TBMM'de bu hafta

Meclis, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve finansal piyasalara katkı sunacak düzenlemeleri içeren kanun teklifi üzerinde çalışma yapacak.

Haberler 17.02.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, AK Parti milletvekillerinin imzasn tayan, finansal piyasalara ilikin yenilikler içeren Bankaclk Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi görüülecek.

Teklife göre, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan sistemik önemli olarak belirlenen bankalar, mali bünyelerinde bozulma yaratacak hallerden herhangi birinin görülmesi veya görülme ihtimalinin ortaya çkmas halinde alnacak tedbirlerin önceden belirlenmesi maksadyla önlem plan hazrlamakla yükümlü olacak.

Yaplan denetimler sonucunda mali bünyede bozulma meydana getirecek hallerin gerçekletiinin veya gerçekleme ihtimalinin tespit edilmesi halinde, BDDK, bankadan önlem plannda yer alan tedbirlerden birini veya birkaçn almasn isteyebilecek.

Bankalar tarafndan finansal piyasalarda yapay arz, talep veya döviz kuru dahil fiyat oluumunu salamak amaçl ilem ve uygulamalarn yaplmas, gerçee aykr veya yanltc bilgilerin yaylmas, tasarruf sahiplerinin gerçee aykr veya yanltc ekilde yönlendirilmesi, manipülasyon ve yanltc ilemler olarak kabul edilecek.

Bankaclk faaliyetlerine özgü olarak bankalarda müteri ilikisi kurulduktan sonra oluan gerçek ve tüzel kiilere ait veriler, müteri srr haline gelecek.

Finansal piyasalarda manipülasyon ve yanltc ilemler olarak kabul edilen ilem ve uygulamalar gerçekletirenlere idari para cezas verilecek.

Bankaclk Kanunu, Banka Kartlar ve Kredi Kartlar Kanunu, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman irketleri Kanununda yer alan idari para cezalar güncellenecek.

Yurt dnda sermaye piyasalarnda geni bir uygulama alan bulan trust kurumu, Türk sermaye piyasasna Teminat Yönetim Sözlemesi olarak kazandrlacak.

Vatandalar, büyük ölçekli projelere finansman salayarak ortak olabilecek. Sermaye Piyasas Kurulu tarafndan gerçek ve tüzel kiilerden talep edilen bilgi, belgelerin verilmemesi, eksik verilmesi, yanltc nitelikte verilmesi durumunda 20 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezas uygulanabilecek.

- Komisyonlar

Dileri Komisyonu, 19 ubat çaramba günü yapaca toplantda, gündemindeki uluslararas anlamalarn onaylanmasna ilikin kanun tekliflerini görüecek.

nsan Haklarn nceleme Alt Komisyonu da çaramba günü toplanacak ve Ankara Büyükehir Belediyesi 25. Dönem çocuk Meclisi üyelerini dinleyecek.

Milli Eitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunun perembe günü yapaca toplantda Türkiye Maarif Vakf Mütevelli Heyeti Bakan Birol Akgün vakf çalmalar hakknda komisyonu bilgilendirecek.

Hükümlü ve Tutuklu Haklarn nceleme Alt Komisyonu da perembe günü toplanacak. Toplantda Elaz Ceza nfaz Kurumlar nceleme Raporu görüülecek.

Ana Sayfaya Git