Müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısı

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, müftülerine nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören tasarıya ilişkin, "Müftü lafını duyar duymaz altından birtakım kasıtlar aramayı lüzumsuz, gereksiz ve esasen toplumsal talepler bakımından da gerekli çabayı göstermeyen kör bir siyasal yaklaşım olarak değerlendiriyorum." dedi.

Haberler 29.07.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - AK Parti Grup Bakanvekili Naci Bostanc, müftülerine nikah kyma yetkisi vermeyi öngören tasarya ilikin, Müftü lafn duyar duymaz altndan birtakm kastlar aramay lüzumsuz, gereksiz ve esasen toplumsal talepler bakmndan da gerekli çabay göstermeyen kör bir siyasal yaklam olarak deerlendiriyorum. dedi.

Bostanc, müftülere nikah kyma yetkisi vermeyi de öngören Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasars hakkndaki tartmalar dolaysyla AA muhabirine deerlendirmede bulundu.

Bostanc, tasarnn komisyonlarda müzakere edilmesinin ardndan Meclis Genel Kuruluna geleceini, tüm boyutlaryla tartldktan sonra da karar altna alnacan söyledi.

Konuya politik angajmanlarla yaklamak yerine Türkiye sosyolojisi dikkate alnarak meselenin deerlendirilmesinin herkes için doru olacan vurgulayan Bostanc, Lüzumsuz korkular üreterek gerçeklikle karl olmayan endielere yaslanarak buradan bir politik motivasyon salama çabalar anlamszdr. Önemli olan insanlarn ihtiyaçlar ve getirilen düzenleme bu ihtiyaçlar karlyor mu, bununla ilgili problemler dourabilir mi? Makul, rasyonel analizler memlekete katk yapar. Dier türlüsü, yani politik motivasyonun öne çkt deerlendirmeler ilgili parti ve kurumlara da katk yapmaz. dedi.

Bostanc, Türkiyedeki nikah meselesine bakldnda iki nikahn görüldüünü, bunlardan ilkinin sivil alanda talep dorultusunda dini nikah kylmas dierinin ise resmi nikah olduunu belirtti.

Burada asli, belirleyici olann, hukuki sonuç dourann resmi nikah olduunu, bunu da herkesin bildiini anlatan Bostanc, resmi nikah olmakszn yaplan dini nikahn hukuki sonuçlar dourmayacana dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Hukuki sonuç denildiinde arkasnda devlet otoritesinin müeyyide gücünün olduu bir yapdan bahsediyoruz. Getirilen yasa tasars, kamu otoritesinin resmi nikah ilemine ilikin olarak belediyelerin yan sra müftülere de nikah kyma yetkisinin verilmesinden ibarettir. Dileyen belediyede, dileyen müftülükte nikah kyar. Bu toplumsal talep istikametinde kolaylatrc bir ilemdir. Bu kiinin kendi tercihine dair bir durumdur. Devletin burada u kiiye giderek nikah kydracaksnz eklinde bir yaklam olamaz. Devletin buradaki tavr aile biriminin teekkülü bakmndan resmi nikah tekemmül edici bir ilem olarak görmesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de böyle yürür. Müftü lafn duyar duymaz altndan birtakm kastlar aramay lüzumsuz, gereksiz ve esasen toplumsal talepler bakmndan da gerekli çabay göstermeyen kör bir siyasal yaklam olarak deerlendiriyorum.

Herkesin dini nikah kyma durumunda olmadn, bu ilemin devletle ilgili deil, sivil alanla ilgili bir ilem olduunu hatrlatan Bostanc, insanlarn dini nikahn sivil alanlarda u ya da bu ekilde kydrdn ya da hiç kydrmadn söyledi.

Bu durumun kiilerin kendi inisiyatiflerine kadn anlatan Bostanc, Müftünün nikah kymas, kamu otoritesi tarafndan hukuki müeyyideyle tahkim edilmi bir nikah aktidir, tpk belediyelerin yapt gibi. Bu bakmdan sosyolojik olarak zikredilen çocuk gelinlerin önünü açacak, küçük yata evliliin önünü açacak tarzndaki deerlendirmelere prim verecek, önünü açacak bir ilem deildir. diye konutu.

Bostanc, AK Parti iktidarnn 15 yldr resmi nikah önceleyen, aile kurumunun temelini resmi nikah olarak gören ve kadnn hukukunu güçlendiren düzenlemeler yapma tavr içerisinde olduunu dile getirdi.

AK Partinin nerede durduunu yaplan düzenlemeleri somut ekilde görmek gerektiinin altn çizen Bostanc, Yaplan düzenlemeleri görme, kafandaki mühimlerle gölge boksu yap. Bu da doru deil. Tasaryla sadece, müftülere de nikah kyma imkan veriliyor. Tpk belediye bakanlar gibi müftüler de nikah kyabilecek. Toplumsal talep varsa müftüler nikah kyarlar bu nikah da hukuki sonuç dourur. Toplumsal talep yoksa zaten biz anlamsz bir i yapyoruz demektir. Toplumsal talep öngörülerek bu kanun getiriliyor. O nedenle yaplan ii devletin kamu otoritesinin, arkasnda müeyyidesinin olduu bir hukuki ilem olarak deerlendirmek, bu çerçevede görmek en dorusudur. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git