Uluslararası tepkiler çığ gibi…

Irak'ın kuzeyindeki oylamanın ardından uluslararası tepkiler bağımsızlık yanlılarını hayal kırıklığına uğrattı.

Haberler 27.09.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn kuzeyindeki tartmal bamszlk referandumuna uluslararas tepkiler geliyor. Avrupa Birlii (AB), aksine çarlara ramen tek tarafl referandumun yaplmasndan üzüntü duyduunu açklad.

AB D likiler ve Güvenlik Politikas Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafndan yaplan yazl açklamada, uluslararas örgütün Irakn birlii ve toprak bütünlüünü sürekli savunduu belirtildi: Bu nedenle AB, referandumun tek tarafl biçimde ve özellikle tartmal bölgelerde yaplmamas çarsnda bulundu. Bu çarlarn dikkate alnmamasndan üzüntü duyuyor.

RUSYADAN LK TEPK

Rusya ise, ilk yorumunda Irakn toprak bütünlüüne destek verdiini duyurdu. Rus lider Vladimir Putinin sözcüsü Dmitry Peskov, Önceden olduu gibi, ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunmasnn bölgede istikrar ve güvenliin desteklenmesi, bölgedeki kritik sorunlarn çözümü açsndan son derece önemli buluyoruz dedi.

ABDden gece saatlerinde gelen açklamada, tek tarafl bamszlk referandumundan derin bir hayal krklna urand ilan edilmiti.

Dileri Bakanl Sözcüsü Heather Nauert, yazl açklamasnda ABD, dardaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBYnin tek tarafl bamszlk için referandum düzenleme karar almasndan dolay derin hayal krklna uramtr dedi. Nauert, referandum admnn istikrarszl artracan söyledi.

Bölge ülkeleri Türkiye, ran ve Suriye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzaninin referandumuna iddetle kar çkyor.

ERDOAN VE PUTN BULUUYOR

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, dün Rusya lideri Putinle referandumu görümütü.

Erdoan, iki gün sonra mevkida Putini Ankarada arlyor. Liderlerin bulumada referandumu geni ekilde masaya yatrmas bekleniyor.

Barzani yönetimi, referanduma yüzde 72lik bir oranla katlm olduunu söylese de bu rakam tek tek ehirlerden gelen oranlarla örtümüyor. Erbil yönetiminin açklamasna göre referandumda sanda gidenler yüzde 93 evet, yüzde 6 hayr oyu verdi.

Referandum öncesinde ABD, Birlemi Milletler ve ngiltere oylamann ertelenmesini öneren bir plan sunmu ancak bu teklif Barzani tarafndan kabul edilmemiti.

Ana Sayfaya Git