Tanrıkulu: BM’nin idari yapısı değişmelidir!

BM’nin 5 daimi üye ülkeleri arasında 2 milyara yakın Müslüman’ı temsilen bir ülkenin olmadığını hatırlatan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Tanrıkulu, bu nedenle BM’nin idari yapısının değiştirilmesi, yeni sistemin de adalet üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.

Haberler 23.09.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Halkla likiler ve Tantmdan Sorumlu Genel Bakan Yardmcs eyhmus Tanrkulu, konuk olduu Uzay Haber TVde Ömer Büyüktimurun sorularn yantlad.

Birlemi Milletler (BM) 76. Genel Kurulunda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann deindii Afganistan ve Suriye meselesinin Türkiyeyi yakndan ilgilendirdiini söyleyen Tanrkulu, 4 milyon Suriyeli, 1 milyon Afganistanl mültecinin ülkelerine dönmesi için her iki ülkede de adalet temelli çözümün hzlandrlmas çarsnda bulundu.

ABD ve Rusya, kendi çkarlarn bir tarafa brakp insanlk için adm atmal

Cumhurbakan Erdoann BM Genel Kurulunda deindii konularn önemli olduunu söyleyen Tanrkulu, Dünyann gündemini özelde ise Türkiyeyi ilgilendiren hususlard. Birincisi Afganistan, ikincisi Suriye meselesiydi. Suriyeden gelen 4 milyon, Afganistandan gelen 1 milyon mülteci var sonuçta. Suriyedeki meselenin çözümü için orada aktör olduklar için söylüyorum- ABD ve Rusyasz bir çözüm olmaz. Eer Suriyede kalc bir bar, çatmaszlk isteniyorsa bölge ülkeleri bir araya gelip uzla salamalar gerekmektedir. Bölge ülkelerinin bu konuda adm atmamas, ABD ve Rusyann daha fazla orada kalmasn salyor. Bize göre Suriyedeki iç savan bitmesi adil bir anayasann yaplmasndan geçiyor. Bu ortam saland zaman Türkiyedeki 4 milyon mülteci de kendi memleketlerine gideceklerdir.

ABD 20 yl boyunca igal ettii Afganistanda kaçmak zorunda kald. Hem maddi anlamda büyük bir sknt yaad hem de askeri anlamda büyük kayplar verdi. Afganistanda yüzbinlerce insan katlettiler, sonuç itibariyle de gittiler. Hem Afganistan meselesinin hem de Suriye meselesinin adalet temelli çözümünün hzlandrlmas için; ABD ve Rusya, kendi çkarlarn bir tarafa brakp insanlk için adm atmalar gerekmektedir. Gerçi bunu hiçbir corafyada görmedik ama en azndan bu konuda onlar sktrmak gerekiyor. dedi.

BMNN DAR YAPISI DEMELDR

BMin idari yapsnn deitirilmesi gerektiine dikkatleri çeken Tanrkulu, uan BMde 5 daimi üye var. Bunlardan herhangi biri VETO hakkn kullandnda bütün iler bitiyor. Bunun deimesi gerekiyor. Bu 5 daimi üyeler arasnda Afrika ktasndan herhangi bir ülke yok, Güney Amerikadan da herhangi bir ülke yok. nanç grubu olarak Müslümanlar yok. 2 milyara yakn Müslüman var ama onlar temsil edecek bir ülke yok. Dolaysyla bunun da göz önünde bulundurularak BMnin idari yaps deitirilmelidir. Yeni bir sistemin adalet üzerinde mutlaka kurulmas gerekiyor. ifadelerine yer verildi.

AK PARTNN SEçM BARAJINI KALDIRMAMASI BÜYÜK BR EKSKLKTR

Seçim baraj konusunda düüncelerini dile getiren Tanrkulu, 20 yllk süreç içerisinde yüzde 10luk seçim barajn AK Partinin kaldrmamas büyük bir eksikliktir ve ayn zamanda seçmene verdii sözü yerine getirmemesidir. Bize göre her hlükrda temsilde adaletin salanmas gerekiyor. Yönetimde istikrar için temsilde adaletin feda edilmesi doru deildir. Dolaysyla seçim barajnn sfrlanmas gerekiyor. Cumhurbakan Hükümet Sistemine geçilmesi nedeniyle yönetimde istikrar salanm bulunuyor. Bu yüzden seçim barajna gerek yoktur. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git