Temelli: HDP olmasa İçişleri Bakanı'nın yapacak işi yok

Partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "HDP olmasa yapacak işi yok. HDP'yle yatıyor, HDP'yle kalkıyor. HDP düşmanı. Adeta iç savaş bakanı" diyerek tepki gösterdi.

Haberler 13.11.2019 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi E Genel Bakan Sezai Temelli, partisinin grup toplantsnda çileri Bakan Süleyman Soyluyu HDP düman olmakla suçlad ve Adeta iç sava bakan dedi. Türkiyede de demokratik bir anayasa için demokrasi ittifakn büyütmeliyiz. Faizmi ykmak ve yeni anayasa için ortak aklda mutlaka bulumalyz çars yapan Temelli, yerel seçimlerdeki stratejilerinin doru olduunun ortaya çktn söyledi: Halklar kazand, yoksullar kazand, içiler kazand, kadnlar kazand.

Abdullah Öcalann devlet yetkililerine Bu masay devirirseniz, çözümü Washingtonda Moskovada ararsnz dediini hatrlatan Temelli, Bu uyar çok tarihi bir belirlemeydi. ktidar imdi ABDde Rusyada çözüm aryor. Biz de diyoruz ki orada arama. çözüm aranacaksa bunun adresi mraldr dedi. Temellinin açklamalarndan satr balar öyle:

NEDEN HALKA SALDIRIYORLAR: Bütçe artk diki tutmuyor. Sadece bütçe aç büyümüyor borçlar da büyüyor. Türkiye giderek daha çok borçlanyor. Bu Türkiyede ekonominin nereye sürüklendiinin en açk göstergesidir. ktidar borçlanarak, açk vererek kendisini ayakta tutmaya çalyor. Ama tüm bu yaplanlarn bedelini de halka ödetiyorlar. Yediden yetmie herkes borçland. Borçlulara imdi bir de e-haciz balad. Geçtiimiz ay 1 buçuk milyon kiiye daha, ondan önceki ay 3 milyon 300 kiiydi, imdi de 1,5 milyon kiiye e-haciz yoluyla haciz ilemi uyguland. Bunun içinde örenciler, esnaf, içiler var, geçinemeyenler yoksullar var. Neden saldryor halka? O bütçe aç için, o borçlanma için. Neden saldryor, sava ve Saray finanse etmek için.

SAYITAY YOLSUZLUU ORTAYA çIKARDI: Hukuksuzluun, adaletsizliin kol gezdii bir ülkede yayoruz. Hukuksuzluun en önemli göstergesi kayymlardr. OHALin en önemli karl kayymlard. OHALsiz yapamayanlar, bu ülkeyi yönetemeyenler, bu tükenmi iktidar, 31 Marttan sonra yine kayymlara devam ediyor. Kayymlar hukuksuzluktur, anayasa ihlalidir. Belediyeler yolsuzluun merkezi haline gelmilerdir. Saytay raporlar yolsuzluun büyüklüünü ortaya çkard. Bunu açkça ifade etti.

2017 ylnda 31 müzekkerenin tamam kayym icraatlarna ilikin suç duyurusudur. Bunu bizzat Saytay bakan dile getirdi. Hatrlarsnz kayym raporumuz hakknda toplatma karar ald. Ben o savcya sesleniyorum; imdi Saytay raporlarn da toplayn.

16 belediyemize kayym atand, gasp edildi. En son pekyolu Belediyemize kayym atand. Kürt halknn iradesini kayym atayarak yok saymak, siyaseten aczin, AKP tarafndan itirafdr. 31 Martta kayymlar süpürüp attk, bu kez kayymlarla beraber iktidar süpürüp atacaz.

ÜLKE TECRT GRDABINDA: Tecrit hak ihlallerinin adaletsizliklerin sava politikalarnn normalletirilmesinde iktidarn enstrüman olmutur. Tecrit oldukça bu ülkede toplumsal bar icra edilemez. Talimatl yarg marifetiyle tecrit olaanlamtr. Yarg demokratik siyaseti tecrit altna almtr. Yüksekda ve Demirtaa verilen tutuklama karar tecrit hukukudur. Osman Kavalann cezaevinde olmas tecrit hukukun yeniden üretilmesidir. Ülke bir tecrit girdabndadr. Bugün tecrit tüm cezaevlerinde ikence olmutur.

GÜNDEM KENDN KURTARMAK: AKP iktidar tüm baarszlnn içinde, birkaç saat sonra Washington da olacak oradan bir baar hikayesi çkarmak istiyor. Gitmeden önce mektubu almad. Ama burada her kese tazminat davas açyor. Gündemi nedir, aslnda kendini kurtarmaktr. Elindeki dosyada bir de kiisel mal varl var. Türkiye halklarn bu siyasi ve ekonomik krizden kim kurtaracak. Kukunuz olmasn HDP kurtaracak.

ADETA ç SAVA BAKANI: Bir çileri Bakan var. HDP olmasa yapacak ii yok. HDPyle yatyor, HDPyle kalkyor. HDP düman. Adeta iç sava bakan. Bir baka bakan, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar. CNN Internationalda bir demeç veriyor, soruyorlar, Operasyondan önce Badadinin 5 km snrn ötesinde olduunu biliyor muydunuz?, bakan yant veriyor: En azndan ben bilmiyordum. Ona söylememiler. En çoundan kim biliyordu peki? Bu Savunma Bakannn aczinin fotorafdr. Turizm Bakan. Dedim ya Daltonlar; bakann icraatna bakn, Bodrumda Kisse Koyunu imara açyor. Kimin için, kendi için. Kisse Koyunu imara açan bir Kültür ve Turizm Bakanmz var.

Dileri Bakan Geçtiimiz gün aratrmac gazetecilerin kurduu Organize suç ve yolsuzluklar haberletirme projesi bir takm e-mail yazmalarn yaymlad. Mailler, ABD Bakan Trumpn seçim çalmasn yürüten Paul Manaforta ait. u anda cezaevinde. Bu yazmalarda bizim Dileri Bakannn ad geçiyor. Bakann cevab Hesabn veremeyeceim hiçbir davranta bulunmadm. Yani bir davranta bulunmu, itiraf ediyor.

GÖRÜMELERDE KÜRTLER OLMALI: Suriyede de siyasi çözümde srarcyz. Suriyede anayasa görümelerinde Kürtler olmaldr, Suriye Demokratik Meclisi olmaldr, Rojava olmaldr, Afrin olmaldr. Onlar olmadkça Suriyede bir çözüm olmaz. Suriyede siyasi çözüm Türkiyede demokratik çözüm mümkündür. Bunun gerei neyse onu yapmalyz. Demokratik bir anayasa için, demokratik çözüm için demokrasi ittifakn büyütmeliyiz. Bizler faizmle mücadelemizi büyütüyoruz. Diz çökmedik ba emedik, bu mücadele büyüyecek ama bunlar ykldktan sonra eer demokratik bir cumhuriyeti var edeceksek yola çkma zaman gelmitir.

Türkiyede de demokratik bir anayasa için demokrasi ittifakn büyütmeliyiz. Faizmle mücadelemizi büyütüyoruz. Biz çökmedik. Bunlar ykldktan sonra demokratik bir gelecekten bahsedeceksek yol almann zaman gelmitir. HDPnin çarsna katln. Faizmi ykmak ve yeni anayasa için ortak aklda mutlaka bulumalyz. 31 Mart stratejimizin doru olduunu gösterdi. Halklar kazand, yoksullar kazand, içiler kazand, kadnlar kazand.

Türk, Kürt, içi, isiz, Alevi. Hepimiz ayn kavgay veriyoruz. Verdiimiz kavga ekmek ve hürriyet kavgasdr. imdi bu kavgay kazanmak için yan yana gelelim, demokrasi ittifaknda bulualm diyoruz.

Ana Sayfaya Git