TBMM Genel Kurulu, 'özel gündem' ile toplandı

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin 99'uncu açılış yıl dönümü nedeniyle 'özel gündem' ile toplandı.

Haberler 24.04.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açlta konuan TBMM Bakan Mustafa entop, meclis çats altnda bulunmann deerine deindi. Türkiyenin bölgesinde ve dünyada gittikçe artan bir etkinlie sahip olmasnn tesadüf olmadn vurgulayan entop, Türkiye bu güce, gayretli milleti, basiretli idaresi, yerli ve milli politikalar ve en önemlisi de köklü demokrasi gelenei sayesinde ulamtr dedi. Demokrasi vurgusu yapan entop, öyle konutu:

Köklü bir seçim ve parlamento geleneine sahip bir ülke olarak Türkiye için sivil siyasetin dnda zemin, demokrasiden baka çare, diyalog içermeyen bir söylem araynda olmak, bu ülkenin geleceini baltalamaktr. Hangi düzeyde olursa olsun, neyi amaçlarsa amaçlasn, ne tür bir kisveye bürünürse bürünsün, fikirlerini hakim klmak veya rakiplerini zayf düürmek için iddeti bir yöntem olarak benimseyenler, iddet ile arasna mesafe koyamayanlar, bu ülkenin ve milletin aleyhine çalmaktadrlar.

AK PARTL BOSTANCI KONUTU

AK Parti grubu adna konuan Grup Bakan Naci Bostanc, meclisin ald kararlara kar yaplan eletirilere vurgu yaparak, temel kurumlara kar dikkatli ve itinal bir dilin gerekli olduuna dikkat çekti. Bostanc öyle dedi:

Bu kurumlardan biri olarak Meclis, millet iradesinin tecelli yeridir. Meclisin çeitli müzakerelerle ald kararlar eletirmek elbette mümkündür; fakat kurumsal itibarna halel getirecek ekilde, kimi kararlarn darbe olarak tanmlamak asla kabul edilemez. Unutulmasn ki, Meclisin sözü, milletin nihai sözüdür. Kararnn demokrasi d eletirisi, dorudan milletimize, onun karar ve tercihlerine kar söylenmi bir söz hükmündedir dedi.

KILIçDAROLUNA YÖNELK SALDIRI

Bostanc, ehit cenazesi srasnda CHP Genel Bakan Kemal Klçdaroluna yönelik saldry hatrlatarak, çubukta ehidimizin cenaze töreninde meydana gelen müessif olay asla kabul edilemez. Sayn genel bakana ve CHP temsilcilerine bir kez daha Geçmi olsun diyorum. Sayn Cumhurbakanmzn Türkiye ittifak ve kzgn demiri soutmak sözleriyle siyasi iklimin normallemesine çarda bulunduu bir siyasi atmosferde bu olayn yaanmas ayrca dikkate deerdir. Türkiyenin her tür gerilimi akl ve sorumluluk çizgisinde amaya, beyanlarn bu istikamette olumasna ihtiyac vardr. Öte yandan, toplumsal kutuplama yerine kucaklamann yolu kurumlar ortak deer çizgisinde tutmaktan, siyasal dilin kollarn uzatmaktan geçer. Biz bu ülkenin ortak aklndan, fikrinden her zaman faydalandk. Her tür eletiri ve teklifin kkrtclktan, itham ve isnatlardan uzak olmas, asabiyet duygusuna seslenmek yerine tüm toplumun vicdannda karlk bulmas önemlidir diye konutu.

MHPL AKçAY KONUTU

MHP grubu adna konuan Grup Bakanvekili Erkan Akçay da, 16 Nisan 2017 Anayasa referandumu ile Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçildiini belirterek, imdi bu sistemin bütün kurum ve kurallaryla yerleip ilemesi dönemindeyiz. Buna katk vermek hepimizin görevidir. Bu sistem daha uzlamac ve ibirliklerine imkn veren, bütünletirici bir sistemdir. ktidar daha büyük ve kapsaml ekilde millet onayna balanmtr. Yeni dönemde söz daha büyük çounlukla yine milletindir. Milletin sözünü koruyup kollama, bu sözün gereini yerine getirenleri denetleme ve dengeleme görevi meclisimizindir. Siyaset, demokratik bir yar ve rekabettir ayn zamanda. Bu yar ve rekabet uzlamazla, dümanla ve kör dövüüne dönümemelidir. Dünyada ve bölgemizde yaanan sanclar, belirsizlikler ve endie verici hadiselerin ortaya çkard tehdit ve tehlikelere kar birlik ve beraberliimizi tahkim edip güçlü olmak, uyank olmak mecburiyetimiz vardr. Bekamza yönelik tehdit ve tehlikeleri hiçbir gerekçeyle görmezden gelemeyiz. Bu hassasiyet ve sorumluluk her eyden ve herkesten önce meclisimizin mensuplarnda olmaldr. Tpk 23 Nisan 1920 meclisi gibi dedi.

HDP E Bakan Pervin Buldan ise Türkiyenin ihtiyac olan eyin demokrasi ve bar olduuna iaret etti. Y Parti grubu adna konuan Grup Bakanvekili Lütfü Türkkan ise parlamentonun dilinin iyi kullanlmas gerektiini belirtti.

Ana Sayfaya Git