Seçim barajı indirilebilinir

Televizyonların genel yayın yönetmenleriyle buluşan Başbakan Yıldırım, "Yüzde 10 seçim barajı konuşulur, indirilebilir bu seçim barajı. Çünkü bu cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde artık model değiştiği için parti gruplarından ziyade, milletvekilleri ön plana çıkıyor" dedi.

Haberler 28.03.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Televizyonlarn genel yayn yönetmenleriyle buluan Babakan Yldrm, Yüzde 10 seçim baraj konuulur, indirilebilir bu seçim baraj. çünkü bu cumhurbakanl hükümet sisteminde artk model deitii için parti gruplarndan ziyade, milletvekilleri ön plana çkyor dedi.

Yldrm, idam cezas konusunda ise Eer CHP de varsa biz de varz. Herkes varsa biz de varz. Mutlak bir mutabakat varsa bizim görevimiz onu yerine getirmek. HDP hariç. HDPnin ne istediinin önemi yok. Üç parti bunu konuur ifadelerini kulland.

Babakan Binali Yldrm, çankaya Kökünde televizyonlarn genel yayn yönetmenleriyle bir araya geldi. Yldrm, idam cezasyla ilgili bir soruya dam konusunda CHP Varz diyor ama çok samimi olduunu düünmüyorum. Bu süreç geçsin göreceiz. Eer CHP de varsa biz de varz. Herkes varsa biz de varz. Mutlak bir mutabakat varsa bizim görevimiz onu yerine getirmek. HDP hariç. HDPnin ne istediinin önemi yok. Üç parti bunu konuur yantn verdi.

Cumhurbakanl sistemine geçilirse seçim barajnn indirileceini söyleyen Yldrm, Yüzde 10 seçim baraj konuulur, indirilebilir bu seçim baraj. çünkü bu cumhurbakanl hükümet sisteminde artk model deitii için parti gruplarndan ziyade, milletvekilleri ön plana çkyor. Bu esnetilebilir, partilerle konumak lazm diye konutu.

Yldrm, bu tarz deiikliklerin Cumhurbakanl sisteminin devreye girmesi hlinde konuulabileceini vurgulad:

stikrar salamak amacyla baraj yüksek tutulmad m? imdi artk bu istikrar sandkta vatanda salyor. Dolaysyla birtakm barajlarla istikrar garanti altna almak ihtiyac ortadan kalkyor. Bu yüzden barajla ilgili bir düzenleme yaplabilir. Temsilde adalet... Baraj yüksek olunca temsilde adalet olmuyor. deniyordu, burada o sorun da ortadan kalkm oluyor. Dolaysyla her yönüyle Seçim Kanununda böyle bir deiiklie gidilebilir. Milletvekillerinin hangi usullerle seçilecei, hangi yöntem olaca konusu da oturulup konuulacak, bir partinin verecei karar deil ama biz AK Parti olarak biz buna açz.

Oturup bütün partilerle konuacaz, makul bir noktada buluursak bu deiiklii de yaparz. Bu, yaplan cumhurbakanl hükümet sisteminin bir parças deil, bunun dnda anayasa konusu olmad için hemen 16 Nisandan sonra oturup konualm bu ii, biz hazrz.

Rahat bir ekilde evetle sonuçlanacana inanyorum

Halk oylamasna ilikin kamuoyu aratrmalarnda evet ve hayr oylarnn birbirine yakn olduunun ifade edilmesi üzerine Yldrm, u ifadeleri kulland:

20 günlük bir süre var. 20 gün içerisinde mutlaka vatandan kararnda, kararszlarn kararnda kesin bir sonuç ortaya çkacak. Biz kampanya yapyoruz, anketlerle ilgilenmiyoruz. Vatandala mümkün mertebe daha fazla bir araya gelmeye çalyoruz, getirdiimiz bu deiiklii anlatyoruz. Hayr grubundakilerin yanllarn, bunlarn dorusunun ne olduunu anlatmaya çalyoruz. Dorusunu isterseniz ben, öyle kritik bir durum falan görmüyorum. Rahat bir ekilde evetle sonuçlanacana inanyorum..

MHP ile birlikte program yapmayacaz

Referandum kampanyas kapsamnda MHP ile birlikte program yapmayacaklarn belirten Babakan, Beraber program yapmyoruz ama MHP de biz de Evet kampanyas yapyoruz, hedefimiz ayn dedi.

Babakan, MHPli muhaliflerin toplantlarnda çkan olaylar hakknda da öyle konutu:

Tabii orada MHPnin kendi bünyesinde olan bir sorun. Olmamasn tercih ederiz ama bu da bir sonuç, bir vaka. Biz çileri Bakanlmza kesin talimat verdik. Her türlü program kim yapmak istiyorsa, muhalif, müzahir, kim olursa olsun, yer temini konusunda herhangi bir kstlama olmayacak. Ayrca toplantnn genel asayiini, toplantnn yaplmasn engelleyici faaliyetlere de müsamaha gösterilmeyecek. Bunlar çok net bir ekilde söylendi.

PYDnin faaliyetlerine müsamaha göstermek bizi rahatsz ediyor

Yldrm, Türkiyenin Suriye politikas hakknda u ifadeleri kulland:

Fratn dousundan Irak snrna kadar gidildiinde nüfus arlkl olarak Arap. Kürt deil. Kürtlerle de bir sorun yok. Sorun, YPG ve PYD. Bunlar PKKnn uzantlar. PKK ile iç içe geçmi eyler. Bunlar burada bir devlet kurmak istiyor. Bu açk. Suriyeyi parçalamak m yoksa Suriyenin toprak bütünlüünü korumak m istiyorlar? ABD ve Rusyann bunu söylemesi lazm. Bu karar vermeleri lazm. Orada YPG ve PYDnin faaliyetlerine müsamaha göstermek bizi rahatsz ediyor.

Burada söylemlerle uygulamalar birbirine uymuyor. Orada ne yapmaya çalrlarsa çalsnlar, önemli olan Türkiyeye tehdit nereden gelirse gelsin, ister Suriyeden ister Iraktan, o tehdidi bertaraf etmek bizim vazgeçilmez görevimizdir.

Bütün Avrupa bize kar eklinde deerlendirmek hata olur

Babakan Yldrm, sviçrede Cumhurbakan Erdoan hedef gösteren pankartla ilgili olarak Kabul edilebilir bir ey deil. Bu, tamamen suçtur. Türkiye, diplomatik yollardan yaplmas gerekeni yapmtr. Zannediyorum onlar da soruturma balattlar dedi.

Bütün Avrupa bize kar eklindeki deerlendirmelerin doru olmadn söyleyen Yldrm, Avrupay toptanc usulle deerlendirmek yanl olur. Baz ülkeler daha makul, baz ülkeler ise maalesef olumsuz bir tutum içerisindeler diye konutu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann AB ile ilgili Müzakereler için de bir referandum yapma yoluna gidebiliriz ve milletimiz ne karar verirse o karara da uyarz yönündeki açklamalarnn anmsatlmas üzerine Yldrm, u anda Türkiye kamuoyunda Avrupa Birliine olan destek dibe vurmu durumda. Cumhurbakanmzn ifade ettii ey odur. Mutlaka 16 Nisandan sonra Avrupa Birlii ile ilikiler masaya yatrlacak. Kampanya döneminde yaadklarmz da dikkate alrsak bir deerlendirme ihtiyac olduu muhakkak ifadelerini kulland.

AB ile ilgili referandumun, üyelie kabul aamasnda planlanan bir ey olduunu söyleyen Yldrm, Referandum her konuda yaplabilir. Kamuoyunda bir kafa karkl varsa, önemli bir adm atlacaksa referandum yaplabilir. Sadece bununla snrl deil baka konularda da belki ihtiyaç olacak. Vatandaa soracaz. Siyasetin karar veremedii konularda imdada vatanda yetiiyor dedi.

dam konusunda eer CHP de varsa biz de varz

dam konusunda da halk oylamasna gidilmesinin söz konusu olup olmadnn sorulmas üzerine Yldrm, dam konusu da bugünlerde gündeme getiriliyor. Bütün dikkatimizi 16 Nisana vermemiz gerektiini düünüyorum. dam da toplumun bir talebidir. Bütün siyasi partilerle bunun deerlendirmesi yaplr, ona göre adm atlr. dam konusunda CHP Varz diyor ama çok samimi olduunu düünmüyorum. Bu süreç geçsin göreceiz. Eer CHP de varsa biz de varz. Herkes varsa biz de varz. Mutlak bir mutabakat varsa bizim görevimiz onu yerine getirmek. HDP hariç. HDPnin ne istediinin önemi yok. Üç parti bunu konuur yantn verdi.

100 yllk mazisi olan kulübe mal etmek hakszlk

Babakan Yldrm, Arif Erdem ve Hakan ükürün Galatasaray üyeliinden çkarlmas hakknda Her camiada yanl adamlar olabilir. Galatasaray camias yllarca yüzümüzü aartm bir kulüptür. Dolaysyla buradaki birtakm kiilerin, birtakm marjinal, muhalif gruplarn yapt yanllar, çilikleri kulübe, 100 yllk mazisi olan kulübe mal etmek hakszlk olur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git