Meclis’te Alevilik tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin Alevilere yönelik saldırıların araştırılması için verdiği önerge reddedildi. Görüşmelerde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz arasında “Git”, “İt” gerginliği yaşandı.

Haberler 06.12.2019 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclis Genel Kurulunda HDPnin Alevilere yönelik gerçekleen sistematik saldrlarn aratrlmas amacyla komisyon kurulmas için verdii önerge tartmalara neden oldu.

Grup önerisi üzerine konuan HDP stanbul Milletvekili Zeynel Özen, Alevilerin evlerinin duvarlarna yakn zamanda yazlm Defolun Aleviler, Alevilere ölüm yazl fotoraflar gösterdi, Bunlar, devletin Alevilii makbul bir inanç olarak saymamasndan kaynaklanyor dedi. Bu olaylarn faillerinin ortaya çkarlmadn, ya d güçlerin oyunlar ya da bir çocuun, sarhoun eylemi olarak gösterildiine dikkat çeken Özen, Cumhurbakan Erdoann Alisiz Alevilik sözlerini de, ötekiletirme, hedef gösterme olarak deerlendirerek eletirdi. Özen, Alevilerin evlerine çarp atlyor. Alevilerin evlerine çarp atmanza gerek yok. Tüm vatandalara sesleniyorum, Alevilerin kaplarn çaln, bir krmz gül verin, sizi mihman edecek orada ve hiçbir vatandamz inancndan ve etnik yapsndan dolay ötekiletirmeyecek dedi. Aratrma önergesine tüm partilerden destek isteyen Özen u çarda bulundu:

Yüce Mecliste bu aratrma önergesinin desteklenmesini istiyorum çünkü toplumsal bar ancak ve ancak biz eit yurttalk hakkn tanyarak salayabiliriz. Eit yurttalk da bu ülkenin beka sorunudur. Eer beka aryorsanz siz tüm etnik gruplara, inançlara eit yaklamak zorundasnz dedi.

ALEVNN KAPISINA ATILAN çARPI BENM KAPIMA ATILMITIR

Özenin konumasnn ardndan söz alan AK Parti Grup Bakan Naci Bostanc, Bir Alevinin kapsna atlan çarp benim kapma atlm demektir, bu ülkedeki her insan böyle düünür. Bu alçakça bir itir. En fazla kar olanlar bu milletin ortak kaderi üzerine hassasiyet tayanalardr ki bu ülkenin çok büyük çounluu bu istikamettedir dedi. Cumhurbakannn Babakanl döneminde Alevi çaltaylarn hatrlatan Bostanc, Bizim yaklammz, bu ülkede Alevi, Sünni herkesin kaderinin ortak olduudur dedi.

Y PART: ALEVLERN STSMARINA ZN VERMEYECEZ

Y Parti Grubu adna konuan brahim Halil Oral, Alevi vatandalarn evlerinin duvarlarna nefret söylemi içeren ifadelerin yazlmasn iddetle knadklarn, bunun asla kabul edilemeyeceini söyledi.

Biz bütün farkllklarmz zenginliklerimiz, erefimiz sayarz. Biz hep birlikte Türk milletiyiz diyen Oral öyle devam etti:

Bu meseleleri kamann milletimize hiçbir faydas yoktur. Toplumsal kutuplamaya yol açan bütün iktidar politikalarn bu kürsüden sonuna kadar eletirmeye devam edeceiz. Ancak unu da belirtmeliyiz ki: Siyasi varln Kürt, Türk meselesini kamak üzerine kuran siyasi organizasyonlarnn, ihanet ebekesi PKKya terör örgütü diyemeyen siyasetçilerin de Alevi kardelerimizin temiz duygularn istismar etmelerine izin vermeyeceiz.

MHP: AYRIMCILIK YAPANLAR VATAN HANDR

MHP Grup Bakanvekili Erkan Akçay da Türk milletini, 82 milyon insan herhangi bir nedenle etnik, mezhebi, inanç, felsefi düünce gibi gerekçelerle ayrmaya, bölmeye, ötekiletirmeye çalanlarn vatan haini olduunu söyledi. zmirde Alevi bir vatandan evinin iaretlenmesini alçak provokasyonlarn son örnei olarak nitelendiren Akçay, Hiç kimse nereye ne iaret koyarsa koysun, her ne yaparsa yapsn, milletimizin ayrlabileceini düünenler varsa bunlar tescilli vatan hainleridir ve o frçay tutan el bu memleketin evladna ait deildir, o boyanan boya da bu topraklarn boyas deildir ve olmayacaktr dedi.

CHP: ALEV YURTTALARA AYRIMCILIK VAR

CHP grubu adna konuan stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, Alevi yurttalarn ayrmc bir muameleye tabi tutulduklarn, bir derin devlet politikas olarak yllardr Anadolu corafyasnn Alevi nüfustan arndrldn söyledi. Söz konusu iaretlemenin basit bir iaretleme deil, Alevi yurttalarn yaad dehetin kodu olduunu belirten Tanrkulu, Alevilerin taleplerini hatrlatt. AK Parti Grup Bakan Bostancya seslenen Tanrkulu, 64üncü Hükmet Programnda aynen u cümle var: Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanyacaz. 65inci Hükmet Programnda cemevleri dümü, irfan merkezleri kalm. Adalet ve Kalknma Partisinin siyasal tercihi de bu dedi.

MHPL KILAVUZ LE TANRIKULU ARASINDA TARTIMA

Kamusal hizmetlere girmede ve yükselmede Alevi yurttalara ayrmclk yaplp yaplmadnn aratrlmasn isteyen Tanrkuluna MHP Mersin Milletvekili Olcay Klavuz, Bölücülük yapma, Ayrmcl sen yapyorsun! Bölücülük yapyorsun! diye bararak tepki gösterdi. Bunun üzerine yaanan sözlü tartma tutanaklara öyle yansd:

MUSTAFA SEZGN TANRIKULU (stanbul) çok ileri gidiyorsunuz, çok ileri gidiyorsunuz.

BAKAN Sayn Tanrkulu

OLCAY KILAVUZ (Mersin) Sen çok ileri gidiyorsun. Ayp be!

BAKAN Sayn Tanrkulu, Sayn Klavuz, lütfen

MUSTAFA SEZGN TANRIKULU (stanbul) Biraz sessizce dinleyin ya. Bu ne utanmazlk ya!

ERKAN AKçAY (Manisa) Sen utanmazsn!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) Bölücülük yapyorsun! Terbiyesiz herif! Utanmaz herif!

BAKAN Sayn Tanrkulu, Sayn Klavuz, Sayn Akçay, lütfen

OLCAY KILAVUZ (Mersin) Senin bu millete dümanln var.

MUSTAFA SEZGN TANRIKULU (stanbul) Bakn, esasl bir konuyu konuuyoruz. Bir tek kelime kimseye hakaret ettim mi ben? Bir tek kelime hakaret ettim mi kimseye? Bunu bile dinlemekten acizsiniz. Utanmazlar! (MHP sralarndan gürültüler)

OLCAY KILAVUZ (Mersin) Sen utanmazsn! Konuma! Terbiyesiz herif! Sen bir utanç vesikassn!

BAKAN Sayn Tanrkulu, lütfen yerimize oturalm. Lütfen deerli arkadalar

MUSTAFA SEZGN TANRIKULU (stanbul) Ayp ya! Ayp ya!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) Yazklar olsun be!

BAKAN Deerli arkadalar Sayn Tanrkulu

OLCAY KILAVUZ (Mersin) Alevi kardelerimizi burada istismar ediyorsun.

AL KENANOLU (stanbul) Hak mahrumiyetine urayanlarn hakkn talep etmek bölücülük deildir.

MUSTAFA SEZGN TANRIKULU (stanbul) Ayp ya! Utan ya! Utan ya!

TANRIKULU: GT DEDM

Tartma üzerine Meclis Bakan Levent Gök oturuma ara verdi. Bu srada MHP Mersin Milletvekili Olcay Klavuz ve MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Tanrkulunun kendilerine it dediini belirterek, tepki gösterdi. Milletvekillerini araya giren dier milletvekilleri sakinletirdi. Arann ardndan söz alan CHPli Tanrkulu, Alevi yurttalarn sorunlaryla ilgili olarak önemli bir konuyu konutuklarn, tek bir kötü söz söylemediini belirtti. Konuma srasnda üzerine yürününce git dediini, kendisine atfedilen o kelimeyi kullanmadn söyleyen Tanrkulu, Alevi yurttalarmzn urad ayrmcla dikkat çeken bu konuma nedeniyle bana gösterilen bu tepkinin de benim kimliimden kaynakl bir tepki olduunu da burada bir kez daha ifade ediyorum dedi.

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel de Tanrkulunun konumas srasnda kürsüye doru yürümeler olunca Tanrkulunun Git ifadesini kullandn söyledi, Bu ifade bundan bir harf eksiltmeyle baka türlü anlaldysa o sözü ben kendim geri alyorum. Üzerine yüründüü için Git. dedi, bunu Git. duyan arkadalar var, öbür türlü duyan arkadalar var. Hiçbir milletvekili o bir harf eksiiyle o kelimeyi kullanmaz, kullanmamaldr, kullanmadk dedi.

AK PART: ALEVLERN EVNE ARET HARAM DR

Tartmalarn ardndan AK Parti grubu adna, önerge üzerinde zmir Milletvekili Cemal Bekle konutu. Bekle, zmirde yaanan olay knad, Biz, AK Parti olarak, etkin kökene dayal ayrmcl reddettiimiz gibi, mezhep ve merep eksenli ayrmcl da reddediyoruz dedi. Yaananlar, Ali Baba ve Krk Haramiler masalna gönderme yaparak deerlendiren Bekle, Ali Babann evine iaret koyan haramilerin yapt gibi, Alevi vatandalarmzn evine iaret koymak da harami iidir, bunu yapanlar haramidir, bunu yapanlar hayduttur, bunu yapanlar alçaktr dedi.

HDPnin önergesi oy çokluuyla reddedildi.

Ana Sayfaya Git