren Selçuk, Türkiyenin, okuma becerileri alanndaki deerlendirme sonuçlarna göre ortalama puann 428ten 466ya, matematik alanndaki sonuçlara göre ortalama puann 420den 454e, fen alannda ortalama puann 425ten 468e çkardn kaydetti. Eitimin, Türkiyenin yarnn ekillendiren en önemli unsur ve insana dair yaplacak yatrmlarn en deerlisi olduuna iaret eden Milli Eitim Bakan Selçuk, Hükümetimiz bu bilinçle hareket etmekte, eitim alanna yönelik yatrmlarn bilimsel ve pedagojik gelimelerle kout bir ekilde sürdürmektedir. Eitimin ortak memleket meselesi olarak görülüp bu destein sürdürülmesi önemlidir. deerlendirmesinde bulundu. CHP Grup Bakanvekili Engin Özkoç, Selçukun konumasndan sonra söz alarak Saray eitim bakanl, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eitim Bakanlnn yetkilerini kullanyor. Davul kendi elinizde olsa da tokmak sarayda. Gölge saray eitim bakanl Milli Eitim Bakannn yetkilerini kullanyor. eletirisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git