Özgür Özel: Erdoğan milletten af dilemeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu özel işbirliği ile hayata geçen projelere ilişkin sözlerine yazılı açıklamayla tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Kamu özel işbirliği projelerini ‘cebimizden para vererek yaptırmıyoruz’ diye savunan Erdoğan’a düşen, bugün için görünen 60 Milyar TL’lik fatura için milletimizden af dilemektir” dedi.

Haberler 06.08.2019 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel, Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoann Devletin cebinden bir kuru çkmyor sözleriyle savunduu kamu özel ibirlii (KÖ) projelerindeki garantiler ve kiralamalar nedeniyle 2017-2021 döneminde bütçeden yaplacak ödemelerin 60 Milyar TLyi bulacan söyledi.

Yapt yazl açklamada Özel, Milletin cebinden kuru deil 60 Milyar TL, eski parayla 60 Katrilyon lira çkyor. Bu buzdann görünen yüzü. 10-25 yllk garantiler dikkate alndnda fatura daha da katlanacaktr. Erdoan, KÖ projelerindeki gerçek d açklamalar nedeniyle milletten af dilemelidir ifadelerine yer verdi.

MLLETN CEBNDEN ALIP MÜTEAHHTLERE AKTARIYOR

Cumhurbakan Erdoann Bursa ehir Hastanesi ve stanbul-zmir Otoyolu Ortak Açl Töreninde KÖ projeleri ile ilgili açklamalarna tepki gösteren Özel, Erdoan törende, Biz zaten kendi cebimizden para vererek bunu yaptrmyoruz. Biz buraya yl, ay, gün koyuyoruz. Bu kadar gün, ay, yl çaltrmak suretiyle bu hastaneyi u, u, u evsafta yapacaksn diyoruz. Buna yap-ilet-devret denir diyor. Evet kendi cebinden vermiyor ama milletin cebinden alp, müteahhitlere aktaryor. Hem de bunu hane halkna transfer ad altnda yapyorlar dedi.

Karayollar Genel Müdürlüünün hane halkna transferler kalemine 2020 yl için 6 milyar 210 Milyon TL, 2021 bütçesine ise 6 Milyar 496 Milyon TL konulduunu hatrlatan Özel, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi ulatrma projeleri için bugüne kadar yaplan ödeme 4 Milyar 530 Milyon TLdir. 2019, 2020 ve 2021 ödenekleri dikkate alndnda ulatrma projeleri için milletin cebinden çkacak para 21,1 Milyar TLdir dedi.

YAP-LET-DEVRET DEL, YAP-KRALA-DEVRET

ehir hastaneleri projelerinin kiralama ve hizmet bedelinin bütçeye yükünün daha ar olduunu belirten Özelin açklamalarnn satr balar u ekilde:

2019 YILINDA EHR HASTANELERNE 6 MLYAR TL ÖDENECEK: Erdoan ehir hastanelerinin yapm modelini de yanl biliyor. Bunlar yap-ilet-devret deil yap-kirala-devret modelidir. ehir hastaneleri olarak bilinen ve Yap-Kirala-Devret yöntemiyle yaptrlan hastaneler için 2019 yl bütçesinden kira bedeli olarak 3 Milyar 680 Milyon TL, hizmet bedeli olarak 2 Milyar 470 Milyon TL olmak üzere 6 Milyar 150 Milyon TL ödenecek. 2020 yl için kira bedeli 7 Milyar 750 Milyon TL, hizmet alm bedeli 6 Milyar 500 Milyon TL olmak üzere 14 Milyar 75 Milyon TL, 2021 yl için ise kira bedeli 9 Milyar 290 Milyon TL, hizmet alm bedeli 7 Milyar 670 Milyon TL olmak üzere 16 Milyar 960 Milyon TL ödenmesi öngörülüyor. Bu faturay hasta olan olmayan tüm milletimiz ödeyecek.

PROJELERN HçBR AAMASINDA EFFAFLIK YOK: KÖ projeleri için yaplacak ödemeler için bütçede hane halkna transfer kalemi seçilmitir. Bu bal bana ayplanacak bir tutumdur ancak AKP açsndan alacak bir durum deildir. çünkü bu projelerin hiçbir aamasnda effaflk yoktur. halelerde effaflk yoktur. haleleri alan hep ayn firmalardr. hale koullar, ihalelerden sonra hem de birçok kez yanda müteahhitler lehine deitirilmitir.

Ana Sayfaya Git