Türkiye yeni sayfa açmalı

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), 'Toplumsal Barış Süreçlerinde STÖ'lerin Rölü' adıyla haftasonu Diyarbakır'da Genişletilmiş Bölge Çalıştayı organize etti. Projenin yürütücüsü olan DİTAM, Türkiye'in birçok kentinden sivil toplum temsilcisi, akademisyen, yazarı, BÖlge çalıştayına davet ederek, katılımlarını sağladı.

Haberler 26.02.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açl konumas sonras basna kapal gerçekleen çaltala ilgili DTAM Bakan Mehmet Kaya, bu projeye balarken bölgede Kürt sorunun çözümü ve yaanan çatmalarn sonlanmas için sivil toplum kurulularn aktif hale getirme amacyla Bar a altnda bir oluum hedeflediklerini söyledi.

ki yldr devam eden bu toplantlarn çok amaçl olduunu belirten Kaya, ilk amacnn bölgesel bir sivil toplum birlii oluturmak, ikinci amacnn Türkiye genelinde bir sivil toplum ana oluturmak olduunu ifade etti. Üçüncü amacn bu a uluslararas boyuta tama olduunu ifade eden Kaya, KHKlar ile sivil toplum örgütlerinin kapatlmasnn projeye yansmasn öyle aktard

STKLAR SÖZ SAHB OLMALI

Herkesin sava çrtkanl yapt böyle dönemler birçok ülkede yaanmtr. Tam da herkesin sava, çatmay körükledii bir dönemde sivil topluma çok görev düüyor. Hiç kukusuz ki, OHALle yönetilen, KHK ile sivil toplum kurulularnn kapatld bir döneminde bar a oluturmak tek bana kolay bir i deil. Ama dier yandan tam da bu dönemden böyle bir aa ihtiyaç var. çünkü STÖler daha bu tür bask durumlarnda daha güçlü durmak, ayakta kalmak için çabalamal.

BARI AINI OLUTURABLMEK

Bar ann içinde siyasi anlamda her taraftan farkl STÖlerin yer aldn belirten Kaya, bundaki amaçlarnn tüm taraflara iin zor olduunu ama bunu amak için çaba sarf etmekten vazgeçmediklerini göstermek olduunu söyledi: AK Parti, 90lardaki politikann Kürt sorununu bu noktaya tadn söylüyordu, askeri vesayetin sonlanmasnda sivil toplumun rolüne hep dikkati çeken kendileriydi. AK Parti Kendisini iktidara tayan, darbede öne çkp kendilerini koruyan da siviller, sivil toplum örgütleri olduunu iyi bilen bir parti. Bence Afrin operasyonu ve ülkede cereyan eden gelimeleri, bu süreci iç politikaya malzeme yapacaklar gibi. Yoksa bu ekilde olmayacan, sivil toplumu kapatarak, konumalarn yasaklayp Kürt kartl üzerinden politikaya giderek çözüme gidemeyeceklerini biliyorlar.

AK PART YEN SAYFA AçMALI

çözüm sürecinde bir taraftan Kürtlerin eitlik, özgürlük hak gibi talepleriyle ilgili bir takm admlar atldn dier taraftan da elinde silah olan bir örgütün silah brakmasyla ilgili bir çalma balatldn hatrlatan Kaya, yeni bir çözüm sürecinde bölgesel dinamiklerin göz ard edilemeyeceini ifade ediyor: çözüm sürecinde sorunun iki taraf vard, Türkiye ve silahl örgüt. Ama imdi durum farkl ve Suriye üzerinden uluslararas bir boyuta sçrad. Bu yüzden Türkiyenin Ortadouda bir Kürt politikas oluturmas zorunlu hale geldi.

IRAK VE SURYEDEK DENGE

DTAM Bakan Mehmet Kaya, Türkiyenin Irak, Suriyeyi de kapsayacak ekilde Kürt sorununda yeni bir sayfa açmak zorunda olduunu, iin uluslararas boyutunu da hesaba katmas gerektiini savundu. Mevcut politikalarn ve yaanan sürecin AKPyi bir çkmaza doru götürdüünü ileri sürdü. Türkiye, bölgede Kürtlerle kavga ederek istikrar içinde yaamann olana yok çünkü bölgede uluslararas güçler ve farkl dinamiklerin de var. Hükümet süreci bu ekilde götüremez çünkü ne ekonomik alt yaps uygun bu ie ne de bölgedeki stratejik dengeler. Hiçbir ülke, Kürtleri yok sayarak bölgede bir politika yapmas mümkün deil. Bence Türkiye de bu anlamda çözüm için yeni bir yöntem belirleyecek. Eer bir gün çözüm için yol alnrsa o zaman üçüncü göz dediimiz sivil toplum örgütlerine o zaman daha çok ihtiyaç duyulacak.

EHR OPERASYONUNA DÖNÜMEK

çaltayn ilk konuklarndan stanbul ehir Üniversitesi Öretim üyelerinden Sosyoloji Profesörü Mesut Yeen konumasnda Türkiyenin Kürt meselesi, ona bal çökmü çözüm sürecinin bölgesel dinamiklerin etkisine maruz kaldn, bundan sonra ne olacann da yine bu dinamiklerle ilikili gelieceini ileri sürdü.

Yeen, 15 Temmuzdan sonra sivil toplumun belli kesimlerinin büyük bask altnda olduu bir dönemden geçildiini söyledi: Özellikle Kürt meselesi ile Türkiyenin daha demokratik bir yer olmasyla ilgilenen sivil toplum kurulularnn hepsi neredeyse bir tazyik altnda, bu yüzden sivil tolum yaanan bask durumundan etkisiz halde. imdi de Afrinde yaanan operasyon, siyaset kurumunun kkrtmas ile epey bir milliyetçi havay teneffüs etmemize sebep oldu. Bu da sivil toplum içinde farkl ses çkarmak isteyenler için engelleyici bir faktör.

Ana Sayfaya Git