Meclis'ten ABD'li senatörlerin Türkiye mektubuna tepki

Hasmane bir tutum sergilediği belirtilen ABD'ye yönelik, 'iki yüzlü ve darbe' ithamlarıyla başlayan açıklama, müttefiklik ve destek arayışıyla son buldu.

Haberler 13.02.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerika Birleik Devletlerinde (ABD) 54 senatörün Bakan Joe Bidene gönderdikleri mektupla, insan haklar konusunda Türkiyeye bask yaplmas çarsna Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) tepki geldi.

54 senatörün mektubunda, Türkiyede hükümetin muhaliflere ve gazetecilere yönelik baskc politikalar uyguladna dikkat çekilmiti. TBMM Türkiye-ABD Parlamentolar Aras Dostluk Grubu, 87 üye milletvekilinin imzasyla ABDli senatörlerin mektubuna kar açklama yapt.

Mektupta, Türkiyede hükümetin muhaliflere ve gazetecilere yönelik baskc politikalar uyguladna dikkat çekildi, Erdoann d politikasnn daha kavgac haline geldii belirtildi. Türkiye Cumhuriyetinin kurulduu günden bugüne millet iradesini kaytsz artsz hkim klm, tam bamsz, vatandalar arasnda rk, renk ayrm yapmayan modern bir demokratik hukuk devleti olduunu halen idrak edemeyen bir ksm siyasetçilerin dost ve müttefiklerimiz arasnda mevcudiyeti artcdr ifadeleriyle balayan açklamada, ABD Kongresini basanlar terörist ilan edenlerin, haklarnda çok sayda kesinlemi mahkeme karar bulunanlar insan haklar savunucusu kisvesi altnda masumlatrmaya çalt savunularak, bunun bir çeliki olduu ifade edildi.

mzac senatörleri aklselim ile davranmaya davet ederken, sorumluluk sahibi siyasetçilerden beklentimiz, FETÖ mensuplar ya da Türkiyeye zarar vermeye kalkan dier terör örgütleriyle mücadelemizi eletirmek yerine müttefiklerine destek olmalardr ifadelerinin kullanld açklama öyle:

MÜTTEFKLKLE BADAMAYAN HASMANE BR TUTUM

ABD Senatosunun baz üyelerinin ABD Bakanna 9 ubat 2021 tarihinde gönderdikleri mektup; Türkiyeye kar sergilenen, sonuçsuz kalmaya mahkm beyhude ve müttefiklik zihniyetiyle çelien hasmane giriimlerin son örnei olmutur. mzac senatörlerin ülkemizin iç ve d politikasn hedef alan mesnetsiz ve sorumsuz ithamlar, ABD ile stratejik ortaklmz ve NATO çats altndaki müttefikliimizle hiçbir surette badamamaktadr.

NSAN HAKLARI SAVUNUCUSU KSVES

ABD Kongresini basan protestocular terörist ilan edenlerin; Türkiyede 15 Temmuz darbe giriiminde Türkiye Büyük Millet Meclisini sava uçaklar ile bombalam, tanklar ile vatandalarmz ehit etmi Fetullah Gülen Terör Örgütünün (FETÖ), haklarnda çok sayda kesinlemi mahkeme karar bulunan üyeleri ve propagandaclarn, insan haklar savunucusu kisvesi altnda masumlatrmaya çalmalar içinde bulunulan derin çelikiyi göstermektedir.

15 TEMMUZUN ARKASINDA ABDNN OLDUUNA DAR BR KANAAT VAR

Mektupta ad geçen kii, terör örgütü ban baba olarak kabul eden, örgüte mensubiyetini kendi beyanlaryla teyit eden, aile üyeleriyle birlikte kanl darbe giriimini alenen destekleyen bir teröristtir.

Türkiyede asker darbe ve müdahalelerin ve bilhassa 15 Temmuz darbe teebbüsünün arkasnda ABDnin olduuna dair halkmz arasnda yaygn kanaat mevcutken, imzac senatörlerin FETÖnün iftiralarna payanda olmalar, ABD makamlarnn 15 Temmuz darbe teebbüsüyle hiçbir ilgilerinin olmadna yönelik beyanlarnn samimiyetine gölge düüren ikiyüzlü bir tutumdur.

ELETRMEK YERNE BZE DESTEK OLUN

mzac Senatörleri aklselim ile davranmaya davet ederken, sorumluluk sahibi siyasetçilerden beklentimiz, FETÖ mensuplar ya da Türkiyeye zarar vermeye kalkan dier terör örgütleriyle mücadelemizi eletirmek yerine müttefiklerine destek olmalardr.

Ayrca, Ortadouda bar, huzur ve istikrar isteyenlerin, Türkiyede 40 bin vatandamzn katili eli kanl terör örgütü PKK ve lider kadrosu ayn olan Suriyedeki uzants PYD/YPGye kar yürüttüümüz mücadelenin DEAa kar ortaklaa yürüttüümüz mücadele kadar gerekli ve meru olduunu görmeleri de hakl beklentilerimiz arasndadr.

HAYRET VERC

Mektupta, 30 yldan fazla bir zamandr Azerbaycan topraklarnn 1/5ini igal ettii Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin dört ayr kararyla kabul ve tescil edilen, bata Hocal olmak üzere birçok ehirde masum çocuk ve kadnlar katleden saldrgan Ermenistan knamak yerine kendi toprak bütünlüünü koruyan Azerbaycan ve uluslararas hukukun gerei olarak yannda duran Türkiyeyi hedef alan eletiriler yöneltilmesi aknlkla karlanmtr.

AGT Minsk Grubu e-bakanlarndan olan ABD yönetiminin politikas, yukarda deinilen ekilde soruna Azerbaycann toprak bütünlüü çerçevesinde çözüm bulmaya çalmak iken, imzac senatörlerin tam tersi bir tutum sergilemeleri de hayret vericidir.

BZ TELKN EDENLER KENDSNE BAKSIN

Son olarak, insan haklarna sayg ve hukukun üstünlüü konusunda her zaman olduu gibi titizlikle hareket eden Türkiye, darbeci ve terörist katillere gereken cezay vermenin de hukuk devletinin gerei olduuna inanmaktadr. Bu konularda, Türkiye Cumhuriyetine telkinde bulunanlarn öncelikle kendi ülkelerindeki insan haklar ve hukuk ihlallerini gidermeye vakit ayrmalar daha faydal olacaktr.

BU BR SINAMA, HASSAS DAVRANALIM

Ortak siyasi deerler temelinde dostluk ve müttefiklik ilikisine sahip ülkelerimizin karlatklar her tür snamada birbirlerinin hassasiyetlerini dikkate alarak karlkl sayg ve samimi diyalog içerisinde hareket etmeleri önem arz etmektedir. Bu düünceden hareketle, bahse konu mektupta yer alan hususlarn hatrlatlmas iki ülke arasndaki dostane ilikilerin gerei olarak görülmütür.

Ana Sayfaya Git