Millet ittifakındaki "ben" kavgası neyin işareti?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerinde ittifak adına değil de "ben" vurgulu açıklamaları ve İYİ Parti'nin "Kemal bey bize sordu mu?" tepkisi Millet İttifakında cumhurbaşkanı adayı konusundaki kavgayı daha ileri boyuta taşıdı.

Haberler 10.09.2021 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz günlerde CHP lideri Kemal Klçdarolu sosyal medya hesabndan gençlere seslendii videoda iktidar olmalar durumunda ilk 6 ayda neler yapacaklarn sraladklar vaatlerinde Söz veriyorum hepsini tek tek ben yerine getireceim eklide tekil vurgulu ifadeleri Millet ttifaknda tepkilere neden oldu.

Y PART: KEMAL BEY BUNLARI BZE SORDU MU?

Klçdarolunun ittifak ruhuna aykr ifadelerine Y Parti Genel Bakan Yardmcs Cihan Paçac Kemal Bey bunlar bize sordu mu sözleriyle tepki gösterdi.

Ortak dil vurgusu yapan Paçac Cumhurbakan aday olarak ve tekil bazda konuuyorsa bu ittifak ruhuna uygun dümez, doru da deil. Ortak dil önemlidir ve arttr. Sayn Klçdarolu ahs adna m bunlar söylüyor, yoksa ittifak adna m konuuyor? Bunlar net olarak ortaya koymaldr. Eer ittifak adna konuuyorsa doal olarak bunlardan haberimizin olmas gerekir dedi.

Yaanan gelimeleri Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazar Mehmet Acet, GENAR Aratrma irketi Bakan hsan Akta ve Optimar Aratrma irketi Bakan Hilmi Dademir ile konutuk.

MEHMET ACET: TTFAKTA CDD BLNMEZLER VAR

Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazar Mehmet Acet Millet ittifaknda Cumhurbakan aday çkarma hususunda çok ciddi bilinmezlerin olduunu ve bunun da ittifak paydalar arasnda zaman zaman ciddi gerilimlere sebebiyet verdiini ifade ederek Bu son açklamalar da bu gerilimin kamuoyuna yansm hali olarak deerlendiriyorum. Bir uzlama salamalar kolay gözükmüyor. Yani CHPnin zihninden geçen Cumhurbakan aday profiliyle ya da Klçdarolunun zihninden geçen Cumhurbakan aday ile Akenerin zihninden geçen Cumhurbakan aday profili birbiriyle uyumlu deil. Meral Akener kendisi aday olmak istiyor zaten ama Klçdarolu buna scak bakmyor. dedi.

GERLMN BU DERECE YANSIMASI BR LK

Klçdarolunun tekil ifadelerle seslenmesi ve Y Partiden gelen tepkinin daha önce bu seviyeden yaanmadn belirten Acet Klçdarolunun kendi aday olmak istedii yönünde zaten haberler söylem ve söylentiler yaylm durumda. Farkl durutan kaynakl gerilimin bu derece yansmasn ilk defa görüyoruz. Y Parti diyor ki Biz güya ortaz ama siz kendi banza hareket ediyorsunuz, kendi banza vaatlerde bulunuyorsunuz! Bu nasl ortaklk demi oluyor. ifadelerini kulland.

CHP CEPHESNDEN YUMUATMA HAMLES

Daha önce Kurmay ekibinden CHP Genel Bakan Yardmcs ve Ankara Milletvekili Bülent Kuolunun Klçdarolunun adayln ilan etmesi ve bu çkn bizzat Klçdarolu tarafndan düzeltilmek zorunda kalndn hatrlatan Acet imdi de CHPde yeni gerilimi yumuatmak için giriimlerin olduunu söyledi.

CHP cephesinde yaanan gelimelerle ilgili Muharrem Sarkayann yazsna deinen Acet Muharrem Sarkayann köesinde de bu konu gündeme gelmiti. Bugün yazd yazda Sarkaya CHPli bir isimle konumu ve o isim de AK Partiyle Y Partiyle herhangi bir sorun yok. ki genel bakan pazar günü bir araya geldiler gibi ifadeler kullanm. Bakalm ilerleyen dönemlerde nasl sorunlar ortaya çkacak. çkma ihtimali potansiyeli var çünkü Cumhurbakanl adayl konusunda iki parti ayr ayr yerden bu sürece bakyorlar. dedi.

HSAN AKTA: TEK PART GB HAREKET EDLECE MAJI VERLMEYE çALIILIYOR AMA N DERN BAKA!

GENAR Aratrma irketi Bakan hsan Akta Millet ittifaknn tek parti gibi hareket edecei imaj verilmeye çallmasna ramen yllardr bu birlikteliin ortaya hiçbir vizyon koymadan Recep Tayyip Erdoan kartl ile ayakta durduunu ancak toplumda her partinin tabanda farkl toplumsal refleks ve frekanslara karlk geldiini ifade etti.

Akta reel politikle siyasetin derininde ilerin nasl ilediini örnek vererek u sözlerle anlatt

Her partinin kendi iddias kendi vatandaa sunduu beyan, kendi alt çkar gruplar ve toplumsal refleksleri var. Zaten buradan baktnz zaman ben uzun zamandr bir eyi dillendiriyordum. Yaklak 7-8 yldr muhalefette tek bir konu üzerinden gidiliyor: Recep Tayyip Erdoan kartl. Bu kartl siyaset üretmeden fikir koymadan, memleketin geleceine dair ekonomiyle salkla ilgili hiçbir cümle kurmadan sadece Recep Tayyip Erdoan kartl üzerinden toparlanmak bence yükü tayamyor. Mesela örnek verelim Y Parti ve CHP anlat. HDP bu sürece katlmad zaman bu anlamann bir anlam yok. Bir sepet oluturdular, küçük partilerin tamamn bu sepetin bir parças sayyorlar. Oysa onlarn da tabanlar var. CHP Abdullah Gülü aday koyduu zaman Muharrem nce bir tavr sergilemiti. Yani eer Abdullah Gül aday olursa Tayyip Erdoan yelerim diye. Onun üzerine de kendisi aday oldu. Cumhuriyet Halk Partisi kendi içinde birçok tartmaya ahit olmakla beraber çok bilinmeyenli bir denklemi takip edeceiz. Bir çat oluturup bir çat üzerinden devam etmek çok da kolay olmayacak.

çOK BLNMEYENL DENKLEM

Erdoan kartl ile bir arada durabilen Millet ittifaknn kutuplama tonlarnn daha az olduu bir atmosferde nasl ekil alacann da merak konusun olduuna vurgu ayapan Akta Kanaatimce Cumhurbakanl seçimine giderken muhalefetin uzun zamandr Yüzde 50nin cumhurbakan, Yüzde 50ye hitap eden cumhurbakan gibi eletirileri var. AK Parti tonunu daha yumuak tuttuunda veya cumhurbakanmz da Madem öyle istiyorsunuz, buyurun gelin deyip herkesin cumhurbakan çerçevesi çizildiinde ne diyeceklerini merak ediyorum. Aslnda AK Partinin de kimseyi kutuplatrd yok. zmirden de Diyarbakrdan da ayn yüzde 35 oy alan bir parti. Demek ki toplumu kutuplatran AK Parti deil. Dolaysyla biz takip edeceiz; bu çok bilinmeyenli denklemi bir çat altnda bir araya getirecekler mi, yada hiçbir varlk, gelecee dair hiçbir vizyon koymadan sadece Tayyip Erdoan kartl üzerinden bu ii modelleyebilecekler mi, dorusu çok mümkün gözükmüyor. Biz bu ve benzeri tartmalara daha çok ahit olacaz. dedi.

MAMOLUNU SADECE FATHE BENZETMED STKBALMZ DED

Akenerin CHPli mamoluna Fatih benzetmesi yapt zaman stikbalimiz ifadesi kullandna da dikkat çeken Akta Klçdarolunun adayl kesin olduu zaman oluabilecek muhtemel senaryoyu ekilde anlatt

mamolu ile Y Partinin dayanmas, Cumhuriyet Halk Partisi mamolu dayanmasndan daha güçlüydü. Bu devam eden bir süreç, bugün ortaya çkm bir ey deil. Bu anlamda Klçdarolunun adayl söz konusu olacaksa Meral Hanm Ekrem mamolunu yeler. Bu Cumhuriyet Halk Partisi kurumsalna bir baskdr. Ayn zamanda sürpriz bir ekilde Klçdarolunun adayl kesin olursa Ekrem mamolu Y Parti tarafndan da aday gösterilebilir. Akener mamolunu sadece Sultan Fatihe benzetmedi ayn zamanda da stikbalimiz dedi. Siyasiler rastgele cümle kurmazlar. Bilinçli kullanrlar cümlelerini. Bu süreç içerisinde bir kanaatim var; toplamda Millet ittifak içerisindeki tartmalardan daha çok CHP içerisindeki tartmaya ahit olacaz.

HLM DADEMR: MLLET TTFAKINDA BR AYRIMA BEKLEMYORUM

Optimar Aratrma irketi Bakan Hilmi Dademir Millet ittifaknda halka yansyan bir takm gerilimlerin özünde yüzeysel olduunu ve ayakta tutulmaya çallan ittifak bir üst akln eseri olduu için Bu tür çklar, yaplan açklamalar partilerin kendi alanlarn biraz daha geniletme çabas olarak deerlendirmek gerektiini ifade etti.

CHPli Hatay Büyükehir Belediye Bakan Lütfü Savan Millet ttifaknn cumhurbakan aday kim olacak sorusuna verdii Ulusal ve uluslararas karar vericilerin iaret edecei aday cevabn hatrlatan Dademir Dolaysyla burada uluslararas bir yap, konsorsiyum veya bir patronaj var. Bunlar ittifakn kimler tarafndan oluacana, nasl ekilleneceine karar veren ekip. Dolaysyla bugünden yarna bir gerilim oldu diye hiç kimse ittifakn özellikle hayr bloku açsndan HDPyi de dhil ederek millet ittifakna söylüyorum, orada bir çatlak ya da ayrma beklemiyorum. Ama ksmi olarak önümüzdeki günlerde barajn da dümesiyle birlikte Y Parti ve HDPde biraz oy azalmas olacaktr. O ayr bir konu. dedi.

TTFAKIN RZKOSU HZPLEMELER!

Cumhurbakanl seçimine giden süreçte ittifakn hiziplemeye kar bir imtihan vereceinin de altn çizen Dademir ttifakn bozulmas zor ama dier taraftan da farkl farkl hiziplemeler var. Akener pozisyon alrken Ekrem mamolu ve Ekibiyle hareket ederken, Klçdarolu Mansur yava ve Ankara ekibiyle hareket ediyor. Dolaysyla her iki taraf da birbirini yokluyor. Burada çoklu aday m olacak, tek aday m olacak önceki gibi bilmiyoruz henüz. Gerek 2014 gerek 2018deki eylemlere baktmzda tek aday üzerinde bir tercih olduunu önümüzdeki dönemde de ayn aksiyomun tekrarlanacan bekliyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git