Tanrıkulu: BM’nin idari yapısı değişmelidir!

BM’nin 5 daimi üye ülkeleri arasında 2 milyara yakın Müslüman’ı temsilen bir ülkenin olmadığını hatırlatan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Tanrıkulu, bu nedenle BM’nin idari yapısının değiştirilmesi, yeni sistemin de adalet üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.

Tanrıkulu: BM’nin idari yapısı değişmelidir!

HÜDA PAR Halkla İlişkiler ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Tanrıkulu, konuk olduğu Uzay Haber TV’de Ömer Büyüktimur’un sorularını yanıtladı.

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değindiği Afganistan ve Suriye meselesinin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Tanrıkulu, 4 milyon Suriyeli, 1 milyon Afganistanlı mültecinin ülkelerine dönmesi için her iki ülkede de adalet temelli çözümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

“ABD ve Rusya, kendi çıkarlarını bir tarafa bırakıp insanlık için adım atmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda değindiği konuların önemli olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Dünyanın gündemini özelde ise Türkiye’yi ilgilendiren hususlardı. Birincisi Afganistan, ikincisi Suriye meselesiydi. Suriye’den gelen 4 milyon, Afganistan’dan gelen 1 milyon mülteci var sonuçta. Suriye’deki meselenin çözümü için –orada aktör oldukları için söylüyorum- ABD ve Rusya’sız bir çözüm olmaz. Eğer Suriye’de kalıcı bir barış, çatışmasızlık isteniyorsa bölge ülkeleri bir araya gelip uzlaşı sağlamaları gerekmektedir. Bölge ülkelerinin bu konuda adım atmaması, ABD ve Rusya’nın daha fazla orada kalmasını sağlıyor. Bize göre Suriye’deki iç savaşın bitmesi adil bir anayasanın yapılmasından geçiyor. Bu ortam sağlandığı zaman Türkiye’deki 4 milyon mülteci de kendi memleketlerine gideceklerdir.

ABD 20 yıl boyunca işgal ettiği Afganistan’da kaçmak zorunda kaldı. Hem maddi anlamda büyük bir sıkıntı yaşadı hem de askeri anlamda büyük kayıplar verdi. Afganistan’da yüzbinlerce insanı katlettiler, sonuç itibariyle de gittiler. Hem Afganistan meselesinin hem de Suriye meselesinin adalet temelli çözümünün hızlandırılması için; ABD ve Rusya, kendi çıkarlarını bir tarafa bırakıp insanlık için adım atmaları gerekmektedir. Gerçi bunu hiçbir coğrafyada görmedik ama en azından bu konuda onları sıkıştırmak gerekiyor.” dedi.

“BM’NİN İDARİ YAPISI DEĞİŞMELİDİR”

BM’in idari yapısının değiştirilmesi gerektiğine dikkatleri Çeken Tanrıkulu, “Şuan BM’de 5 daimi üye var. Bunlardan herhangi biri VETO hakkını kullandığında bütün işler bitiyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Bu 5 daimi üyeler arasında Afrika kıtasından herhangi bir ülke yok, Güney Amerika’dan da herhangi bir ülke yok. İnanç grubu olarak Müslümanlar yok. 2 milyara yakın Müslüman var ama onları temsil edecek bir ülke yok. Dolayısıyla bunun da göz önünde bulundurularak BM’nin idari yapısı değiştirilmelidir. Yeni bir sistemin adalet üzerinde mutlaka kurulması gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.

“AK PARTİ’NİN SEÇİM BARAJINI KALDIRMAMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİR”

Seçim barajı konusunda düşüncelerini dile getiren Tanrıkulu, “20 yıllık süreç içerisinde yüzde 10’luk seçim barajını AK Parti’nin kaldırmaması büyük bir eksikliktir ve aynı zamanda seçmene verdiği sözü yerine getirmemesidir. Bize göre her hâlükârda temsilde adaletin sağlanması gerekiyor. Yönetimde istikrar için temsilde adaletin feda edilmesi doğru değildir. Dolayısıyla seçim barajının sıfırlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne geçilmesi nedeniyle yönetimde istikrar sağlanmış bulunuyor. Bu yüzden seçim barajına gerek yoktur.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler