Oyunlara gelmeyeceğiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017'nin ilk muhtarlar toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 05.01.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan reina saldrs ile ilgili olarak amaçlar bizi birbirimize düürmektir dedi sözlerine öyle devam etti, Türkiyede kimsenin hayat biçimi, sistematik bir tehdit altnda deildir. Buna asla müsaade etmeyiz. Buna 14 yllk iktidarmz döneminde frsat vermedik. Aksini iddia eden varsa, somut örnekleriyle bunu ortaya koymak mecburiyetindedir.

Erdoann konumasndaki önemli bir dier balk ise ekonomiydi. Erdoan konumasnda hem halka hem de bankalara çarda bulundu ve Hiç kimse önümü göremiyorum deme lüksüne sahip deildir. Herkes bir arkasndakinin önünü açarak, bu fedakarl yaparak bu riski alarak ilk adm atmaldr. Herkes yerinde sabit kaldnda varlk içinde yokluk çekmeye mahkum oluruz. Gelin ülkemiz için, vatanmz, milletimiz için hep birlikte harekete geçelim. dedi.

te o konumadan satr balar

Muhtarlar toplantmzn 33üncüsünde, 2017 toplantsnn ilkinde sizlerle birlikteyiz. Yeni yla yeni umutlarla girmenin heyecan içindeyken maalesef terör bir kez daha en kalle, en alçak, en sinsi yöntemleriyle ülkemizi hedef ald. 2017nin ilk saatlerinde stanbul Ortaköydeki elence mekann basan terörist 39 kiiyi katletti, 71 kiiyi yaralad. Bu vesile ile bir kez daha saldrda hayatn kaybedenleri teessür ve saygyla yad ediyor, yarallara Allahtan acil ifa diliyorum.

BU OYUNA GELMEYECEZ

Türkiye terör örgütleri üzerinden atele imtihan ediliyor. Her mücadele gibi bu asimetrik saldrlarda maalesef kayplarmz oluyor. Topraa düen her can kor bir ate gibi yüreimizi yakyor. Bu saldrlarn asl amac bizim muvazenemizi bozmadr. Duygularmzn aklmzn önüne geçirmektir. Bizi birbirimize düürmektir. Bu oyuna gelmeyeceiz, gerekirse kan kusup, kzlck erbeti içtik deme pahasna dik duracaz, soukkanllmz her daim muhafaza edeceiz.

TESLMYET GEREKçES OLAMAZ

Esasen Türkiyenin büyüklüü, Türk milletinin gücü karsnda maruz kaldmz terör saldrlar, yüreimize düürdükleri ac bir yana yel kayadan ne götürür mesabesinde hadiselerdir. 1800lerin banda Osmanlnn nüfusu yaklak 20 milyondu. Biz sadece Balkanlardan çekilirken en az 2 milyon kayp vermi milletiz. 1. Dünya Savandaki kayplarmz yine milyonlarla ölçülüyor. Cumhuriyeti kurduktan sonra ilk nüfus saymn yaptmz 1920de yaklak 13 milyon nüfusumuzun bulunduunu görüyoruz. Bu millet için üç be terör örgütünün saldrlar can yakc olsa da teslimiyet gerekçesi olamaz.

KAYBEDERSEK SERV TEZGHINA DÖNERZ

Kaçmak namertlerin iidir, bizim milletimiz her zaman mert olmutur, meydanlar gümbür gümbür inletmitir. Zaman zaman ifade ettiim gibi bugün Türkiye yeni bir stiklal mücadelesi içindedir. Bu mücadeleyi kazanrsak 2023 hedeflerimize ulaacaz. Kaybedersek 100 yl önce baarlamayan bir Sevr tezgh yeniden önümüze getirilir. Tüm vatandalarmzn, sorumluluk sahibi herkesin bu bilinçle meseleye yaklamas, üslubunu, tavrn ona göre belirlemesi gerekiyor. Türkiye teröre teslim oldu demek, teröristle, terör örgütleriyle ayn safta yer almaktr. Terör örgütünün tüm amac birilerine ite bu sözü söyletmektir. Bu sözü ifade eden kii siyaset yapmyor, sadece er ittifaknn deirmenine su tam oluyor.

YANLI YAPAN ADALETE HESAP VERR

DEAa kar en etkili mücadeleyi veren bir ülkeyi hala o alçak örgüte destek salyor imas tam da Türkiyeye saldranlarn istedikleri türden bir söylemdir. Türkiyede etnik kimlik ve inanç üzerinden siyaset yaplmasna benim kadar kar çkan baka birisi daha var mdr bilemiyorum. Tüm siyasi hayatm bu mücadele ile geçmitir. Yllarca Kürt sorunu kavramn istismar edenlerinin dertlerinin Kürt kardelerim olmad çukur eylemleriyle ortaya çkmtr. Bunlar dürüst davranmad, hep yalan söyledi. imdi gerçekler ortaya çkyor. Mezhepçilik üzerinden kendilerine alan açanlarn dertleri de aslnda bu vatandalarmzn olmad her cinayette, ittifakta ortaya çkyor. Bu meselede yanl yapan varsa hesabn güvenlik ve adalet kurumlarna verir, zaten veriyor.

GAZANTEPTE NYE SUSTULAR?

FETÖ gibi hayat tarz üzerinden milletimizi istiskal edenlere ayn muamele yaplacaktr, bu böyle bilinsin. Gazianteple Ortaköy saldrs arasnda ne fark var? Ortaköyle ilgili feveran edenler, yazanlar, acaba Gaziantepteki o 56 kiiyle ilgili ne yazdlar, ne söylediler, ne konutular, soruyorum. Orada niye sustunuz. Orada niye konumadnz? Bizi Gaziantepteki olay da canmz yakar, Beiktata da, Ortaköyde de. Bunlarn hepsi terör eylemidir. Gaziantepteki saldrya gösterilmeyen tepkiler Ortaköy saldrsna yaplnca oraya soru iaretini koymamz gerekiyor. Hemen bunu yaam biçimleri vesaire buraya kaydrmann hiçbir anlam yok. Bunlar tamamen ülkemizdeki siyasi iradeyi bir kenara ötelemek, ülkeyi bölme operasyondan baka bir ey deildir.

KMSENN HAYAT BçM BR TEHDT ALTINDA DEL

O saldrgan pazar yerinde ayn saldry yapsa yine benzer tavrlar sergilenecek miydi acaba? Buradaki amaç orada ölenlerin yasn tutmak deil, bir çatlak oluturup, toplumu kutuplatrmak olduu çok açktr. Bu gerçei görmek için ayn çevrelerin her iki olayla ilgili ifadelerini yanyana koyup bakmak kafidir. En irenç istismar Ortaköy saldrsnda olduu gibi ölü bedenler üzerinden yaplan istismardr. Türkiye kimsenin hayat biçimine sistematik bir tehdit altnda deildir. Buna asla müsaade etmeyiz. 14 yllk iktidarmz döneminde frsat vermedik. Aksini iddia eden varsa somut örnekleriyle bunu ortaya koymak mecburiyetindedir.

KMN YEDNE, çTNE, GYDNE KARIILDI

79 milyon vatandamzn tamamnn Cumhurbakan olarak herkesin hakkn, hukukunu, özgürlük alann korumak benim görevimdir. Bu kardeiniz stanbulda 4,5 yl büyükehir belediye bakanl yapt, 11 yl akn kesintisiz Babakanlk görevini yürüttü. 2,5 yldr da Cumhurbakan olarak ülkeme hizmet veriyorum. Görev verdiniz ben de görevimin gereini yerine getiriyorum. Yaptm her iin, attm her admn, her sözün kamuoyunun gözü önünde cereyan ettii bu uzun sorumluluk döneminde hayat tarz basks altnda kalan acaba tek bir kii var mdr? Kim ben u ekilde giyinmek istiyorum dedi de giyinemedi. Birileri sosyal medyada, gazetelerde hala utanmadan, sklmadan bunlar yazabiliyorlar. Bu istismar yapanlarn kendileri en bata olmak üzere kimin yediine, içtiine, gezdiine, giydiine, aldna, sattna karlmtr, soruyorum.

BENDEN BUNU BEKLEYENLER DAHA çOK BEKLERLER

Kimsenin hayat tarzna müdahale edebilecek bir uygulamaya asla tevessül etmedim. Kurucusu olduum siyasi partinin de bu yönde bir giriimi adm bu noktada olmamtr. 14 yl önce yola bu kararllkla, bu anlayla çktk. Bugün de Cumhurbakan olarak böyle bir yola bavurduuma dair en küçük bir örnek gösterilemez. Hayat Türkiyeyi bir kesimin dierleri üzerinde tahakküm kurmaya çalanlara kar mücadele etmi bir kii olarak benden böyle bir davran bekleyenler daha çok beklerler. Dünyada ve ülkemizde herkesin ayn hayat biçiminde olma mecburiyeti yoktur. Ezan okunmasna tahammül edemeyenlerin, müezzinin üzerine yürümesi ne kadar yanlsa, namaz klmayanlara kar zor kullanlmas da ayn derecede yanltr.

HAYAT BçM ÜZERNDEN çOK SALDIRIYA BEN MARUZ KALDIM

Her birimiz kendi mahallemizi savunurken dier tarafta olanlara oh olsun mantyla yaklarsak arzu ettiimiz toplumsal huzur ve bar tesis edemeyiz. Bu birikime saldran herkes milletimizden hak ettii dersi almtr, almaya da devam edecektir. Bu saldrlarn hesabn sormak da bizim en bata gelen görevimizdir. Hiçbir sfat, konum bu hesabn sorulmasna mani deildir. Bu ülke ve bu devlet hem ekmeini yiyip, hem de kendisine ihanet edenleri srtnda tamak mecburiyetinde braklamaz. Biz stiklal mücadelemizi bu tescilli Ali Kemallere ramen zafere ulatracaz, hiç merak etmeyin.Türkiye bir hukuk devlettir. Tüm kesimleri hukuka riayet etmeye davet ediyorum. Türkiyenin hayat biçimi üzerinden en çok saldrya maruz kalm siyasi kiisi herhalde bu kardeinizdir. Eime, çocuklarma saldrdlar. Benim gibi Karadeniz kökenli, Kasmpaada yetime her türlü mücadelede aktif yer alm birisi bile yasal haklarn kullanma yollar dnda baka bir yola bavurmadm. Baz eyleri elle düzeltmek mümkün deilse kalbimizle buz ederek mücadelemize devam edeceiz. iddete bavurmak kesinlikle yoktur. Kimlerin iddete bavurduunu görüyoruz deil mi? te bölücü terör örgütü PKK, FETÖ, DHKPCnin neler yaptn görüyoruz. Bunlarn siyasi uzantlar iddetle belli bir yere gelebildiler. Bu iddet olmasayd belki de oralara gelemeyeceklerdi.

TERÖR YUVALARINI TEMZLEYECEZ

lk saatlerine üzüntüyle balasak da 2017 ümitlerimizi beklentilerimizi muhafaza ediyoruz. Terörle tarihin en büyük mücadelesini veriyoruz. Suriyede El Bab operasyonunu inallah ksa sürede bitirecek ekilde yeni bir tertiplenmeye gidiyoruz. nallah bu çok yakn bir zamanda hallolacak. Ardndan Münbiç bata olmak üzere terör örgütlerinin yuvaland dier bölgeleri de temizlemeye kararlyz. Suriye kardelerimizin maduriyetlerinin bir an önce sona ermesi en büyük temennimizdir. Irakta mezhep çatmas çkarmaya yönelik her adm takip ediyoruz. nallah Cuma günü Babakanmz ve bakanlarmzn Irak seyahati olacak.

VATANDALARIMDAN BR RCAM DAHA OLACAK

Ekonominin can damar istikrar ve güven ortamadr. Türkiyeye saldrlarn hedeflerinden biri ekonomomizin düzgün giden ritmini bozmak, çarklar krmak ve durdurmaktr. u ana kadar bir yorgunluun ötesinde kalc bir hasar hamdolsun almadk. hracatmz yeniden toparlanmaya balad. Gerilemenin durduu ve yeniden yükseli dönemine girdik. Turizm sektöründe önce Rusya sonra terör olaylaryla kayplarn yaknda sona ereceini bu sezondan itibaren yeniden yükseliin balayacan düünüyorum. Tabii olmayan yüksek kur birilerine kazandrrken birilerine kaybettiriyor. Vatandalarmdan ricam, daha önce baz ricam oldu ve bu ii sahiplendiler. Yastklarn altnda varsa dövizler bunu Türk Lirasna çevirin dedik. Saolsun yüklendiler ve TLye çevirdiler.

DÖVZ ALINACAK DEL, SATILACAK DÖNEMDEYZ

çinden geçtiimiz günler döviz alnacak deil döviz satlacak dönemdir. Bunu özellikle söylüyorum. Hiçbir kriz sürdürülebilir deildir. Bu saldrlar ilanihaye devam edecek deildir. Bu saldrlar yönlendirenlere de artan maliyeti vardr. Bu maliyeti hiçbir gücün uzun süre göze alamayacana inanyorum. Bizim dayanma gücümüzü bir süredir snadlar. Mücadele gücümüzün ve inancmzn çok yüksek olduunu, birlik ve beraberliimizin kolay kolay bozulamayacan gördüler. Onlarda bu tür birlik beraberlik söz konusu deil. Özellikle Bat ülkelerinde.

BANKALARA çARI: FAZLER DÜÜRÜN

Bata kamu bankalar olmak üzere lütfen faiz oranlarn düürün. Faiz oranlarn düürün ki, yatrmc, giriimci çok daha rahat bir ekilde yatrmn yapabilsin. çünkü yatrm olursa üretim olur. Üretim olursa bu skntl süreç baaryla atlatlacaktr. çok kazanacaklarna biraz az kazansnlar. Zaten kendi paranla kazanmyorsun ki, vatandan sana getirdii parayla kazanyorsun. 10 kazanma 5 kazan.

GELN BU MLLET çN ÜLKE çN BRLKTE HAREKETE GEçELM

Bata kamu bankalarmz olmak üzere tabii 1 numara Merkez Bankas olmak üzere bu çalmay süratle yaparak bunu aaya çekmemiz gerekiyor. Türkiyenin u andaki sorunu parann yokluu deildir, parann stabil hale geçmi olmasdr. Herkes birden alacan tahsil etme, borcunu öteleme gayretine girdiinde iin içinden hiç kimse çkamaz. Hiç kimse önümü göremiyorum deme lüksüne sahip deildir. Herkes bir arkasndakinin önünü açarak, bu fedakarl yaparak bu riski alarak ilk adm atmaldr. Herkes yerinde sabit kaldnda varlk içinde yokluk çekmeye mahkum oluruz. Gelin ülkemiz için, vatanmz, milletimiz için hep birlikte harekete geçelim.

HEMEN çALIMAYA BALAYALIM

Makinalar ve tezgahlar tam kapasite çaltralm. çeride ve darda yeni pazarlar bulmak için hemen çalmaya balayalm. Bunlar yaptmzda 2017nin gerçekten çok parlak bir yl haline dönütüünü göreceiz. Buna hepimiz göreceiz. Muhtarlarmz olarak sizlerden bu mesajlarm milletimize ulatrmanz, herkesi bu yönde tevik etmenizi özellikle rica ediyorum. Bu duygularla her birinize ahsm ve milletim adna ayr ayr teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git