Taşçıer: Ülke siyaseti Üçüncü Yol'la değişecek

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, partisinin "oyuncu değil, oyun kurucu" olduğunu belirterek, Üçüncü Yol seçeneğiyle ülke siyasetinin değişeceğini söyledi.

Taşçıer: Ülke siyaseti Üçüncü Yol'la değişecek

Erken seçim tartışmaları gündemdeki sıcaklığını korurken, partilerin ittifak çalışmaları da hız kazandı. En son CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla İYİ Parti, Saadet Partisi (SP), Demokrat Parti (DP), DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin genel başkanları "Güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışması adı altında bir araya geldi. Buna karşı, ülkenin 3'üncü büyük partisi konumunda olan ve tüm anketlerde olası bir seçimin kilit partisi olarak öne çıkan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Üçüncü Yol" çalışmaları da sürüyor. HDP, geçtiğimiz haftalarda sol ve sosyalist partilerle yaptığı toplantıda ortaya çıkan "mücadele birliği" fikrini büyütme hedefinde. HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, ittifak ve "Üçüncü Yol" tartışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

HDP'NİN GÜCÜ

Alternatif siyasetin önemine değinen Taşçıer, “Biz Türkiye siyasetinde bir dengeyiz. Değişik ittifakların yedeği olmaya ya da karşı olmaya mecbur değiliz" dedi. Daha önce Kürt siyasi partilerle ittifak kurduklarını anımsatan Taşçıer, şimdi Kürt sorunu başta olmak üzere diğer tüm sorunların çözümü için sol ve sosyalist partileriyle bir ittifak çalışmalarının olduğunu kaydetti. Taşçıer, "İttifak partileriyle ortaklaşıp aldığımız kararları halkımıza açıklayarak, yürürüz. Nasıl bir parti olduğumuzu geçtiğimiz belediye seçimlerinde göstermiştik. O seçimlerde İstanbul gibi bir yeri teslim ettik. Adeta bir ülke teslim ettik. Biz ülkenin geleceğini belirleyebilecek bir partiyiz” diye kaydetti.

ÖCALAN’IN DÜŞÜNCELERİ

Alternatif olarak savundukları "Üçüncü Yol”un İmralı Cezaevi'nde ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın daha önceki yıllardır önerdiği bir düşünce olduğunu kaydeden Taşçıer, “Öcalan’ın teorisini kurduğu bu seçenekten yanayız. Üçüncü Yol olmazsa ve biz bunu hayata geçiremezsek ne Türkiye’deki demokrasi sorununu ne de Kürt sorununu çözebiliriz. Bu sorunların çözümü Üçüncü Yol’dan geçer" diye kaydetti.

6 partinin genel başkanlarının yaptığı toplantıya dikkati çeken Taşçıer, "Seçimlerde yüzde bir almış bir partiyle dahi bir araya gelebiliyorlar fakat HDP’yle gelemiyorlar. Biz ne Millet İttifakı’ndan ne de Cumhur İttifakı’ndan yanayız. Aslında bu durum bile Üçüncü Yol’un ne kadar haklı bir yol olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bizler ancak bu yolla bu oyunları boşa çıkarabiliriz. Yüzde 15 oy potansiyeli olan bir parti iktidarları değiştirebilir. Biz gücümüzü ülkedeki demokrasi güçlerinden ve Kürt halkından alıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÜÇÜNCÜ YOL’ ISRARI

Parti çalışmaları sırasında halkın da Üçüncü Yol'a destek verdiğini aktaran Taşçıer, "Halkımız da Üçüncü Yol’da ısrarcı. Halk bugün sistem partilerinin kurduğu her iki cephenin de Kürt sorunu gibi sorunları çözemeyeceğini belirtiyor. Üçüncü bir çıkışın gerekli olduğunu halk da söylüyor. Bugün halk kendi yolunu kendisi çiziyor" dedi. Kürtlerin kendilerine üçüncü bir yolu dayattığını ifade eden Taşçıer, "Başarıya ulaşacağımızı söylüyorlar. Halk da bizi bir partinin arka bahçesi olarak görmek istemiyor" diye belirtti.

'OYUN KURUCUYUZ'

Olası bir seçimde başarıyla çıkacaklarını belirten Taşçıer, hem iktidar partilerinin hem de 6 siyasi partinin bir araya geldiği ittifak grubunun her halükarda kendilerine ihtiyaçlarının olacağının altını çizdi. Taşçıer, "Bu partiler kendilerini bizlere göre şekillendirecekler. Bizim taleplerimizi göz önünde bulundurmaya mecbur kalacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kendi adayımızla da çıkabiliriz. Türkiye’de seçimlerde bizler artık oyuncu değil, bizzat oyun kurucuyuz. Cumhurbaşkanlığı sistemi sonrasında iki partili sisteme geçiş diye bir hesap vardı. HDP o hesabı bozdu. HDP bugün Meclis'e Kürtleri, sosyalistleri  ve tüm ezilenleri koyacak. HDP’nin baraj sorunu yok. Fakat seçimlere diğer sol ve sosyalist partilerle girip onları da Meclis'e taşımayı istiyoruz. Meclis'in güçlü olması anlamında diğer partilerin olması önemli. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de taleplerimiz önemli. Taleplerimiz karşılanmazsa kendi adayımızla çıkmamızda hiçbir sorun olmaz. Şunu da belirtmek önemli; Üçüncü Yol seçeneği Türkiye siyasetini değiştirecek ve yeni ufukları açacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler