Taşçıer: Ülke siyaseti Üçüncü Yol'la değişecek

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, partisinin "oyuncu değil, oyun kurucu" olduğunu belirterek, Üçüncü Yol seçeneğiyle ülke siyasetinin değişeceğini söyledi.

Haberler 17.02.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erken seçim tartmalar gündemdeki scakln korurken, partilerin ittifak çalmalar da hz kazand. En son CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun çarsyla Y Parti, Saadet Partisi (SP), Demokrat Parti (DP), DEVA Partisi ve Gelecek Partisinin genel bakanlar Güçlendirilmi parlamenter sistem çalmas ad altnda bir araya geldi. Buna kar, ülkenin 3üncü büyük partisi konumunda olan ve tüm anketlerde olas bir seçimin kilit partisi olarak öne çkan Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) Üçüncü Yol çalmalar da sürüyor. HDP, geçtiimiz haftalarda sol ve sosyalist partilerle yapt toplantda ortaya çkan mücadele birlii fikrini büyütme hedefinde. HDP Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, ittifak ve Üçüncü Yol tartmalarna dair deerlendirmelerde bulundu.

HDPNN GÜCÜ

Alternatif siyasetin önemine deinen Taçer, Biz Türkiye siyasetinde bir dengeyiz. Deiik ittifaklarn yedei olmaya ya da kar olmaya mecbur deiliz dedi. Daha önce Kürt siyasi partilerle ittifak kurduklarn anmsatan Taçer, imdi Kürt sorunu bata olmak üzere dier tüm sorunlarn çözümü için sol ve sosyalist partileriyle bir ittifak çalmalarnn olduunu kaydetti. Taçer, ttifak partileriyle ortaklap aldmz kararlar halkmza açklayarak, yürürüz. Nasl bir parti olduumuzu geçtiimiz belediye seçimlerinde göstermitik. O seçimlerde stanbul gibi bir yeri teslim ettik. Adeta bir ülke teslim ettik. Biz ülkenin geleceini belirleyebilecek bir partiyiz diye kaydetti.

ÖCALANIN DÜÜNCELER

Alternatif olarak savunduklar Üçüncü Yolun mral Cezaevinde ar tecrit altnda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalann daha önceki yllardr önerdii bir düünce olduunu kaydeden Taçer, Öcalann teorisini kurduu bu seçenekten yanayz. Üçüncü Yol olmazsa ve biz bunu hayata geçiremezsek ne Türkiyedeki demokrasi sorununu ne de Kürt sorununu çözebiliriz. Bu sorunlarn çözümü Üçüncü Yoldan geçer diye kaydetti.

6 partinin genel bakanlarnn yapt toplantya dikkati çeken Taçer, Seçimlerde yüzde bir alm bir partiyle dahi bir araya gelebiliyorlar fakat HDPyle gelemiyorlar. Biz ne Millet ttifakndan ne de Cumhur ttifakndan yanayz. Aslnda bu durum bile Üçüncü Yolun ne kadar hakl bir yol olduunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bizler ancak bu yolla bu oyunlar boa çkarabiliriz. Yüzde 15 oy potansiyeli olan bir parti iktidarlar deitirebilir. Biz gücümüzü ülkedeki demokrasi güçlerinden ve Kürt halkndan alyoruz ifadelerini kulland.

ÜçÜNCÜ YOL ISRARI

Parti çalmalar srasnda halkn da Üçüncü Yola destek verdiini aktaran Taçer, Halkmz da Üçüncü Yolda srarc. Halk bugün sistem partilerinin kurduu her iki cephenin de Kürt sorunu gibi sorunlar çözemeyeceini belirtiyor. Üçüncü bir çkn gerekli olduunu halk da söylüyor. Bugün halk kendi yolunu kendisi çiziyor dedi. Kürtlerin kendilerine üçüncü bir yolu dayattn ifade eden Taçer, Baarya ulaacamz söylüyorlar. Halk da bizi bir partinin arka bahçesi olarak görmek istemiyor diye belirtti.

OYUN KURUCUYUZ

Olas bir seçimde baaryla çkacaklarn belirten Taçer, hem iktidar partilerinin hem de 6 siyasi partinin bir araya geldii ittifak grubunun her halükarda kendilerine ihtiyaçlarnn olacann altn çizdi. Taçer, Bu partiler kendilerini bizlere göre ekillendirecekler. Bizim taleplerimizi göz önünde bulundurmaya mecbur kalacak. Cumhurbakanl seçimlerinde de kendi adaymzla da çkabiliriz. Türkiyede seçimlerde bizler artk oyuncu deil, bizzat oyun kurucuyuz. Cumhurbakanl sistemi sonrasnda iki partili sisteme geçi diye bir hesap vard. HDP o hesab bozdu. HDP bugün Meclise Kürtleri, sosyalistleri ve tüm ezilenleri koyacak. HDPnin baraj sorunu yok. Fakat seçimlere dier sol ve sosyalist partilerle girip onlar da Meclise tamay istiyoruz. Meclisin güçlü olmas anlamnda dier partilerin olmas önemli. Cumhurbakanl seçimlerinde de taleplerimiz önemli. Taleplerimiz karlanmazsa kendi adaymzla çkmamzda hiçbir sorun olmaz. unu da belirtmek önemli; Üçüncü Yol seçenei Türkiye siyasetini deitirecek ve yeni ufuklar açacak.

Ana Sayfaya Git