Meclis’te Alevilik tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin Alevilere yönelik saldırıların araştırılması için verdiği önerge reddedildi. Görüşmelerde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz arasında “Git”, “İt” gerginliği yaşandı.

Meclis’te Alevilik tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin Alevilere yönelik gerçekleşen sistematik saldırıların araştırılması amacıyla komisyon kurulması için verdiği önerge tartışmalara neden oldu.

Grup önerisi üzerine konuşan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Alevilerin evlerinin duvarlarına yakın zamanda yazılmış “Defolun Aleviler”, “Alevilere ölüm” yazılı fotoğrafları gösterdi, “Bunlar, devletin Aleviliği makbul bir inanç olarak saymamasından kaynaklanıyor” dedi. Bu olayların faillerinin ortaya çıkarılmadığını, ya “dış güçlerin oyunları” ya da bir çocuğun, sarhoşun eylemi olarak gösterildiğine dikkat çeken Özen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ali’siz Alevilik” sözlerini de, “ötekileştirme, hedef gösterme” olarak değerlendirerek eleştirdi. Özen, “Alevilerin evlerine çarpı atılıyor. Alevilerin evlerine çarpı atmanıza gerek yok. Tüm vatandaşlara sesleniyorum, Alevilerin kapılarını çalın, bir kırmızı gül verin, sizi mihman edecek orada ve hiçbir vatandaşımızı inancından ve etnik yapısından dolayı ötekileştirmeyecek” dedi. Araştırma önergesine tüm partilerden destek isteyen Özen şu çağrıda bulundu:

“Yüce Meclis’te bu araştırma önergesinin desteklenmesini istiyorum çünkü toplumsal barışı ancak ve ancak biz eşit yurttaşlık hakkını tanıyarak sağlayabiliriz. Eşit yurttaşlık da bu ülkenin beka sorunudur. Eğer beka arıyorsanız siz tüm etnik gruplara, inançlara eşit yaklaşmak zorundasınız” dedi.

‘ALEVİNİN KAPISINA ATILAN ÇARPI BENİM KAPIMA ATILMIŞTIR’

Özen’in konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, “Bir Alevi’nin kapısına atılan çarpı benim kapıma atılmış demektir, bu ülkedeki her insan böyle düşünür. Bu alçakça bir iştir. En fazla karşı olanlar bu milletin ortak kaderi üzerine hassasiyet taşıyanalardır ki bu ülkenin çok büyük çoğunluğu bu istikamettedir” dedi. Cumhurbaşkanının Başbakanlığı döneminde Alevi Çalıştaylarını hatırlatan Bostancı, “Bizim yaklaşımımız, bu ülkede Alevi, Sünni herkesin kaderinin ortak olduğudur” dedi.

İYİ PARTİ: ALEVİLERİN İSTİSMARINA İZİN VERMEYECEĞİZ

İYİ Parti Grubu adına konuşan İbrahim Halil Oral, Alevi vatandaşların evlerinin duvarlarına nefret söylemi içeren ifadelerin yazılmasını şiddetle kınadıklarını, bunun asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

“Biz bütün farklılıklarımızı zenginliklerimiz, şerefimiz sayarız. Biz hep birlikte Türk milletiyiz” diyen Oral şöyle devam etti:

“Bu meseleleri kaşımanın milletimize hiçbir faydası yoktur. Toplumsal kutuplaşmaya yol açan bütün iktidar politikalarını bu kürsüden sonuna kadar eleştirmeye devam edeceğiz. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki: Siyasi varlığını Kürt, Türk meselesini kaşımak üzerine kuran siyasi organizasyonlarının, ihanet şebekesi PKK’ya terör örgütü diyemeyen siyasetçilerin de Alevi kardeşlerimizin temiz duygularını istismar etmelerine izin vermeyeceğiz.”

MHP: AYRIMCILIK YAPANLAR VATAN HAİNİDİR

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Türk milletini, 82 milyon insanı herhangi bir nedenle etnik, mezhebi, inanç, felsefi düşünce gibi gerekçelerle ayırmaya, bölmeye, ötekileştirmeye çalışanların vatan haini olduğunu söyledi. İzmir’de Alevi bir vatandaşın evinin işaretlenmesini alçak provokasyonların son örneği olarak nitelendiren Akçay, “Hiç kimse nereye ne işaret koyarsa koysun, her ne yaparsa yapsın, milletimizin ayrılabileceğini düşünenler varsa bunlar tescilli vatan hainleridir ve o fırçayı tutan el bu memleketin evladına ait değildir, o boyanan boya da bu toprakların boyası değildir ve olmayacaktır” dedi.

CHP: ALEVİ YURTTAŞLARA AYRIMCILIK VAR

CHP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Alevi yurttaşların ayrımcı bir muameleye tabi tutulduklarını, bir derin devlet politikası olarak yıllardır Anadolu coğrafyasının Alevi nüfustan arındırıldığını söyledi. Söz konusu işaretlemenin basit bir işaretleme değil, Alevi yurttaşların yaşadığı dehşetin kodu olduğunu belirten Tanrıkulu, Alevilerin taleplerini hatırlattı. AK Parti Grup Başkanı Bostancı’ya seslenen Tanrıkulu, “64’üncü Hükûmet Programı’nda aynen şu cümle var: “Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.” 65’inci Hükûmet Programında “cemevleri” düşmüş, “irfan merkezleri” kalmış. Adalet ve Kalkınma Partisinin siyasal tercihi de bu” dedi.

MHP’Lİ KILAVUZ İLE TANRIKULU ARASINDA TARTIŞMA

Kamusal hizmetlere girmede ve yükselmede Alevi yurttaşlara ayrımcılık yapılıp yapılmadığının araştırılmasını isteyen Tanrıkulu’na MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, “Bölücülük yapma”, “Ayrımcılığı sen yapıyorsun! Bölücülük yapıyorsun!” diye bağırarak tepki gösterdi. Bunun üzerine yaşanan sözlü tartışma tutanaklara şöyle yansıdı:

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) – Çok ileri gidiyorsunuz, çok ileri gidiyorsunuz.

BAŞKAN – Sayın Tanrıkulu…

OLCAY KILAVUZ (Mersin) – Sen çok ileri gidiyorsun. Ayıp be!

BAŞKAN – Sayın Tanrıkulu, Sayın Kılavuz, lütfen…

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) – Biraz sessizce dinleyin ya. Bu ne utanmazlık ya!

ERKAN AKÇAY (Manisa) – Sen utanmazsın!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) – Bölücülük yapıyorsun! Terbiyesiz herif! Utanmaz herif!

BAŞKAN – Sayın Tanrıkulu, Sayın Kılavuz, Sayın Akçay, lütfen…

OLCAY KILAVUZ (Mersin) – Senin bu millete düşmanlığın var.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) – Bakın, esaslı bir konuyu konuşuyoruz. Bir tek kelime kimseye hakaret ettim mi ben? Bir tek kelime hakaret ettim mi kimseye? Bunu bile dinlemekten acizsiniz. Utanmazlar! (MHP sıralarından gürültüler)

OLCAY KILAVUZ (Mersin) – Sen utanmazsın! Konuşma! Terbiyesiz herif! Sen bir utanç vesikasısın!

BAŞKAN – Sayın Tanrıkulu, lütfen yerimize oturalım. Lütfen değerli arkadaşlar…

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) – Ayıp ya! Ayıp ya!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) – Yazıklar olsun be!

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar… Sayın Tanrıkulu…

OLCAY KILAVUZ (Mersin) – Alevi kardeşlerimizi burada istismar ediyorsun.

ALİ KENANOĞLU (İstanbul) – Hak mahrumiyetine uğrayanların hakkını talep etmek bölücülük değildir.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) – Ayıp ya! Utan ya! Utan ya!

TANRIKULU: “GİT” DEDİM

Tartışma üzerine Meclis Başkanı Levent Gök oturuma ara verdi. Bu sırada MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ve MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Tanrıkulu’nun kendilerine “it” dediğini belirterek, tepki gösterdi. Milletvekillerini araya giren diğer milletvekilleri sakinleştirdi. Aranın ardından söz alan CHP’li Tanrıkulu, Alevi yurttaşların sorunlarıyla ilgili olarak önemli bir konuyu konuştuklarını, tek bir kötü söz söylemediğini belirtti. Konuşma sırasında üzerine yürününce “git” dediğini, kendisine atfedilen o kelimeyi kullanmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Alevi yurttaşlarımızın uğradığı ayrımcılığa dikkat çeken bu konuşma nedeniyle bana gösterilen bu tepkinin de benim kimliğimden kaynaklı bir tepki olduğunu da burada bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Tanrıkulu’nun konuşması sırasında kürsüye doğru yürümeler olunca Tanrıkulu’nun “Git” ifadesini kullandığını söyledi, “Bu ifade bundan bir harf eksiltmeyle başka türlü anlaşıldıysa o sözü ben kendim geri alıyorum. Üzerine yüründüğü için “Git.” dedi, bunu “Git.” duyan arkadaşlar var, öbür türlü duyan arkadaşlar var. Hiçbir milletvekili o bir harf eksiğiyle o kelimeyi kullanmaz, kullanmamalıdır, kullanmadık” dedi.

AK PARTİ: ALEVİLERİN EVİNE İŞARET HARAMİ İŞİDİR

Tartışmaların ardından AK Parti grubu adına, önerge üzerinde İzmir Milletvekili Cemal Bekle konuştu. Bekle, İzmir’de yaşanan olayı kınadı, “Biz, AK Parti olarak, etkin kökene dayalı ayrımcılığı reddettiğimiz gibi, mezhep ve meşrep eksenli ayrımcılığı da reddediyoruz” dedi. Yaşananları, “Ali Baba ve Kırk Haramiler” masalına gönderme yaparak değerlendiren Bekle, “Ali Baba’nın evine işaret koyan haramilerin yaptığı gibi, Alevi vatandaşlarımızın evine işaret koymak da harami işidir, bunu yapanlar haramidir, bunu yapanlar hayduttur, bunu yapanlar alçaktır” dedi.

HDP’nin önergesi oy çokluğuyla reddedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz