Şentop: Ermenistan'ın Azerbaycan'da işgalci olduğu gerçektir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ermenistan Meclis Başkanı'nın Türkiye aleyhinde sözleri olduğunu belirterek, "Bir ülke aleyhine söyleyecek sözünüz varsa onun vereceği cevabı dinleyecek cesaretinizin de olması lazım. Bir siyaset adamına yakışan budur. Ermenistan'ın, Azerbaycan topraklarında işgalci olduğu, uluslararası hukuka, uluslararası hukukun tesis ettiği kurumlara göre tespit edilmiş bir gerçektir" dedi.

Haberler 29.04.2021 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakan Mustafa entop, Türkmenistan Meclisi tarafndan düzenlenen, Uluslararas Bar ve Güveni Güçlendirmede Parlamenterlerin Rolü balkl çevrimiçi toplantda konutu. entop, 2021in Türkmenistan: Barn ve Güvenin Anavatan yl olarak kutlandn belirterek, 1991 ylnda bamszln ilan eden Türkmenistan, d politikadaki duruu ve sahip olduu daimi tarafsz ülke statüsü ile barn ve güvenin anavatan olmay tam anlamyla, kamilen hak etmi müstesna bir ülkedir. Tarafszlk siyasetini d politikasnn temel prensibi olarak benimseyen Türkmenistan, aklc ve kendinden emin tutumuyla bu duruu aktif tarafszla dönütürerek gerek bölgesinde gerek uluslararas alandaki i birliine her daim katk salamaktadr diye konutu.

PARLAMENTER DPLOMAS ÖNEML ROL OYNAMAKTADIR

Dünyann birinci sorunu haline gelen pandeminin, derin sosyal, ekonomik, insani ve siyasi etkileri olan ve gelecekte de neticelerinin hissedileceini belirten entop, Bir baka ifadeyle bu imtihan, insanln selametini etkileyen meselelerimizin ve bunlara yönelik çözümlerin müterek olduunu ispatlamtr. Irk, renk, cinsiyet ve ya ayrm olmakszn bütün insanlk Kovid-19 ve benzeri musibetlere kar bir kader birlii içindedir. Uluslararas dayanmann belki de hiç olmad kadar elzem hale geldii bu konjonktürde parlamenter diplomasi, bölgesel ve uluslararas istikrarn temininde önemli rol oynamaktadr ifadelerini kulland.

TÜRKYE YARDIMLAMAYI AR EDNMTR

Parlamentolarn, bu süreçte, insanln geleceini tehdit etmeye devam eden terör, sava, iddet, göç, fakirlik ve ktlk gibi küresel sorunlara da çareler üretmeye devam etmesi gerektiinin altn çizen entop Halklarmzn bizden temel beklentisi budur. Unutulmamaldr ki, hesaplanamaz biçimde deiim gösteren ve karmaklaan tehdit ve snamalarla tek bana mücadele yeterliliine sahip olan bir ülke dünyada mevcut deildir. Bu çerçevede, i birliine ve diyaloa açk olmamz, sorumluluk alp çözüme yönelik katk sunmamz, temsil ettiimiz halklarmzn milletvekillerine yükledii en önemli mesuliyettir. Türkiye hiçbir zaman sadece kendi iç barna, istikrarna ve refahna önem veren, bir baka ifadeyle pragmatizmi egoizmle harmanlayan bir ülke olmamtr. Bilakis, paylamay, huzur ve barn tesisinde öncü rolü oynamay ve yardmlamay iar edinmitir. Bizler, bata komularmz olmak üzere bütün ülkelerin istikrarna ve toprak bütünlüüne sayg duyuyor, uluslararas bar ve güvenin güçlendirilmesi meselesine bu veçheden bakyoruz dedi.

TÜRKYE BRLNE AçIKTIR

Türkiye olarak, herkesin güvenlii için çalmak, bütün insanl bar ve istikrar içinde yaatmak için mücadeleye devam etmeye kararl olduklarn vurgulayan entop, Bu hedef dorultusunda ülkemiz, Birlemi Milletler ve bölgesel kurulularn kapasite gelitirme çabalarna katkda bulunmann yannda, talep eden ülkelerle de ikili düzeyde kapasite gelitirme programlar gerçekletirmekte, savunma ve güvenlik i birlii anlamalar imzalamaktadr. Bilmenizi isterim ki Türkiye, bu alanda, her türlü i birliine açktr ifadesini kulland.

ERMENSTAN MECLS BAKANINA TEPK

Ermenistan Meclis Bakannn Türkiyeye yönelik sözlerini hatrlatan entop, Türkiyeye yönelik, Türkiye aleyhine ifadeleri vard. Bir ülke aleyhine söyleyecek sözünüz varsa onun verecei cevab dinleyecek cesaretinizin de olmas lazm. Bir siyaset adamna yakan budur. Türkiye, Ermenistann gerek Azerbaycana kar gerekse bölgesel olarak bir tehdit oluturan ve sorumsuz hareket eden bir devlet olduu kanaatindedir. Dolaysyla Ermenistann Azerbaycan topraklarnda igalci olduu uluslararas hukuka göre, uluslararas hukuku tesis eden kurumlara göre tespit edilmi bir gerçektir. Ermenistan, Azerbaycan ile olan çatmasnda saldrgan durumundadr deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git